A szépség az egyszerűségben rejlik. Ez a mutatós húsvéti dekoráció tojásból és tojástartóból készült. Pofonegyszerű elkészíteni, rajtad sem tud kifogni. Éppen neked való, ha nem szereted túlbonyolítani a dolgokat, de szeretnéd különlegessé varázsolni az ünnepi asztalt.

A tojásból készült húsvéti dekoráció hozzávalói

  • Viasz
  • Gyertyafesték
  • Kanóc
  • Tojáshéj
  • Tojástartó
  • Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)
  • Tűzhely

Tudnivalók a tojásba öntött gyertya alapanyagairól

Milyen viaszt használhatsz

sztearin-paraffin

Gyakorlatilag bármilyen viasszal készítheted, ami épp otthon van: paraffin, sztearin, méhviasz, szója, vagy repce. Maradék gyertyát is felolvaszthatsz, tökéletesen megfelel.

Én most paraffin-sztearin keveréket használtam, mert ez a tojásból készült húsvéti dekoráció egyszerre készült a tojás alakú gyertyáimmal, így ugyanazt az anyagot használtam mindkettőhöz.

A tojás alakú gyertyák készítéséről mindent megtudhatsz a Húsvéti dekoráció – tojásgyertyák készítése cikkemben.

Tojáshéj, mint öntőforma

husveti-dekoracio-tojasbol-tojashej

Bizonyára te is használsz tojást a háztartásban, most legalább hasznosíthatod az egyébként kukában landoló tojáshéjat. Lényeg, hogy ne a megszokott módon törd fel a tojásokat. Kocogtasd meg a hegyesebb végét és óvatosan szedegesd le a megrepedt darabkákat.

Nálam pl. hagyományos sárga túró készült a tojások belsejéből, a héjakat pedig óvatosan kimostam, megszárítottam gyertyaöntés előtt.

A gyertyaöntő formákról a Gyertyaöntő forma – minden, amit tudni érdemes cikkemben olvashatsz bővebben.

Gyertyafesték

gyertyafestek

Ha nincs otthon gyertyafestéked, akkor se csüggedj. Fehér viasszal is ugyanolyan szép lesz, mint színessel. Ilyenkor lefestheted a tojástartót színesre pl. vízfestékkel.

Ha viszont színezni szeretnéd, használj gyertya színezésére alkalmas festéket. Nem mindegy mit égetsz, és mit szívsz be.

Így készül a húsvéti dekoráció tojásból

Húsvéti dekoráció tojásból hozzávalók

Készítsd össze a hozzávalókat, hogy minden a kezed alatt legyen.

A tojáshájba öntött gyertya készítésének menete, tehát az előkészületek, az olvasztás és az öntés (kivétel a kanóc rögzítése) megegyezik a „Gyertyaöntés lépésről lépésre” cikkben leírtakkal, ezért itt nem részletezem újból.

TIPP: a viaszt több rétegben öntsd a tojáshéjba, akkor nem fog behorpadni a teteje.

husveti-dekoracio-tojasbol-kanoc-rogzitese

Mivel a tojáshéj alján nincs lyuk, amin át tudnád fűzni a kanócot, ezért a gyertyabél rögzítése a forma aljához más módszerrel történik.

Ez sem bonyolult folyamat, már részletesen írtam róla a „Gyertyakészítés házilag – gyertya narancsban” cikkemben.

Elkészült a húsvéti dekoráció tojásból

kesz-a-husveti-dekoracio-tojasbol-tojastartoban

Íme, elkészült a húsvéti dekoráció tojásból. Annyira egyszerű, hogy tovább tartott megírni, mint elkészíteni.

A kész tojásokat tedd egy tojástartóba, aminek a tetejét előtte már levágtad. Készíthetsz annyit, amivel teleraksz egy egész tojástartót. De ha csak néhány gyertyád van, az üres helyeket megtöltheted mohával, tavaszi virággal, vagy bármivel, amit a környezetedben találsz, és úgy érzed, passzol a húsvéti dekorációhoz.

A dekoráció éghető anyagokat is tartalmazhat, ezért meggyújtáskor fokozottan ügyelj a biztonságra! A gyertya égetése előtt olvasd el a „Gyertya biztonsági matricák – a gyertyakezelés szabályai” cikkemet.

Te is szeretnél húsvéti dekorációt tojásból, de valami nem világos a fent leírtakban? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran!