Az ünnep közös, de a szokások eltérőek. Nem csak országhatáron túl, de azon belül is. Vannak, akiknél a Jézuska, vagy az angyalok, de vannak, akiknél a Télapó hozza a karácsonyi ajándékot. Ez a különleges télapó gyertya elsődlegesen az utóbbiaknak kedvez, hisz remekül illik a karácsonyi hangulathoz.

Télapó (Santa Claus) különösen az angolszász világban, főleg Amerikában és Angliában népszerű, de Németországban és a skandináv országokban is ö hozza a karácsonyi ajándékot. A kultúrák keveredésével már hazánkba is begyűrűzött ez a szokás, így sok gyermek a télapótól várja a karácsonyi ajándékokat.

Az idén felfigyeltem arra, hogy a boltok polcain a klasszikus piros ruhás télapó figurák mellett megjelentek modern télapók is. Annyira stílusosak, mintha épp most léptek volna ki a legújabb divatlapból. A piros mellett már a szürke is helyet kapott a ruházatukban. Innen ered a szürke nadrágos télapó gyertya ötlete is.  

Ha ragaszkodsz a hagyományokhoz, a szürke nadrágot pirosra is cserélheted, ekkor egy hagyományosabb télapó gyertya lesz az eredmény.

Divatos mikulások

Hogy kerül a húsvéti tojás a karácsonyi asztalra?

A magyarázat végtelenül egyszerű! Megmaradt néhány tojásgyertya húsvét után, amiből most egy kis furfangossággal télapó gyertya lesz. Előkapartam őket a gyertyás műhelyem rejtett zugából és nekiláttam a karácsonyi varázslatnak.

Fehér tojásgyertya a télapó gyertyához

A tojásgyertya készítését már korábban részletesen bemutattam, így erre itt nem térek ki bővebben, mindent megtalálsz a cikkben, amit a linkre kattintva érsz el.

A mikulás gyertyához paraffin alapanyagú tojást ajánlok, gyertyamártáshoz ez a legmegfelelőbb. Ha mégis növényi viasszal szeretnél próbálkozni, akkor a repceviaszból készült húsvéti gyertya alapján annak is nekiláthatsz.

A most bemutatott télapó gyertyák paraffinból készültek, más viasszal nem teszteltem.

Télapó gyertya ruhája

Szürke és piros viasz a télapó gyertyához

A nadrág szürke, a sapka piros lesz, így erre a két színre lesz szükségünk. Amikor színes gyertyákat készítek, a maradék viaszt formákba öntöm, amit később csak fel kell olvasztanom, ha épp arra a színre van szükségem. Most is volt már előre elkészített szürke és piros (inkább bordó) viaszom, amit a télapó gyertya mártásához használtam fel.

Ha nincs színes viaszod, akkor normál paraffint, vagy felolvasztott gyertyamaradékot piros és fekete gyertyafestékkel tudsz színezni. A fekete festékből csak nagyon kevésre van szükség ahhoz, hogy szürke színt kapj.

Hogyan készül a télapó nadrágja?

A télapó gyertya nadrágjához olvaszd fel a szürke viaszt (vagy a fehéret, amit nagyon kevés fekete festékkel szürkére tudsz festeni). Néhány gyertyához elegendő egy akkora konzerves dobozban viaszt olvasztanod, amibe a tojást bele tudod lógatni.

Szürke nadrág gyertyamártással

A fehér tojásgyertyát 4-5 alkalommal mártsd bele a talpától számítva kb. 1/3-ad részig a felolvasztott, 70 C fok körüli viaszba. A viasz ne legyen nagyon forró, mert a rétegek nem tapadnak egymásra.

A tojásgyertya mártásáról szintén írtam már részletesen a húsvéti repceviasz, és a húsvéti főtt tojás cikkeimben. Ezeket elolvasva neked is sikerülni fog a mártás.

Hogyan készül a télapó gyertya sapkája?

Piros sapka gyertyamártással

Miután megszáradt a szürke nadrág, jöhet a piros sapka készítése. Itt minden ugyanúgy történik, mint a szürke nadrág esetén, egy kivétellel. A tojást kissé megdöntve mártogattam a piros viaszba, így a sapka úgy néz ki, mint a valóságban fejre húzott sapka. Hátul, a télapó „nyakára” rásimul, míg a „homlokánál” feljebb van tolva.

A piros viaszba mártogatáskor is 4-5 réteget vittem fel a tojás csúcsára. Ez elegendő volt ahhoz, hogy szépen eltakarja a fehér tojást és még vastagságot is adjon a sapkának. 

Fessünk szemet a télapó gyertyára

Télapó gyertya szemek festése

Amint megszáradt a mártogatott viasz, jöhetnek a szemek a télapó gyertyára. Először úgy gondoltam, hogy alkoholos filctollal, hipp-hopp, festek 2 pöttyöt az arcára.

Ötletnek elment, de a gyakorlatban kissé szétfolyt a gyertyán a fekete festék, ezért más módszert kellett találnom.

Fekete festék a télapó gyertya szeméhez

Előszedtem a fekete akril festékemet, majd egy kisebb ecsettel megpróbáltam szép kerek szemet rajzolni, de nem sikerült egyenletesre. Az egyik nyesett szemű volt, a másik kancsal. Lassan többet foglalkoztam 6 db pötty készítésével, mint az egész gyertyával, de nem szerettem volna, ha kifog rajtam.

Ekkor az az ötletem támadt, hogy egy fültisztító pálcikával nyomom a festéket a mikulás pofijára. Ez a módszer sikeres lett, szép egyenletes gombszemeket kaptam.

Mire elkészültem a télapó gyertyákkal, a hó is leesett nálunk, így keresve sem találtam volna jobb környezetet a fotózáshoz. Ezután a konyhaablakomban kaptak helyet, ott csücsül három télapó a párkányon. Így minden alkalommal, amikor kinézek az ablakon, ezek a vidám kis figurák csalnak mosolyt az arcomra.