Az égő gyertyát mindig a legnagyobb elővigyázatossággal kell kezelni, hisz a pici gyertyaláng pillanatok alatt hatalmas tüzet tud okozni. A gyertyákon lévő biztonsági matricák a gyertyaégetés során betartandó legfontosabb szabályokra figyelmeztetnek. Te tudod, hogy melyik szimbólum mit jelent?

Az ECA (European Candle Association) ajánlása és a hazai szabályozások alapján a kereskedelmi forgalomban kapható gyertyákhoz biztonsági matricát kell mellékelni, ami felhívja a figyelmet a gyertyaégetés veszélyeire, és tanácsot ad a biztonságos gyertyaégetéshez. Ezek a matricák a gyertya csomagolásával együtt legtöbbször olvasatlanul landolnak a kukában, pedig sok tüzeset elkerülhető lenne ezen információk ismeretében. Vegyük sorra a biztonsági matricákon található leggyakoribb szimbólumokat és jelentésüket.

A biztonsági matricák szimbólumai

Gyertya biztonsági matrica1

A gyertyagyújtás ott kezdődik, hogy meggyújtasz egy gyufát. Sokan nem is gondolják, mennyi veszélyt rejt magában egy apró gyufaszál. Az eloltott gyufa vége még parázslik egy ideig, ezért se a gyufásdobozba, se a szemetesbe ne dobd mindaddig, amíg ki nem hűl. A kanóc mellé se tedd, mert az egész gyertyát lángra lobbanthatja! A parázsló gyufát tanácsos egy kicsi vízzel eloltani, vagy tűzálló tálkába dobni.

Gyertya biztonsági matrica2

A gyertyát mindig tűzálló tálra helyezd! A legjobb a speciálisan erre a célra gyártott gyertyatartó, de más fém, kerámia vagy márványlap is megfelel. Fából, vagy más éghető anyagból készült tálak tűzveszélyesek, így gyertyaalátétnek nem alkalmasak.

Gyertya biztonsági matrica3

A huzatos szoba könnyen mozgásba hozza a gyertya lángját, ami a közelében lévő éghető anyagot lángra tudja lobbantani. A huzat a távolabb lévő függönyt is a gyertya közelébe lebbentheti, ami szintén fokozottan tűzveszélyes. A tökéletes égéshez is jobb a huzatmentes szoba, ahol a gyertya lángja nem remeg, és nem kormoz.

Gyertya biztonsági matrica4

A biztonsági matricák talán legfontosabb szimbóluma arra figyelmeztet, hogy SOHA nem szabad az égő gyertyát felügyelet nélkül hagyni. Aranyszabály, hogy mindig az a felelős a gyertyáért, aki meggyújtotta. Ha gyertyát égetsz, ne bízz abban, hogy majd más figyel rá! Ha nem tudsz vigyázni az általad meggyújtott gyertyára, akkor az a legbiztosabb, ha eloltod.

Gyertya biztonsági matrica5

A házban tartózkodó gyermekekre és háziállatokra az égő gyertya nagyon veszélyes. Pillanatok alatt a lánghoz ugorhatnak, szaladhatnak, ráeshetnek, ami könnyen meggyújthatja őket is és a lakást is. Ha mégis szeretnél gyertyát gyújtani, akkor tedd bele egy zárt lámpásba. Ez is felborulhat és átforrósodhat, de kevésbé veszélyes, mintha a gyertya szabadon állna. A legbiztosabb, ha egyáltalán nem égetsz gyertyát gyerekek vagy állatok jelenlétében.

Gyertya biztonsági matrica6

Ha több gyertyát égetsz egyszerre, akkor mindig legyen közöttük megfelelő távolság, hogy ne tudják egymást olvasztani, meggyújtani. Ez a távolság a gyertyák méretétől is függ, de legalább 10 cm.

Gyertya biztonsági matrica7

Hihetetlen, de igaz, hogy a gyertya lángja 1200 – 1400 C fokos. Így nem nehéz elképzelni, hogy milyen könnyen lángra tudja lobbantani a közelében lévő függönyt, vagy egyéb éghető tárgyakat. Veszélyes még a szekrények polcaira helyezett gyertya is, mert a felette lévő polcokat gond nélkül meggyújtja.

Gyertya biztonsági matrica8

Elektromos készülékektől is kellő távolságra helyezzük az égő gyertyákat. Sem az elektromos vezetékek, sem a készülékek műanyag alapanyaga nem szereti a magas hőmérsékletet.

Gyertya biztonsági matrica9

A gyertya mindig függőleges helyzetben, stabilan álljon, hogy ne tudjon eldőlni. A véknyabb gyertya nagyobb eséllyel tud elbillenni, ezért érdemes olyan gyertyatartóba, vagy szűk szájú pohárba helyezni, ami megakadályozza az elborulását.

Gyertya biztonsági matrica10

Az új gyertyák kanóca mindig sokkal hosszabbra van hagyva, mint ami az egyenletes égéshez szükséges, ezért gyertyagyújtás előtt rövidre kell vágni. Az ideális hosszúság 5-10 mm. A használt gyertya kanócát is érdemes lerövidíteni újragyújtás előtt.

Gyertya biztonsági matrica12

Az égő gyertya mozgatása is veszélyeket rejt magában. Egyrészt a forró olvadt viasz a kezedre cseppenve égési sérüléseket okozhat. Másrészt menet közben a gyertya lángja meggyújthatja az útjába kerülő gyúlékony tárgyakat. Ha egy gyertyát szeretnél másik helyre tenni, mindig oltsd el, várd meg, amíg az olvadt viasz megszilárdul, és csak azután költöztesd tovább.

+1 hasznos tanács

Tűzveszélyes díszítés a gyertyán

Igaz a biztonsági szimbólumok között nem szerepel, de még egy veszélyforrásra szeretném felhívni a figyelmet. Manapság egyre népszerűbb a mindenféle szalaggal, csipkével, szárított gyümölccsel, virággal, kávéval díszített gyertya. A gyertyatartó tálakat is legtöbbször tűzveszélyes díszekkel rakják tele, mint pl. száraz ágak, szalma, termések, műszőrme-darabok, kötött anyagok, stb. Ezek nagyon szépen mutatnak, mint a szoba dísztárgya, de soha ne gyújtsd meg így a gyertyát, mert könnyen lángba borul.