Napjainkban a szilikon gyertyaöntő forma népszerűsége az egekbe szökött, ami leginkább a hatalmas választékkal magyarázható. Az ember még álmában sem tud annyi formát elképzelni, mint amekkora a kínálat. Gyakorlatilag csak a pénztárca szab határt, hogy milyen gyertyaformát szeretnél kipróbálni.

A szilikon gyertyaöntő forma használata azonban nem minden esetben hozza az elvártakat, nem az elképzelt meseszép gyertya lesz a végeredmény. Számtalan kétségbeesett levelet kapok hobby gyertyásoktól, hogy mit lehet a hiba forrása. 

A szilikon gyertyaöntő formákat többnyire a kezdő gyertyakészítők vásárolják, akiknek nem csak a szilikon formákkal, de az alapanyagok viselkedésével sincs elég tapasztalatuk, ezért nagyon könnyű hibás gyertyát készíteni.  

A szilikon forma használata sokkal bonyolultabb, mint az ember elsőre gondolná. Ahhoz, hogy tökéletes gyertya szülessen, több odafigyelésre, alaposságra van szükség. Az alábbiakban összegyűjtöttem a leggyakoribb hibákat, melyek a szilikon gyertyaöntő formák használata közben merülnek fel. Majd bemutatom ezek okait, és végül elárulom, hogyan készíthetsz tökéletes gyertyát szilikon gyertyaöntő formában.

Gyakori problémák a szilikon gyertyaöntő formák használata során

Sokan úgy gondolják, hogy egy aranyos figurás szilikon formába csak bele kell önteni az olvadt viaszt, majd pár óra múlva csodaszép gyertya fog visszamosolyogni. Az eredmény azonban többnyire csalódás. Nézzük, melyek a leggyakrabban előforduló hibák.

Gyertyaviasz maradványok a szilikon formában
  • Fehér foltok maradnak a gyertya felületén.
  • Buborékok maradnak a gyertyában.
  • A szilikon gyertyaöntő forma magába szívja a festéket és elszínezi a következő gyertyát.
  • A gyertya eltörik kiszedéskor.

Mi a problémák forrása?

Vegyük sorra, mi állhat az előzőekben említett problémák mögött. Gyakran nem egyetlen hiba áll fenn, hanem több ok együttesen vezet a problémákhoz.

1. Nincs tisztítva a szilikon öntőforma

Foltos gyertya szilikon öntőformából

Sokan arról számolnak be, hogy bár a szilikon formába öntött első gyertyájuk tökéletes lett, a későbbiekben már fehér foltok tarkítják a felületüket. Ennek az az oka, hogy az öntést követően egyáltalán nem, vagy nem alaposan tisztították meg a formát.

Még ha nem is látható, a szilikon öntőforma falán mindig marad egy apró viaszréteg – különösen a sarkokban és a hajlatokban – ami a következő gyertya felületére rátapad.

A mellékelt képen egy olyan minta látható, amelyet szándékosan úgy öntöttem, hogy előtte nem tisztítottam meg a szilikon gyertyaöntő formát.

2. Hideg, hideg, hideg…

Foltos, buborékos gyertya a szilikon gyertyaöntő forma helytelen használata miatt

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a hőmérséklet kulcsfontosságú a gyertyaöntés során. Aki gyertyakészítésbe kezd, annak KÖTELEZŐ egy hőmérő beszerzése, hisz ránézésre nem lehet megállapítani, hogy kellően meleg-e a viasz.

Nem véletlenül írtam háromszor a hideget, hisz ennyi helyen befolyásolhatja a végeredmény minőségét a hőmérséklet:

  • Túl hideg a viasz, amikor öntöd. Az nem elegendő, hogy már felolvadt.
  • Túl hideg a szilikon öntőforma.
  • Túl hideg van a helyiségben, ezért nagyon gyors a lehűlés.

3. Szilikon formák, melyek nem alkalmasak gyertyaöntéshez

Nem csak az számít, hogy tetszik-e a forma vagy sem, amikor szilikon gyertyaöntő formát választasz. Fontos szempont az is, hogy a kész gyertya könnyen kivehető legyen.

Azokat a formákat, amelyekben apró, vékony részek találhatóak, mint például egy elefántormány vagy egy cicafarok, érdemes elkerülni. Ezek használata sok bosszúságot fog okozni, ha már sokadjára fog széttörni a gyertya, mikor próbálod kiszedni a formából.

Szilikon gyertyaöntő formák fajtái

Bár nem vagyok szilikon szakértő, tapasztalataim szerint jelentős különbségek mutatkoznak a szilikon formák alapanyagait tekintve. Sajnálatos módon, különösen online vásárlás során, nehéz előre megítélni a különbségeket. Csak tapasztalat alapján lehet felmérni, hogy melyik forma alkalmas a gyertyaöntéshez és melyiket érdemes inkább elkerülni.

Két fajta szilikon gyertyaöntő forma

Az általam használt piros fenyőforma eredetileg csokoládékészítéshez lett ajánlva, de gondoltam, kipróbálom, hogyan működik viasszal. Ez a forma a sarkoknál és az éleknél túl vastag, ami miatt a viasz hűlése egyenlőtlen, így a tökéletes gyertya elkészítése nehezebbé válik.

Egy másik probléma, hogy ez a forma meglehetősen porózus, ami azt eredményezi, hogy magába szívja a festéket, és így még alapos tisztítás után is elszínezi a következő gyertya felszínét.

Nem mindegy milyen szilikonformát használunk gyertyához. Az eredmény eltérő.

Ehhez képest egy vékony falú szilikon muffinforma sokkal jobb választásnak bizonyult gyertyaöntés szempontjából.

Kísérleti jelleggel ugyanazt a viaszt, azonos hőmérsékleten öntöttem bele mindkét típusú formába. Az eredmény: a muffinformába öntött viasz kifogástalan felületű lett.

Ez jól mutatja, hogy a szilikon anyagának és formájának milyen nagy hatása van a végeredmény minőségére.

Megoldási javaslatok a felmerülő problémákra

Miután részletesen körbejártuk a szilikon gyertyaöntő formák használatának kihívásait, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a megoldásokkal. Lássuk tehát a szilikon gyertyaöntő forma helyes használatának teljes folyamatát, amelynek követésével hibátlan gyertyákat készíthetsz a kedvenc szilikon formádban.

1. A szilikon gyertyaöntő forma alapos tisztítása

Szilikon gyertyaöntő forma tisztítása

A szilikon forma tisztításának több módja is létezik, de a tapasztalataim szerint a legjobb módszer a sütőben való melegítés. Először egy tepsire sütőpapírt teszek, erre helyezek egy papírtörlőt, majd a tisztítandó formát fejjel lefelé, hogy a benne lévő viasz kifolyhasson.

A formát 70-80 C fokra melegített sütőbe helyezem, és várok, amíg a viasz teljesen leolvad róla. A maradék viaszt papírtörlővel itatom fel róla.

Szilikon gyertyaöntő forma olajozása

Amint a viasz leolvadt a formáról és azt szárazra törölgettük, következhet az olajozás. Én olívaolajat szoktam használni, de valószínűleg más olaj is megfelelő.

Egy mikroszálas kendő egyik sarkát bemártom az olajba, majd alaposan bekenem vele a szilikon gyertyaöntő forma belsejét. A sarkokra és hajlatokra különös figyelmet szentelek. Ezután a formát visszateszem a meleg sütőbe.

2. Meleg, meleg, meleg…

Jól gondolod, a háromszoros hideg után, most következik a háromszoros meleg. Meleg forma, meleg viasz, meleg környezet.

Az én praktikám, hogy a szilikon gyertyaöntő forma tisztítását mindig a gyertyaöntés előtt végzem el, hogy biztos legyen a forma tisztasága az öntés előtt.

Ennek van egy további előnye, méghozzá az, hogy a sütő melegét a gyertyakészítéshez is felhasználom a tökéletes minőség érdekében. A megtisztított formát a meleg sütőben hagyom, egészen addig, amíg az öntésre kerül a sor, így biztosítva van a forma megfelelő és egyenletes hőmérséklete.

Tehát a formánk tiszta és meleg, a sütőben várakozik. Eközben a viaszt is felolvasztom a kellő hőmérsékletre. Az általam használt paraffin és sztearin keverék esetén ez 84-85 C fok körüli.

Most már csak annyi a dolgunk, hogy a meleg formába öntsük a viaszt, majd visszahelyezzük az egészet a sütőbe. A kikapcsolt, de még meleg sütőben a gyertya lassan hűl le, ami a tökéletes gyertya egyik alapfeltétele.

2. Türelem!!!

Három féle gyertya ugyanabban a formában

Ebben a fázisban lép be a képbe a gyertyakészítés legfontosabb eleme, a TÜRELEM! Azaz: nem nyitogatjuk a sütőajtót, nem szedjük ki 1-2 óra múlva a formából a gyertyát, hanem békén hagyjuk minimum 6-8 órát. Minél vastagabb gyertya készül, a várakozási idő annál több.

Minél nagyobb, vastagabb, tömörebb a gyertya, annál több időre van szükség a TELJES kihűléshez. Nem elég a külseje alapján azt gondolnod, hogy már jó. A belsejének is teljesen szobahőmérsékletűre kell hűlnie, méghozzá lassan!

Tökéletes gyertya szilikon forma használatával

Szilikon gyertyaöntő forma helyes használata után tökéletes a gyertya

Az eredmény önmagáért beszél. A fent leírt lépések követésével hibátlan gyertya készült a szilikon gyertyaöntő formában.

Más technikákat alkalmazva sosem sikerült ilyen szép felületű gyertyát készítenem. Bármilyen módszerrel, például hőlégfúvóval próbáltam a formát előmelegíteni, mindig akadt olyan része a formának, ami hidegebb maradt. Az egyenlőtlen hőmérséklet és a gyors lehűlés a mindig hibás gyertyát eredményezett.

A fentebb említett tanácsok nem csupán szilikon formák esetében alkalmazhatók, hanem más típusú gyertyaöntő formákra is érvényesek. A forma tisztítása, a megfelelő hőmérséklet és a TÜRELEM mind-mind alapvető elemei a sikeres gyertyaöntésnek, függetlenül attól, hogy milyen formát használunk.