A lakberendezésben mostanában sokan törekednek a rusztikus stílus kialakítására. A harmonikus összkép kialakításához minden apróságra, kiegészítőre oda kell figyelni, még a gyertyákra is. Ezért most a trend követőinek kedvezek, és megmutatom, hogyan készül a rusztikus gyertya.

No de milyen is az a rusztikus stílus? Röviden összefoglalva: régies, falusiasan egyszerű, természetközeli. Nyers, érdes, kidolgozatlan felületek jellemzik, dominál a kő, a fa és tégla.

Az elkészült rusztikus gyertyáimra is éppen ezek jellemzőek: érdes, foltos felület, a rétegek szabálytalan elválasztása, a földszínek használata és a természet kincseinek felhasználása dekoráláshoz.

Mire lesz szükséged a rusztikus gyertya készítésekor?

Mivel a most bemutatott rusztikus gyertyákat adventi dekorációhoz készítettem, így a hozzávalók 4 db gyertyára vonatkoznak. Természetesen készíthetsz egy darabot is más formával, vagy más színben, de mindez a készítés menetén nem változtat. 

Rusztikus gyertya hozzávalók
  •  4 db henger alakú gyertyaöntő forma (6×10 cm)
  • 1 kg paraffin
  • Barna és narancs színű gyertyafesték
  • Kanóc, kb. 1 méter
  • 2 db edény a viasz olvasztásához
  • Kanóc eltömítéséhez gyurma
  • Kanóc rögzítéséhez csipesz, vagy evőpálcika
  • Hőmérő, kanál

A viasz olvasztása

Kanóc viaszozása

Rendhagyó módon a rusztikus gyertya két rétegéhez szükséges viaszt egyszerre kell felolvasztani, egyszerre kell hűteni, majd várakozási idő nélkül, egymás után kell a formába rétegezni.

Ahhoz, hogy a két különböző színű viasz egyszerre érje el azt az állapotot, amikor a formába tehető, ugyanolyan mennyiséget kell felolvasztani, ugyanabban az időben, ugyanolyan hőmérsékleten.

Nekem két azonos teljesítményű elektromos főzőlapom van, melyre egyszerre tettem oda melegedni fél-fél kg paraffint. A paraffint 85 C fokra melegítettem, mindkettőt színeztem, majd a tűzhelyről levéve vártam, hogy hűljenek.

Forma előkészítése

Várakozás közben előkészítettem a formákat. A méretre vágott kanócokat a narancsszínű viaszba mártottam. Mivel ez a réteg lesz a rusztikus gyertya teteje, azt szeretném, ha a kanóc ezzel harmonizálna.

Gyertyaöntő forma kanócozása gyertyaöntés előtt

A forma alján, ami a gyertya teteje lesz, legalább 10 cm kanócot hagytam, amit majd egy ceruza segítségével fel fogok tekerni, hogy mutatósabb legyen.

A forma alján egy gyurmadarabbal tömítettem el a lyukat, a forma tetején pedig az oldalfalhoz rögzítettem a kanócot, hogy majd ne akadályozzon a viasz adagolásánál.

Ezt követően a formákat hűtőbe tettem, de hideg, őszi napokon elegendő a teraszra kivinni. hogy alaposan lehűljenek.

A viasz állaga a rusztikus gyertyához

A viaszra többször ránézek, de nem kavargatom, nem nyúlok hozzá mindaddig, amíg a teteje be nem bőrösödik. Ez kb. 55 C fok környékén következik be. Ekkor a viasz tetején egy puha, gyurmaszerű réteg alakul ki, de alatta még folyékony a paraffin. 

Ekkor következik az érdemi munka. Ilyenkor más sietni kell, mert a viasz hamar megszilárdul. Egy fakanál segítségével az egész masszát össze kell keverni. Nem szabad teljesen simára, hanem kissé csomósra. Az edény aljáról és faláról is le kell kaparni a rátapadt réteget és belekeverni a folyékony viaszba.

Barna paraffin viasz
Narancs paraffin viasz
Paraffin állaga rusztikus gyertya készítéshez

Rusztikus gyertya kanalazva

Formába öntve a rusztikus gyertya

A viasz összekavarása után, miután elértünk egy kissé csomós, zselés állapotot, rakhatjuk is a formába. Ehhez egy kanalat használtam. A narancsszínű viasszal kezdtem, amivel félig raktam a formát. Közben a kanállal igazgattam, kissé megnyomogattam a viaszt, hogy ne maradjon benne levegő.

Mind a négy formába beleszedtem a narancs viaszt, majd ezt követően kanalaztam a formákba a barna viaszt. Amint végeztem, a kanócokat középre igazítottam, rögzítettem őket evőpálcikával, majd vártam addig, míg teljesen kihűlnek. A rusztikus gyertyákat csak ezután szabad kivenni a formából. 

A rusztikus gyertya dekorációja

Dekoráció a rusztikus gyertyához

A természetben található termések passzolnak legjobban a rusztikus gyertyákhoz. Mivel a négy rusztikus gyertya adventi díszhez készült, ezért a karácsonyhoz legjobban passzoló toboz, dió, csillagánizs és fenyőág került mellé díszítésként.

A gyertyatartó egy fadarab, de akár téglán, akár egy kövön, vagy egy háncsos rönkszeleten is remekül mutat. 

Íme, elkészült a rusztikus gyertya

Rusztikus gyertyák adventi dekorációval

A formából kiszedve elővillan a felület egyenetlensége, foltossága, a rétegek szabálytalansága, de ha ránézünk ezekre a rusztikus gyertyákra, a harmónia, a letisztultság és az egyszerűség sugárzik belőlük.  

Bármely rusztikus otthonban megállják a helyüket, nem csak adventkor, hanem az év bármely időszakában.

NE FELEDD!! FŐ A BIZTONSÁG!

Ne feledd, a gyertya lángja adventkor sem veszélytelen. A biztonságos gyertyagyújtás szabályait mindig be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség komoly problémát okozhat. A gyúlékony dekorációt gyertyagyújtás előtt távolítsd el a gyertya mellől, a fa alátétet pedig cseréld le egy tűzálló gyertyatartóra.