Június vége – július közepe a levendulaszedés ideje. A levendulának számos felhasználási területe van, de sokan csak az otthonuk díszítésére használják a kiszárított virágokat. Dekorációs levendula ötletek sokasága tárul elénk az interneten, szinte alig lehet valami újdonságot mutatni a témában. A repceviaszból készült teamécses, levendulavirággal díszítve azonban joggal nevezhető egyedinek.

Miért különleges? Több okból kifolyólag.

  • Egyrészt a levendulától. Sokan használnak levendula olajat a gyertya illatosítására, de kevesen díszítenek gyertyát szárított levendulával.
  • Másrészt a repceviasztól. Kevesen használják gyertya készítésére a repceviaszt, pedig a viaszok között egy igazi aduász: környezet- és egészségbarát.
  • Harmadrészt a teamécsestől. Sokan úgy gondolják, hogy a legunalmasabb gyertya, a teamécses. Pedig némi odafigyeléssel, az alapanyagok gondos kiválasztásával, ötletes dekorációval nagyon különlegessé tehetjük.
  • Negyedrészt: a fenti három együttes alkalmazásától.

Röviden a levenduláról

Levendulamezö

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Ugyanabba a gyógynövénycsaládba tartozik, mint pl. a kakukkfű, a zsálya vagy a rozmaring, de nem a levelét, hanem az illatos virágait használjuk fel – immár az ősi egyiptomi időktől fogva.

Napjainkban már nem csak a Tihanyi-félsziget levendulakertjében lehet gyönyörködni bennük, hanem egyre több kiskertbe is ültetnek levendulabokrot. Nem csak a felhasználása, hanem a csodálatos látványa miatt is.

A levendulát általánosságban gyógyászati és kozmetikai termékek, de az ínyencek sütemények és sültek készítéséhez is használják.

Levendula ötletek

Szárított levendula ötletek

Szekrényben ruhák közzé téve molyirtó, vázába téve dekoráció, koszorúba fűzve ajtókopogtató. Ez csak néhány a fellelhető levendula ötletek közül.

De készíthetsz belőle levendulás cukrot, levendula szörpöt és levendula teát is.

A levendula közismert a nyugtató hatásáról, így a lakás számos pontján elhelyezheted, vagy tengeri sóval együtt a fürdővízbe is keverheted.

Mielőtt belekezdenél a levendula gyertya készítésébe

Levendula ötletek

Repceviasz teamécses levendulavirággal lépésről lépésre

A levendulavirággal díszített teamécseshez műanyag öntőformát (vagy más néven tégelyt) használok, mert egyrészt szeretnék minél kevesebb alumíniumhulladékot termelni, másrészt szebb benne a gyertya, mivel átlátszó. Ezek a formák újrahasznosíthatók. Vagy újra lehet bele gyertyát önteni, vagy teamécses betétet lehet bele vásárolni.

A repceviaszt dupla falú edényben érdemes felolvasztani, így kicsi az esély a túlhevülésre. A repceviaszt egyébként nem kell magas hőmérsékletre melegíteni, olvadáspont körüli hőmérsékleten a legjobb önteni.

Teamécses készítés elökészületek

A teamécses egy olyan speciális gyertyaöntő forma, aminek nincs lyuk az alján, tehát nem tudod a kanócot átfűzni rajta. Így a kanóc rögzítéséhez egy kanóctartó fém talpacskát használunk.

Az olvadt viaszba bele szoktam mártani a kanócot, a talppal együtt, mert a rádermedt viasz egyrészt tartást ad a kanócnak, másrészt a talp a viasz segítségével hozzátapad a forma aljához.

A kanóc előkészítése után az olvadt viaszt a teamécsesekbe lehet önteni. A teamécsesnek nincs külön specialitása, mint esetleg más gyertyáknak. Kicsi, kevés viasz kell bele, hamar dermed.

Teamécses díszítése levendulával

A repceviaszt a teamécses formákba öntve nincs más dolgod, mint várni a viasz szilárdulását. Amikor a viasz elért egy kocsonyás állapotot, de még nem szilárdult meg teljesen, akkor egy csipesz segítségével nyomkodd bele a szárított levendulavirágokat. Az elrendezéssel és a virág méretével lehet kísérletezni, kinek hogy tetszik.

A csipesz végével óvatosan nyomkodd meg a virágokat úgy, hogy kissé belemerüljenek a viaszba, de ne süllyedjenek el.

Levendula beleolvasztása a viaszba

A virág viaszba nyomkodása során a gyertya teteje megrepedezhetett, ezért ezt az esztétikai hibát ki kell javítani. Ehhez egy hőlégfúvót (ha nincs, akkor egy hajszárítót) használhatsz.

Ne használj forró levegőt erre a feladatra. Minél lassabban melegíted fel a viasz tetejét, annál szebb lesz az eredmény. Igazából csak a felső réteget kell egy kissé megolvasztani, hogy az olvadt viasz be tudjon folyni a virág szirmai közzé, és hogy a felszín repedésmentes legyen.

Levendula ötletek gyertya levendulával

Légy türelmes! A repceviasz titka a lassú hűlés. Nem célszerű hűtőszekrénybe tenni a gyorsabb szilárdulás érdekében, mert repedezni fog a felszíne.

A repceviasz szilárdulása után kész is a levendulavirággal díszített teamécses, egy újabb szépség a számos levendula ötlet közül.

Hogyan változtatja a teamécses égését a levendulavirág?

Most következik a legizgalmasabb rész, a gyertya égetése. Lehet egy gyertya szép, ha nem ég, akkor nem igazi gyertya. Így kíváncsian vártam, hogy a levendula virága milyen hatással van a teamécses égetésére.

Az gyertyaláng az első pillanattól kezdve gyönyörű volt. A levendula virágai az olvadt viaszban egyre lejjebb süllyedtek és nem befolyásolták az égést. A látvány káprázatosan szép volt.

A probléma a végén, a viasz elégése után következett. Normál esetben a gyertyaláng ilyenkor elalszik, hisz nincs viaszutánpótlás. A levendulás teamécses esetében azonban a gyertyaláng nem tudott elaludni, mert a levendulavirág alaposan megszívta magát viasszal, ami tovább tudta táplálni a lángot. Ennek az lett a vége, hogy a levendulavirág pillanatok alatt lángra kapott. A nagy hőt már a műanyag tégely sem bírta, és megolvadt.

Szerencsére kovácsoltvas gyertyatartó volt a teamécses alatt, így nem lett semmi probléma. Viszont ebből is látszik, hogy mennyire fontos a gyertyaégetés során a biztonsági szabályokat betartani, hisz egy egyszerű teamécses is képes tüzet okozni.

Színes méhviasz gyertya égése

Mivel őszinte vagyok, a problémákról is beszélek. Márpedig a levendulavirág begyulladása egy olyan probléma, amivel számolnod kell, ha ilyen gyertyát szeretnél készíteni.

Három megoldási javaslatom van a begyulladás elkerülésére:

  • Levendulás teamécsest készítesz, de csak dekorációnak használod, nem égeted. Sokan csinálnak ilyet. A szép gyertyák többsége meg sem lesz gyújtva, miért ne lehetne ez is csak dekoráció.
  • Levendulás teamécsest készítesz, égeted is, de már akkor eloltod a gyertyalángot, amikor még van egy kis viasz a tégely alján.
  • Levendulás gyertyát készítesz, de nem teamécsest, hanem egy nagyobb keresztmetszetűt, mint a levendulás úszógyertyám. A kanóc méretét ne változtasd, jelen esetben az lesz a lényeg, hogy ne olvassza keresztbe a gyertyát. A levendulavirágokat a peremhez közeli részen helyezed el, amit a gyertya lángja nem fog felolvasztani. Így már biztonsággal éghet a gyertyaláng.