Ha azt mondjuk, októberi jeles napok, mindenkinek a Halloween jut eszébe, pedig ezen kívül van még más is, amit megünnepelhetünk a karácsonyi hajrá előtt. Válassz egy kedvedre való eseményt és emlékezz meg róla egy saját készítésű gyertyával. 

A gyertyakészítők többsége csak a nagyobb eseményekre és ünnepnapokra koncentrál. Sokan már tavasszal elkezdik számolni, hogy mikor lesz advent, vagy hány nap múlva lesz karácsony. De neked nem kell mindig beállnod a sorba, ki is lóghatsz egy-egy szokatlan ajánlattal. Lépj ki a megszokottból és készíts valami egyedit valamelyik októberi jeles napra.

Összegyűjtöttem néhány októberi érdekes eseményt, melynek mindegyikére készülhet egy hozzá passzoló gyertya. Némelyik esemény meglepő? IGEN! De éppen ez a nagyszerű benne! Te se légy a megszokások rabja! Az év 365 napjának mindegyike lehet valamiben más, mint a többi. Minden nap alkalmas arra, hogy gyertyát gyújtsunk és valamit ünnepeljünk.

Az októberi jeles napok csúcsa

Halloween

Kezdjük a sort az októberi jeles napok legismertebbjével és legnagyobbjával, a Halloweenel. Igaz, hogy hazánkban eléggé megosztó jellegű esemény, de mégis létezik és egyre nagyobb teret hódít.

A gyermekes családok körében nagyobb népszerűséget élvez, hisz a felkészülés is, és maga a Halloween party is igazi közös családi esemény. A közös kreatívkodás mindig nagy élmény a gyerekeknek, így a legjobb, ha a teljes Halloween dekoráció házilag készül.

Azt, hogy mikor van Halloween, sokan összekeverik a halottak napjával. Míg Halloweent a mindenszentek napját megelőző napon, azaz október 31-én tartjuk, a halottak napját Mindenszentek után egy nappal, azaz november 2-án. 

Ez a nap a szellemekről, a sötétségről és a gyertyákról szól. Színe a narancs és a fekete. Szimbólumai: töklámpás, fekete macska, boszorkány, pók, koponya, denevér. Ezeket többféle módszerrel varázsolhatod a gyertyákra.

Halloween lámpások

Jeles esemény egész októberben

Sütigyertya, egyél jobbat, egyél együtt

Eat better, eat toghether!

Magyar fordításban ez annyit jelent, hogy Étkezz egészségesebben, étkezz közösen! Az esemény arra szeretné felhívni a szülők figyelmét, hogy főzzenek több egészséges ételt és egyen együtt a család.

Azok a gyerekek, akik rendszeresen családi körben étkeznek, kevesebb édességet és egészségtelen ételt, viszont több gyümölcsöt, zöldséget és tápláló ételt fogyasztanak. 

Ha vállalod a kihívást, hogy októberben minden este együtt eszik a család, akkor add meg a módját a terítésnek is. Egy családi vacsorához meggyújtott ínyenc gyertya bizonyára mindenki hangulatát fel fogja dobni. Így a hétköznapok is ünnepnapnak fognak tűnni.

Jeles évforduló októberben

Gyertya biztonsági matrica5

1871. október 8. Chicagói nagy tűzvész

A katasztrófa során 300 ember vesztette életét, és mintegy százezer ember maradt hajléktalan. A legismertebb történet szerint a tüzet egy tehén okozta azzal, hogy felrúgott egy lámpást az istállóban.

Michael Ahern újságíró később bevallotta, hogy mindezt ő találta ki, mégis ez a verzió épült be leginkább a köztudatba.

Az eset tanulsága, hogy egy apró kis láng pillanatok alatt óriási tragédiát tud okozni. A gyertyagyújtás nem veszélytelen, így a gyertyahasználat biztonsági szabályait minden esetben tartsd be.

Októberi jeles napok hétköznapokra

A kávé világnapja

Október 1. – Nemzetközi kávénap

A kávé szerelmesei bizonyára örülnek ennek a napnak, hisz egy okkal több, hogy kávészünetet tartsanak, és élvezzék a kedvenc italuk zamatát.

Ha még gyertyaimádó is vagy, készíthetsz kávé illatú gyertyát, kávészemekkel díszített gyertyát, de kávés képet is olvaszthatsz az unalmas fehér tömbgyertyára.

Ha semmi mást nem teszel, csak kávészemek közzé rejtesz egy teamécsest, az is kedves megemlékezése e napnak. 

Állatok világnapja

Október 4. – Az állatok világnapja

Ez a nap felhívja a figyelmet az állatok jogaira és védelmére. Hogyan kapcsolódik ez az októberi jeles nap a gyertyához? Leginkább úgy, hogy gyertyakészítéskor, vagy vásárláskor olyan alapanyagot válasszunk, amihez nem kapcsolódik semmilyen állatkísérlet.

Ha Európában termesztett alapanyagból készült repceviaszt használsz gyertyáidhoz, biztos lehetsz benne, hogy előállítása során nem végeztek semmilyen állatkísérletet.  

 

A mosoly napja, smiley gyertya

Október első pénteke – A mosoly napja

Ez a nap idén október 7-re esik. Miért éppen péntekre? Bizonyára azért, hogy egy szürke októberi hét utolsó munkanapján vidámság jöjjön az életünkbe.

Ehhez a naphoz nem is készíthetnél jobbat, mint egy smiley gyertyát decoupage technikával

Tojás napja, tojásgyertya

Október második pénteke – A tojás napja

Az idén ez a nap november 14-re esik. Ezen az októberi jeles napon a tojásé a főszerep.

Kicsit fura, hisz a tojást leginkább a húsvéttal szoktuk összekapcsolni. De ha már kitalálták ezt a napot, emlékezz meg róla egy tojásgyertyával. 

Melyi a kedvenced? A főtt tojás? Vagy a Kinder tojás? Esetleg a lágy tojás tojáshéjban?

Csokoládés cup cake nap, muffin gyertya

Október 18. – Csokoládés Cupcake nap

Ez nagyon jól hangzik! A csokis muffin megunhatatlan! Ehetjük örömünkben, vagy bánatunkban. Ha egyedül vagyunk, akkor is lecsúszik, de társaságban még jobban. 

Mi lenne, ha „sütnél” erre az októberi jeles napra egy habos csokis muffingyertyát is? Vigyázz, bele ne harapjon a család, mert megtévesztésig hasonlít az igazihoz!

 

Sütőtök nap, tökgyertya

Október 26. – Sütőtök napja

Tök jó, hogy a töknek is van saját napja! Azért nevezetes ez a nap, mert ekkor kezdődik a töklámpás faragása Halloweenre.

Családok sokasága szerzi be ilyenkor a szebbnél szebb, és nagyobbnál nagyobb tököt, hogy minél ijesztőbb fejet faragjanak ki belőle.

Ha nem szeretnél tökfaragással bajlódni, akkor készíts egy tökgyertyát

Fekete macska világnapja, macskás lámpás

Október 27. – Fekete macskák világnapja

A babona szerint szerencsétlenséget jelent, ha egy fekete macska átszalad előttünk, ráadásul a fekete macsek Halloweenkor is félelmet kelt.

Ennek ellensúlyozására jött létre a fekete macskák világnapja, mely rá kíván világítani arra, hogy a fekete macskák ugyanolyan aranyos szőrmókok, mint a többi cirmos, csak más a színük.  

Támogatásként készíthetsz egy fekete macskával díszített mécsest befőttes üvegből

Takarékoság világnapja, világítás gyertyával

Október utolsó munkanapja – Takarékossági világnap

Erre az eseményre igazából még október végéig sem kell várni, hisz egyre jobban rá vagyunk kényszerülve a mindennapos takarékosságra.

Vigyél egy kis meghittséget a takarékosságba és villany helyett gyújts inkább gyertyát egy-egy este. Körbeveheted magad néhány teamécsessel , igyál egy csésze forró teát, olvass egy könyvet, vagy hallgass zenét és kapcsold ki a nap fáradalmait.

Az októberi jeles napok gyűjteményét ötletindítónak szántam. Megmutatni, hogy nem csak adventre, vagy karácsonyra érdemes gyertyát készíteni, hisz az év többi napja is tartogat érdekes eseményeket, amihez remekül illik a gyertya. Fantáziával, leleményességgel bárki megtalálhatja a sajátját.