Hidd el, nem egy ördöngös tevékenység a gyertyakészítés házilag. Akit egyszer elkap a gépszíj, kipróbálja és beleszeret, az folyton azon töri majd a fejét, hogy milyen különleges gyertyákat tud otthon, saját kezűleg megalkotni.

Épp ma reggel jutott eszembe, hogy már régen ki szerettem volna próbálni a narancsba öntött gyertyát. Elkészítettem, és most veled is megosztom a részleteit, hátha te is kedvet kapsz. Ha úgy érzed, hogy számodra a gyertyakészítés házilag egy idegen terület, akkor olvasd el a Gyertyaöntés lépésről – lépésre bejegyzésemet, amiben minden szükséges tudnivalót megkapsz ahhoz, hogy bátran belevágj egy otthoni gyertyaöntésbe.

Narancsgyertya készítése házilag

Előkészületek

Mint ahogy korábban leírtam, minden szükséges alapanyagot és eszközt készíts össze: viaszt, kanócot, olvasztó edényt, stb. Az alapanyagokban és a szükséges eszközökben két apróságtól eltekintve nincs eltérés az alapgyertya készítéséhez képest. Nézzük mi az, ami egy kicsit más.

Narancshéj, mint gyertyaöntő forma

Ennek a gyertyának épp az adja a különlegességét, hogy egy kibelezett narancshéj lesz a gyertyaöntő forma. A narancs tetejét – kb. 1/4 résznél – levágtam, a levét kifacsartam, és egy finom csokis narancsos gyümölcskenyér sütéséhez felhasználtam. Óvatosan facsard ki a narancsot, hogy a narancshéj mindenhol sértetlen maradjon.

TIPP: narancshéj helyett citromhéj is tökéletesen megfelel. Míg a narancs a karácsonyi hangulathoz, a citrom inkább a kerti partikhoz passzol jobban. A citrom belseje itt sem vész kárba, hisz azon kívül, hogy finom és egészséges, a háztartásban is felhasználható. A „Mire jó a citrom” cikkben 13+1 házi praktikát olvashatsz.

Kanóctartó talpacska

Mivel a gyertya égetés közben is a narancsban fog maradni, így a formánk alját nem szabad kilyukasztani, mert az olvadt viasz ott ki tudna folyni. Ezért a kanócot a forma belsejéhez kell rögzíteni. Az ehhez szükséges kanóctartó talpat vagy egy régi teamécsesből, vagy hobbyboltból tudod beszerezni, de egy fém csavaralátét is megteszi.

Kanóc rögzítése a formához

A kanóctartó talpacskába fűzd bele a kanócot, majd egy kis olvadt viasszal rögzítsd a narancshéj aljához. Amint a viasz megszilárdult, a gyertyabelet egy evőpálcika segítségével felül is rögzítsd, majd igazítsd a forma közepéhez.

Gyertyaöntés

A korábbi cikkemben leírtak alapján a viaszt felolvasztod és óvatosan a formába öntöd. Majd vársz, amíg a viasz elkezd megszilárdulni.

Ha igazi karácsonyi hangulatot szeretnél, illatosíthatod a gyertyát narancs illóolajjal is.

Zsugorodó viasz kiegyenlítése

Szintén nem újdonság, hogy a gyertyaviasz a hűlés során veszít a térfogatából. A gyertya belsejében kialakult levegőbuborékokat néhány lyuk beszúrásával tudod eltávolítani, majd a teljes szilárdulás előtt ezeket olvadt viasszal újból fel kell önteni.

Elkészült a narancsgyertya

Amint megszilárdult a viasz, máris kész a különleges gyertyád. Ezt a gyertyát az év bármely időszakában használhatod, de a dekorációddal igazíthatod az adott időszakhoz. Karácsony napja igazán ünnepivé válik, ha fenyőágakkal, tobozzal, fényes gömbökkel díszített tálra helyezed a narancsgyertyát. Nyáron pedig mezei virágokkal veheted körbe és díszítheted vele a kerti parti asztalát.


Neked még nem megy a gyertyakészítés házilag? Belekezdenél, de valamit nem értesz? Kipróbáltad, de nem sikerült? Kérdezz bátran, ha tudok, válaszolok!