Az adventi gyertyákat általában nem csak advent vasárnapjain, hanem a karácsonyi vacsoraasztalnál is meggyújtjuk. Érdemes ezért előrelátónak lenni és olyan adventi asztali dekorációt választani, ami a karácsonyi terítékkel is harmonizál.   

Terveim szerint az idén az aranymintás étkészletemmel fogok megteríteni szenteste. A terítékhez természetesen hozzátartozik egy gyertyás adventi asztali dekoráció is, amihez most 4 db csavart mintás, színátmenetes gyertyát készítettem.

Ha te is vágysz valami különlegességre, és már van némi gyertyaöntési tapasztalatod, akkor a színátmenetes gyertya éppen neked való. Megmutatom az elkészítés lépéseit.

Hozzávalók az adventi asztali dekoráció gyertyáihoz

Hozzávalók az adventi asztali dekoráció gyertyáihoz

Alapanyagok

Pár gondolat az alapanyagokról és a formáról, mielőtt nekivágsz az adventi asztali dísz színátmenetes gyertyáinak öntéséhez.

Gyertyaöntő forma: természetesen nem csak a képen látható csavart formával készíthető el ez a gyertya. Viszont azt javaslom, hogy ne válassz sima henger alakú formát. A fehér réteg akkor érvényesül a legjobban, ha szögletek, vagy hullámok vannak a formában, ezekben tud jól megtapadni a fehér viasz, ez adja majd a kész gyertya szépségét.

Én legjobban az átlátszó polycarbonat formákat szeretem. Profi gyertyákat lehet bennük készíteni, és az sem utolsó szempont, hogy látod munka közben, amit csinálsz.

Viasz: a színátmenetes gyertya paraffinból készíthető, más viasszal ezt a hatást nem tudod elérni. A fehér réteget készítheted festetlen paraffinból is, akkor egy kicsit opálosabb, átmetszőbb lesz.

Én egy kevés sztearint kevertem a paraffinhoz, hogy a szín tejfehérebb legyen, a viasz állaga pedig porcelánosabb. Túl sok sztearint nem szabad a paraffinhoz keverni, mert akkor a fehér réteg porhanyóssá, törékennyé válik. Maximum 5% sztearint javaslok.

Gyertyafesték: az ízlésednek megfelelő színt válassz, hisz a fehér minden színnel jól mutat. A pasztell színekkel sejtelmesebb az átmenet, az erősebb színekkel karakteresebb. Készíthetsz 4 egyforma gyertyát is, de variálhatod is az egymáshoz passzoló árnyalatokat.

tradicionális adventi koszorúk 4 piros, vagy 3 lila és egy rózsaszín gyertyával készülnek, de napjainkban már sokkal inkább a trendiség dominál, mintsem a hagyományok. Így az adventi asztali dísz bármilyen gyertyával készíthető, ami passzol az ízlésedhez és a lakásodhoz.

Előkészületek a színátmenetes gyertya öntéséhez

Kanóc rögzítése a formához, hogy ne mozduljon el

A gyertya készítését a fehér réteggel fogjuk kezdeni, amihez a viaszolvasztó edényben színtelen paraffint kell olvasztani. Ha sztearint is keversz hozzá, akkor együtt olvaszthatod őket. Eközben előkészítheted a formákat.

A formába fűzött kanócot egyelőre nem kell középre rögzíteni, mint ahogy azt egyébként gyertyaöntéskor tesszük, hisz úgyis el fog mozdulni. Fontosabb, hogy ne essen bele a formába és téged se akadályozzon munka közben. Ezért érdemes egy gyurmadarabbal a forma oldalához rögzítetni.

Hogyan készül a fehér réteg a színátmenetes gyertyában?

Kevés fehér viasz a formában

Amikor a paraffin kb. 65-70 C fokos, készen áll az öntésre. Mielőtt öntenéd, melegítsd fel a formát egy hőlégfúvóval, hogy a beleöntött paraffin ne hűljön le túl hirtelen. Önts a formába kb. 1 cm-nyi viaszt, ebből lesz a gyertya fehér rétege.

Ha túl gyorsan hűl le a viasz, akkor egyrészt nem szép a gyertya felülete, másrészt elválik a forma falától, ahová majd befolyik a színes réteg és a gyertya nem színátmenetes, hanem foltos lesz.

A forma bevonása fehér viasszal

Ahogy beleöntötted a paraffint a formába, következik a gyertya fehér rétegének a kialakítása. Ehhez fogd a kezedbe a formát, döntsd meg a képen látható módon és forgasd a kezedben, hogy a viasz elterüljön a forma falán. A forma forgatásával mindig új viaszréteg kerül az előzőre, ami pár perc alatt egy viaszfalat épít fel.

A forma forgatását, és a viasz „lögybölését” addig kell folytatni, amíg az összes fehér viasz meg nem szilárdul, és ki nem alakul egy fehér réteg.

Gyertyaöntő forma belseje egy vékony fehér viaszréteggel

A kész gyertya akkor lesz színátmenetes, ha a fehér viasszal nem vonod be az egész formát, csak annak egy részét. Én kb. a forma feléig építettem fel a fehér viaszfalat.

Amikor belenézel a formába, belülről az egész üreges, csak a forma alján és a falán van egy réteg viasz.

TIPP: egyszerre csak egy formával dolgozz, mert hamar megköt a viasz. Ha a formát nem forgatod, nem mozgatod, akkor nem lesz egyenletes a viaszfal.

Hogyan készül a színátmenetes gyertya színes része?

Amikor elkészültél a fehér viaszréteggel, hagyd, hogy kihűljön, megkeményedjen, de ne várj túl sokat a színes réteg öntésével. Ha túl sokáig hagyod száradni a viaszt, zsugorodás közben veszít a térfogatából és elválik a formától. Ekkor a fehér réteg és a forma fala között rés keletkezik, amibe a színes viasz be fog folyni és foltossá teszi a gyertyát.

Azt, hogy mennyi idő után kell öntened a színes viaszt, pontosan nem lehet megmondani, hisz ezt több minden befolyásolja, mint pl. a forma alapanyaga, a szobahőmérséklet, a fehér réteg vastagsága, stb. Ha már van némi tapasztalatod a viasz viselkedését illetően, akkor fogod látni, hogy mikor jöhet a színes viasz.

Színátmenetes csavart gyertya az adventi asztali dekoráción

Az előzőleg 80-85 C fokra felmelegített paraffinban a gyertyafestéket alaposan el kell keverni, majd kb. 65-70 C fokra vissza kell hűteni és a formába önteni.

Innen minden ugyanúgy történik, mint bármely más gyertyaöntés során. A kanócot középre kell igazítani, a viaszban keletkezett mélyedést pedig után kell tölteni. Ennek részleteit a Gyertyaöntés lépésről lépésre cikkemben találod meg.

Adventi asztali dekoráció színátmenetes gyertyával

Elkészültek a csavart gyertyáim, melyek az adventi asztali dísz fő látványosságai lettek. Ezen kívül helyet kapott még a fatálcán néhány aranyozott kiegészítő, ami illik a terítékhez. Te is igazítsd a dekorációdat a terítődhöz és az étkészletedhez, hogy teljes legyen a harmónia.

Égő gyertyák az adventi asztali dekoráción

Ne feledd, a gyertya lángja adventkor sem veszélytelen. A biztonságos gyertyagyújtás szabályait mindig be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség komoly problémát okozhat.

Remélem, kedvet kaptál színátmenetes csavart gyertyát készíteni az adventi asztali dekorációhoz. Ha kérdésed van, szívesen válaszolok.