Ritkán jut eszünkbe, hogy az adventi koszorú gyerekekkel közösen is elkészíthető, pedig egy vidám, mesés verzió az egész család tetszését elnyerheti. Ráadásul mindez egy értékes közös családi program is.

A gyerekek is könnyebben hangolódnak az ünnepekre, ha alkothatnak, részt vehetnek a felkészülésben. Évek múlva örömmel fognak a közös ünnepi készülődésre gondolni, majd később továbbadni a hagyományokat a saját gyerekeiknek.

Készíts mesés adventi koszorút gyerekekkel!

Az adventi készülődés akkor az igazi, ha a család minden tagja bele van vonva valamilyen módon. Mivel a gyerekek tele vannak kreativitással, szervezz velük közös adventi tál készítést. Közben megismerjhetik advent történetét és az adventi gyertyák jelentését is. 

Ennek a mesés adventi alkotásnak minden mozzanatába bevonhatod a gyerekeket. Segíthetnek kiüríteni egy fiókot, amivel egyúttal a selejtezést is megoldhatjátok. Összegyűjthetik a kedvenc játékfigurákat, melyek az évek alatt felhalmozódtak a gyerekszoba zugaiban. Kutathattok közösen télapós zoknik után, akár egy közös turkálós napot is szervezhettek. Minden egyes részfeladat egy közös, élménydús program, ami színt visz a szürke hétköznapokba.

Amire szükséged lesz

Mesés adventi koszorú fiókban, gyerekekkel készítve
  • 4 db vastag hengergyertya, áruházakban is kapható, de te magad is öntheted a Gyertyaöntés lepésről lépésre leírás alapján. 
  • Karácsonyi mintás zoknik
  • Egy üres fiók
  • Rizs, vagy más anyag, ami a havat helyettesíti
  • Mindenféle apró karácsonyi dísz, vagy játékfigura, toboz, stb.

A mesés adventi koszorú alapja egy fiók

Üres fiók a gyerekekkel készített mesés adventi koszorúhoz

Rendhagyó módon ennek az adventi dísznek nem koszorú, hanem egy üres fiók lesz az alapja. Biztosan akad otthon egy olyan fiók, amit könnyű kiüríteni és nélkülözni az ünnepek alatt.

A fiók azért praktikus, mert magában tartja az apróságokat anélkül, hogy széthullanának. Ráadásul könnyen mozgatható, arrébb rakható minden nehézség nélkül.

Havas táj a mesés adventi koszorún

Hópelyhek a mesés adventi dobozhoz

Most, hogy megvan az üres fiók, szükség lesz egy kis hóra. A vidám, színes, mesés dekoráció akkor az igazi, ha havas tájat mutat be.

Mivel gyertyakészítő vagyok, nekem egyből a paraffin pasztillák jutottak eszembe, mint hó imitáció, de rizzsel, vagy kristálycukorral is helyettesítheted a havat. A cukor kissé veszélyesebb, mert a fiókban esetlegesen előforduló réseken keresztül kiszóródhat.

Melyik játékfigura a gyerek kedvence?

Apró játékok és díszek a mesés adventi fiókhoz

A „hóesés” után indulhat a kincsvadászat, a gyerekek ezt imádni fogják. Gyűjtsétek össze a gyerekek kedvenc apró játékfiguráit a fiók mélyéről, vagy a játékos ládika aljáról.

Jöhet még az ősszel összegyűjtött fenyőtoboz, makk, dió, vagy csipkebogyó is.

Mindegy, hogy mi kerül a mesés fiókba, a lényeg, hogy színes, vidám, téli hangulatú legyen a gyerekek választása szerint.

Zokniba bújtatott gyertyák

Télapós zoknik a gyertyára

Ezek után felöltöztetjük a gyertyákat. A gyertyák díszítéséhez télapó, vagy karácsonyi mintás zoknikat fogunk használni.

Nem muszáj új zoknikat vásárolni, a gyerekek zoknijai között biztosan akad néhány kopott, vagy pár nélküli. Esetleg a közeli kilós boltban is akad néhány vidám darab.

A gyertyákra húzott zoknikat a gyertya aljánál vágd el, mert a gyertya talpa alá gyűrt zoknitól felbillen a gyertya. 

Mesés adventi koszorú, a gyerekekkel válogatott figurákkal

Mesés adventi fiók

Úgy lesz tökéletes a gyerekekkel készített mesés adventi koszorú, ha az elrendezés az ő ízlésük szerint alakul.

Először a 4 gyertya kerüljön a fiókba, majd jöhetnek az apróságok.

Bízd a gyerekekre a dekorációt, biztosan nagyon szépen el fogják rendezgetni a figurákat a hóval teli fiókban.

NE FELEDD!! FŐ A BIZTONSÁG!

  • A gyertyára húzott zokni éghető anyag, ezért KIZÁRÓLAG DEKORÁCIÓS CÉLT SZOLGÁL! Gyertyagyújtás előtt a zoknikat vedd le a gyertyáról!
  • Ez a mesés adventi koszorú gyerekekkel készült, de a MEGGYÚJTOTT GYERTYA NEM GYEREKJÁTÉK! FELNŐTT FELÜGYELET NÉLKÜL SOHA NE HAGYD A GYEREKEKET ÉGŐ GYERTYA MELLETT!
  • Ha az adventi koszorú gyerekekkel készített változatából szeretnéd kihagyni az igazi gyertyát, akkor használhatsz ledes gyertyát is. Gyertyakészítőként abszolút nem tartoznak a kedvenceim közé, de vannak olyan helyzetek, amikor elfogadható.
  • Ne feledd, a gyertya lángja adventkor sem veszélytelen. A biztonságos gyertyagyújtás szabályait mindig be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség komoly problémát okozhat.