Halloween partyt szervezel? Vagy csak a gyerekeknek szeretnél Halloween hangulatot teremteni? Megmutatom, hogyan készül egy egyszerű, de nagyszerű Halloween dekoráció házilag. 

Mivel a Halloween nem egy egetrengetően nagy ünnep, így az előkészületeket sem kell túlbonyolítani. A Halloween dekoráció készülhet otthon található lomokból és eszközökkel, inkább arra fókuszálva, hogy a kreatívkodás közös családi élmény legyen. 

Erre lesz szükséged a házi Halloween dekorációhóz

Szerencsére ez a Halloween dekoráció nagyon költségkímélő. Néhány kidobásra váró üres üvegen kívül egy kis festékre és pár szál gyertyára van szükséged.

A festék lehet tempera is, ami szinte minden iskolás fiókjában ott lapul. De ha mégsem, akkor sem nagy költség beszerezni.

Extra kreatívkodás, ha a gyertyákat is házilag készíted, ehhez segítséget találsz a Gyertyaöntés lépésről lépésre cikkben. 

A házilag készített Halloween dekoráció hozzávalói

Halloween dekoráció hozzávalók:

  • Néhány üres üveg
  • Akril festék (fekete és fehér)
  • Fehér szálgyertya
  • Ecset
  • Papírtörlő
  • Dekorációhoz száraz falevelek, toboz, vagy bármi egyéb, ami az őszhöz és a Halloweenhez kapcsolható.

Előkészületek a Halloween dekoráció elkészítéséhez

Üveg Halloween dekorációhoz

Válassz ki olyan üvegeket, melyeknek tetszik a formája. Lehet boros, sörös, vagy pálinkás, lényeg, hogy különböző méretűek és formájúak legyenek, mert így a Halloween dekoráció érdekesebb lesz.

A címkéket áztasd le, majd mosd el alaposan az üvegeket. Ez azért is fontos, mert a zsírtalan felületre jobban tapad a festék.

Mielőtt nekikezdenél az üvegek pingálásához, várd meg a teljes száradást, hogy a festék mindenhol egyenletesen tudja befedni a felületét.

A Halloween üveg festése

Üveg festése Halloween dekorációhoz

Az üvegek festéséhez vizes bázisú festéket használtam, mert ezzel a legkönnyebb dolgozni. Nem büdös, ráadásul hamar megszárad és az ecsetet is könnyű kimosni.

Először az üveg teljes felületét be kell festeni fekete festékkel. Nem kell túl vastagon kenni, mert könnyen megfolyik. Ha nem takar alaposan, inkább száradás után még egy réteget fess rá.

Törekedj arra, hogy az üveg szájától a talpáig egy ecsethúzással fess, ekkor kapsz egy egyenletes, szép felületet.

Ha a fekete alappal elkészültél, akkor várj néhány órát, amíg teljesen megszárad. A minta festése csak akkor fog sikerülni, ha a fekete festék már nem olvad fel a fehér hatására, azaz száraz. 

Üveg festése halloween mintákkal

Halloween minta

Mit fess az üvegre? Bármelyik Halloween szimbólumot: szellem, pókháló, kiszáradt fa, szellemkastély, koponya, denevér vagy boszorkány, bármelyik törkéletes.

Ha ügyesen bánsz az ecsettel, akkor szabad kézzel is bevállalhatod a festést, de ha pálcikaembernél jobbat nem tudsz rajzolni, akkor használj egy sablont. 

Az internet is tele van képekkel, de én is készítettem egy Halloween sablongyűjteményt, amit kattintással tudsz letölteni

A gyertyavég faragása, üvegbe rögzítése

Gyertyavég üvegbe faragása

Amíg száradnak a minták, előkészítheted a gyertyákat. Ehhez a Halloween dekorációhoz hosszú, vékony szálgyertyát használunk, amit az üveg szájába kell beszorítani, mint egy gyertyatartóba.

Ha van gyertyaöntő formád, magad is készíthetsz gyertyát, de ha nem vagy gyertyakészítő, akkor bármely boltban vásárolt gyertya is tökéletes.

A gyertya nem biztos, hogy passzol az üveg szájába, ezért bele kell faragni. Ha van speciális gyertyahelgyeződ, akkor ez könnyen megy, de egy késsel is eléred ugyanazt az eredményt.

Csak annyit faragj le a gyertya végéből, hogy az üveg szájába szorosan tudd belenyomni. Ne lötyögjön, ne billegjen, mert az elboruló gyertya lángja tüzet okozhat. 

De nem csak a túlzottan lefaragott gyertya veszélyes, hanem a nem eléggé lefaragott is. Ha csak annyit faragsz le, hogy az üveg szájába a gyetya vége csak pár miliméterre nyomódik bele és csak éppenhogy megáll, nagy az esély, hogy bármikor kibillenhet. 

A vidám Halloween party közepette se feledkezz meg arról, hogy az égő gyertya veszélyes, így tegyél meg minden óvintézkedést a baleset elkerülése érdekében!

Halloween dekoráció házilag készítve

Halloween dekoráció házilag festett üveggel

Elkészült a házi Halloween dekoráció. Beltéri dekorációként ajánlom, mert a szabadban hamar elalszik a gyertya lángja, akár már egy szellőtől is.

A lakás egy huzatmentes zugában kialakíthatsz egy Halloween sarkot, ahol a most elkészített, gyertyatartóként funkcionáló festett üvegek mellett helyet kaphatnak még őszi levelek, tobozok, tökgyertya, lámpás befőttes üvegből, ötletes Halloween mintás gyertyák, vagy bármi, ami a Halloweenhez kapcsolódik.

Ötletes, egyedi, látványos, egyszerű és fillérekből kihozható. Kell ennél több, egy egyestés ünnepre? Akkor sem kell aggódni, ha már csak néhány nap van Halloweenig, hisz ez a Halloween dekoráció házilag is gyorsan elkészíthető.