Kreatív alkat vagy? Talán drágának találod a boltban vásárolt gyertyákat? Esetleg sok maradék gyertyacsonk gyűlt már össze otthon? Akkor a gyertyaöntés neked lett kitalálva.

Most részletesen bemutatom, hogyan tudsz minden előképzettség nélkül, te magad is gyertyát önteni. Alapjaiban véve nem bonyolult tevékenység, de vannak rejtett nehézségei, ezért azt javaslom, hogy először a lehető legegyszerűbb alapanyagokból és a környezetedben egyébként is megtalálható eszközökkel próbáld ki. Ha a lelkesedésed az első próbálkozás után sem lankad, érdemes lesz több alapanyagot és néhány eszközt beszerezned.

Gyertyaöntés alapanyagok

Az első gyertyád elkészítéséhez semmi másra nem lesz szükséged, mint viaszra és kanócra. Színezni és illatosítani ráérsz később. Először azt kell megfigyelned, hogy a tiszta, fehér viasz hogyan viselkedik eltérő hőmérsékleten, hogyan tudod a különböző formákból kiszedni és nem utolsó sorban hogyan ég az adott kanóccal. Mivel az illatok és a színezékek megváltoztathatják a gyertya felületét és éghetőségét is, ráadásul ezek már nem távolíthatók el a viaszból, így csínján kell bánni velük.

Azt javaslom, hogy mindenről készíts feljegyzést, így máskor könnyen visszakeresheted, hogy a sikeres munkáidat milyen paraméterek jellemezték. Egyszerre csak egy paramétert változtass, hogy mindig tudd, mivel milyen hatást érsz el. Pl. ha másfajta kanócot fogsz a gyertyához használni, akkor ne változtass az öntési hőmérsékleten, vagy ne tégy illatanyagot a viaszba, mert nem fogod tudni, hogy az esetleges problémát melyik összetevő megváltoztatása okozta.

Paraffin – maradék gyertya

Amennyiben nem akarsz túl sokat költeni az első próbálkozásaidra, akkor biztos vagyok benne, hogy az első gyertyádat paraffinból fogod készíteni. Ennek az az egyszerű oka, hogy minden háztartásban van pár maradék gyertya a fiók alján, amik általában paraffin alapúak.

A háztartásban fellelhető gyertyák legtöbbször fehérek, de ha színes viaszba vannak mártva, azaz a külsejükön színes réteg található, de a belsejük fehér, akkor azt javaslom, hogy a színes részt egyszerűen késsel faragd le és most csak a fehér belső részt használd fel. Ha lehet, akkor ugyanolyan gyertyákat olvassz össze, mert a különböző típusok keveréke nem biztos, hogy szép égést eredményez az eltérő olajtartalom és a különböző olvadáspont miatt.

Paraffin pasztilla

Ha nincs otthon gyertyacsonk, vagy nem szeretnél a maradékokkal bajlódni, akkor menj el egy kreatív boltba és vásárolj egy zacskó gyertyaviaszt. Szerencsére a viasz bármikor újraolvasztható minőségromlás nélkül, így ha nem vagy elégedett a gyertyaöntés eredményével, akkor sem veszett kárba a befektetésed.

Gyertyabél

Gyertyabél, vagy közismertebb nevén kanóc. A legjobbak a természetes pamutból készült kanócok. Egy átlag háztartásban nem szokott gyertyakanóc a fiók mélyén húzódni, így ezt egy hobbyboltban tudod beszerezni. Különböző méreteket lehet kapni, amit a gyártó által javasolt átmérőjű gyertyához lehet használni.

Gyertyaöntéshez szükséges eszközök

Gyertyaöntő forma

A gyertyaöntö formákról részletesen írtam egy korábbi bejegyzésemben, amit szeretném, ha elolvasnál, bár az első gyertyád elkészítéséhez nem szükséges drága formákra költened. Elegendő, ha a környezetedben található dobozokat, flakonokat használod formának, mint pl. egy üres konzerves dobozt, sörös dobozt, egy hőálló műanyag poharat, esetleg egy italos vagy tejes kartont, aminek a belseje alumíniummal van bevonva. Most én sem speciális gyertyaöntő formát fogok használni, hanem egy hirtelenjében talált kis műanyag vödröt, így láthatod, hogy a végeredmény nem ezen múlik.

További eszközök

• tűzhely (ez biztosan van otthon)
• hőmérő, ami magas hőmérséklet mérésére alkalmas. Pl. egy digitális konyhai hőmérő vagy húshőmérő (ez el is hagyható)
• dupla falú edény (ha nincs, akkor egy lábas (amiben vizet forralsz) és egy bele helyezett konzerves doboz (amiben a viaszt olvasztod)
• evőpálcika vagy hurkapálca a kanóc rögzítéséhez és középen tartásához
• egy kis darab gyurma a kanóc melletti lyuk elzárásához
• olló, kés
• hőálló kesztyű

Gyertyaöntés lépései

Minden szükséges eszköz és hozzávaló legyen kéz alatt. Ha a konyhádban fogod az első gyertyádat önteni, akkor javaslom, hogy a munkaterületedet alufóliával takard le, hogy ne kelljen később takarítani. Hidd el, hiába leszel óvatos, a viasz kicseppenése elkerülhetetlen.

Kanóc befűzése

Amikor valódi formát használsz gyertyaöntéshez, annak az alja már gyárilag lyukas. De ha valamilyen dobozt vagy flakont használsz öntőformaként, akkor annak az alját középen ki kell lyukasztanod. Ezen a lyukon fűzd át a gyertyabelet úgy, hogy a formán kívül maradjon egy kb. 3-4 cm-es darab. A gyertyaforma alja lesz a kész gyertyának a teteje.

Kanóc rögzítése a forma alján

Öntés során a kilyukasztott formából a kanóc mellett kifolyna a forró, olvadt viasz, ezért ezt a lyukat le kell zárni. Erre legalkalmasabb egy darab gyurma, amit alaposan a forma aljához kell nyomkodni.

Kanóc rögzítése a forma tetején

A kanócnak a kész gyertyában középen kell elhelyezkedni és feszesnek kell lenni, hogy szépen égjen. A gyertyabél kifeszítése és középre igazítása egy kínai evőpálcika segítségével könnyen megoldható.

A viasz olvasztása

Ezek után következik a viasz olvasztása. A tűzhelyet nem kell nagy fokozatra kapcsolnod, jobb, ha az olvasztás lassan történik. Ha van hőmérőd, akkor le tudod ellenőrizni az aktuális hőfokot. Soha ne engedd a viaszt forrni, bár ez egy dupla falú edényben, vagy vízfürdőben nem fog megtörténni. Általában 70-75 C fokig szoktam melegíteni a paraffint, ami tapasztalatom szerint egy ideális öntési hőmérséklet.

Forma felöntése

Az öntési hőmérséklet elérése után a viaszt öntsd a formába. Használj kesztyűt az égési sérülések elkerülése érdekében! Az öntés ne legyen túl gyors, inkább lassan, nyugodtan, hogy ne kerüljön a formába sok levegőbuborék. Ezután nincs más hátra, mint várni, amíg a viasz elkezd szilárdulni.

Paraffin összehúzódása

Lehűlés során a viasz térfogata csökken. Ez külsőleg is jól látható, mert a felszín be fog horpadni. De a zsugorodás következtében a gyertya belsejében is keletkeznek üregek, amiket ha nem szüntetünk meg, rontani fogják az égés folyamatát. Ezért szilárdulás közben, amikor a paraffin már nem folyékony, hanem kissé kocsonyás állagú, 3-4 lyukat kell függőlegesen beleszúrni. Ez elősegíti a tömörülést és a levegő távozását.

Felöntés újból

A gyertya már majdnem készre szilárdult, de a felülete horpadt és néhány lyuk is tátong rajta. Ezek eltüntetéséhez melegítsd fel a viaszt az öntési hőmérsékletre és önts rá a gyertyára annyit, hogy az ne kerüljön magasabbra, mint az eredeti szint volt.

Elkészült a gyertya

Amikor az újratöltött rész is megszilárdult, a gyertyát ki lehet szedni a formából. A gyertya talprészéről ollóval vagy késsel óvatosan vágd le a fölösleges kanócdarabot és ezzel el is készült az első gyertyád. Most már nincs más hátra, mint meggyújtani és élvezni a munkád gyümölcsét.


Kérdésed van? Esetleg nem úgy sikerült a gyertyád, ahogy szeretted vona és nem tudod mi a hiba? Vedd fel velem a kpacsolatot és segítek, ha tudok.