A jéggyertya egy nagyon régen ismert technikával készül, de mostanában eléggé feledésbe merült. Úgy gondolom, hogy a paraffin háttérbe szorulása és a mindenféle dizájnos formakínálat miatt elterelődött róla a figyelem.

Ezért úgy döntöttem, hogy leporolom a tecnikáról a port és bemutatom hogyan készül a jéggyertya, hisz ez az a gyertya, amit az is el tud készíteni, aki soha életében nem gyertyázott. Ráadásul a látvány bámulatos, a siker pedig garantált.

Leginkább a meghökkentő külleme miatt érdemes elkészíteni, de az sem utolsó szempont, hogy a gyertya égése is sikeres lesz. Ennek magyarázata, hogy ehhez a gyertyához nem kell kanócot vásárolni, hanem egy bolti gyertya fog benne égni.

A jéggyertya karácsony tájékán egy ötletes, egyedi ajándék, de az év bármely szakában és bármilyen jeles napra bátran elkészíthető.

Jéggyertya hozzávalói

  • Boltban vásárolt henger alakú gyertyák, különböző méretben.
  • Gyertyaöntő  forma, henger, vagy téglatest.
  • Gyertyafesték, én pirosat használtam.
  • Edény a gyertya olvasztásához
  • Jégkocka

Haladjunk sorban, és beszéljünk egy kicsit részletesebben a hozzávalókról.

Boltban vásárolt gyertya: több féle átmérőjű gyertyával készítettem már jégygyertyát, de a legjobb és legszebb eredményt a 6-7 cm átmérőjű tömbgyertyával értem el. Ezek különböző magaságban kaphatók, 10-15-20 cm a legismertebb. Ha egy db jéggyertyát szeretnél készíteni, akkor 2 db gyertyára lesz szükséged. Az egyik lesz a gyertya közepe, a másikat pedig majd fel kell olvasztani.

Gyertyaöntő forma: itt azt is mondhatnám, hogy valamilyen forma, hisz nem kötelező kifejezetten gyertyaöntő formát használni. Megteszi egy flakon, akár henger, akár szögletes, vagy bármi olyan forma, aminek az átmérője akkora, hogy a bele helyezett gyertya és a forma között legalább 2 cm távolság van.

Gyertyafesték: gyertyakészítőként a gyertyához kifejlesztett festékekre esküszöm, de most teszek egy kivételt. Ha soha nem készítettél még gyertyát, de a jéggyertyát mindenképpen ki szeretnéd próbálni, akkor gyertyafesték helyett ezúttal használj zsírkrétát. Mivel a jéggyertya magja a bolti gyertya lesz, így az égést nem fogja rontani a zsírkréta.

Jéggyertya előkészületek

Gyertya a gyertyaöntő formában

Túl sok előkészületet nem igényel a jéggyertya készítése. Készíts jégkockát. Mivel ez eltart pár órát, időben tedd be a fagyasztóba.

A kész gyertyát állítsd bele a formába úgy, hogy egyenletes távolságra legyen a forma falától. Az formát pedi állítsd egy mélyebb tepsibe, vagy tárcára, mert a felolvadt jég ki fog folyni a réseken. 

Közben a másik gyertyát olvaszd fel egy dupla falú edényben, vagy vízfürdőben, mintha csokoládét olvasztanál. Amikor felolvadt a gyertya, halászd ki belőle a kanócot, arra nem lesz szükség. Végül tedd bele a kiválasztott színezőt és alaposan keverd össze vele.

Jégdarabok a jéggyertyához

Jégkocka összetörése a jéggyertyához

Amint elkészültél a viasz felolvasztásával, jöhet a jég a fagyasztóból. A jégkockákat egy zacskóba tettem, majd egy húsklopfolóval darabosra törtem. 

Jégkocka összetörve

Nem kell nagyon apró kásásra törni, inkább legyenek benne nagyobb darabok is, amelyek beférnek a formába a gyertya és a forma fala közé.

A jéggyertya felületén látható lyukak mérete a jégdarabok nagyságától függ. Ha túl apróra töröd, akkor nem lesz szép csipkés. 

A jégfal kialakítása

Törött jég a gyertyaöntő formában

Nincs túl sok bonyodalom a jégfal kialakításában, egyszerűen töltsd fel a forma és a gyertya közötti üreget az összetört jégdarabokkal úgy, hogy a gyertya kb. egy cm-el magasabb legyen, mint a jégfal. 

Gyertya felöntése

Olvasztott viasz ráöntése a jégre

A korábban felolvasztott, és beszínezett viaszt öntsd a jéggel megtöltött formába úgy, hogy az olvasztott viasz teljesen ellepje a középre állított gyertyát, csak a kanóc álljon ki belőle.

A viasz ne legyen túl forró, mert akkor hamarabb elolvad a jégkocka, mint ahogy megszilárdulna a viasz.

A jéggyertyához a viasz öntési hőmérséklete ne legyen több 70 C foknál.

Most már nincs más teendő, csak várni pár órát, amík kiszedheted a formából. 

 

Elkészült a jéggyertya

Bordó henger alakú jéggyertya

Ahogy kihült a gyertya, kiszedheted a formából. Ilyenkor a megolvadt víz kifolyik a réseken és a gyertya felületén üregeket hagy maga után. Ettől lesz ilyen különlegesen csipkézett a felszín.

Az benne a csodás, hogy nem tudsz két egyformát készíteni, mindegyik egyedi. 

Sejtelmes fények az égő jéggyertya falán

Égő jéggyertya

Már maga a gyertya is különleges látvány, de az igazi csoda akkor tárul elénk, amikor meggyújtjuk.

Minél tovább égeted, a gyertya lángja annál mélyebbre kerül úgy, hogy a lyukacsos falat nem fogja megolvasztani.

A jéggyertya ilyenkor olyan, mint egy lámpás, az üregeken átszűrődik a fény. 

Amint látod, nem kell túl sokat költeni ahhoz, hogy egy különleges, ötletes karácsonyi ajándékot készíts. A jéggyertya elkészítése egyszerű, de egyedisége és látványossága miatt nincs olyan ajándékozott, aki ne örülne neki.