Ahogy közeledik a tavasz, úgy hatalmasodik el rajtam az alkotási vágy. Mostanában természetesen a húsvéti kreatívkodás került előtérbe. A minap az egyik boltban épp egy raklapnyi Kinder Joy tojáson akadt meg a szemem. Rögtön eszembe jutott egy régebben látott videó, amiben a Kinder Joy tojás alakú műanyag borítója gyertyaöntő formaként funkcionált.

Egy gyors mozdulattal bele is tettem egyet a kosaramba, azonnal tudtam, hogy ez lesz a következő kreatív projektem. Na, gondoltam, én se vagyok normális, hisz se nem a csoki, se nem a játék mozgatta meg a fantáziámat, hanem a műanyag borító. De mindent a cél érdekében! A szemeim előtt már ott lebegett a kész húsvéti tojásgyertya.

Nem akarom lelőni a poént, de a húsvéti kreatívkodás végeredménye elég katasztrofálisra sikeredett. Nem tartom magam egy ügyetlen embernek, ráadásul túl vagyok már „néhány” gyertyaprojekten, de ez kifogott rajtam. Ettől függetlenül leírom, mert egyrészt hátha valaki kedvet kap a technika csiszolására, másrészt azt sem szeretném eltitkolni, hogy vannak sikertelen próbálkozások is. A csúf gyertyák is a gyertyakészítés velejárói.

Húsvéti kreatívkodás – hozzávalók

Húsvéti kreatívkodás hozzávalói
  • Paraffin
  • Gyertyafesték
  • Kanóc
  • 1 db Kinder Joy
  • Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)
  • Tűzhely

Húsvéti kreatívkodás – kezdeti lépések

Gyertyaöntés Kinder joy tojásba

A Kinder Joy tojásba öntött gyertya előkészületei semmiben nem különböznek egy hagyományos gyertyaöntéstől. Felolvasztottam a viaszt, majd beletettem a festéket.

A Kinder tojásforma elég puha műanyagból készült. Mivel cseklett-nyeklett össze-vissza, egy-egy üvegpohár tetejére raktam, ami kissé stabilizálta a formát.

Ez a Kinder tojásforma csak egy alternatív öntőforma, amire gyertyaöntést nem igazán lehet alapozni. Az igazi gyertyaöntő formákról a Gyertyaöntő forma – minden, amit tudni érdemes cikkemben olvashatsz bővebben.

A húsvéti tojás egyik fele kész

A kreatívkodásom eleje elég ígéretesre sikeredett. A fél tojások viszonylag szépek lettek. Igaz, a széle kissé sorjás lett, de egy ennyire amatőr formától nem is vártam mást. Kicsit csinosítottam rajta, késsel levagdostam róla, amit kellett.

Húsvéti kreatívkodás – a bonyodalmak

Húsvéti Kinder joy tojás másik felének készítése

A korábban látott videó alapján a tojásformába újból viaszt kell önteni, keresztberakni a kanócot, majd ráhelyezni a tetejére a már kész féltojást.

Az első probléma ott adódott, hogy az egyébként is gyenge műanyag tojásforma az első öntés után meggyengült, így már a viasz beleöntésekor is összecsuklott, és a pohárba esett.

Ekkor a pohár alját papírtörlővel tömtem ki, hogy megtartsa a formát.

Sikertelen húsvéti kreatívkodás

A nagyobb gond csak ezután következett. A formába öntött viaszra megpróbáltam ráhelyezni a kész féltojást, amit a forma pereme elvileg megtartott volna. De csak elvileg. Ugyanis a forma annyira instabil és eldeformálódott volt, hogy a gyertyadarab egy az egyben belecsúszott, belefordult, és az olvadt viaszt szétcsapta.

Kézzel-lábbal kihalásztam a befordult darabot, de mondanom sem kell, fél méteres körzetben minden sárga paraffinos volt. A formát újra felöntöttem viasszal, majd még óvatosabban a tetejére tettem a kihalászott tojásdarabot. Miután sikerrel jártam, láttam, hogy csak a lélek tartja az egészet, így nem kezdtem el igazgatni, hogy pontosan passzoljanak egymáshoz a felek.

Behorpadt forma

No, de ezzel még nem ért véget a problémák sora. Amikor már majdnem megszilárdult az egész, észrevettem, hogy a viasz zsugorodása miatt vákuum keletkezett, ami beszippantotta a forma falát.

Így aztán egy elég érdekes alakú, lyukas falú húsvéti tojás lett a kreatívkodásom eredménye.

Amit legközelebb másképp csinálnék

Húsvéti Kinder gyertyatojás hibák

A második öntésnél megvárnám, míg a viasz majdnem megszilárdul, és csak akkor fordítanám rá a már elkészült felet. Ez csak egy tipp, de nem vagyok benne biztos, hogy sikeresen összeragadna a két fél.

Egy másik alternatíva, ha a teljesen kész féltojásokat ragasztanám össze úgy, hogy megmelegíteném a felületüket hőlégfúvóval. Bár ezzel a módszerrel is vannak fenntartásaim, hisz vagy kicsit melegítem, de akkor nem biztos az összeragadás, vagy jobban megolvasztom a két felületet, de akkor megfolyhat a viasz.

Elkészült a Kinder Joy tojásba öntött gyertya

Sikertelen húsvéti kindergyertyák

Íme, a Kinder Joy tojásba öntött húsvéti gyertyáim. Nem igazán vagyok büszke rájuk, szerintem borzalmasak laughing

Őszintén szólva, nem kaptam kedvet a technika csiszolására, így a Kinder tojásos húsvéti kreatívkodásom hamar véget is ért.

Amennyire egyszerűnek látszott, annyira bonyolult. Először kisgyerekes szülőknek akartam ajánlani egy közös mókázásra a gyerekekkel, de inkább ne! Vannak ettől sokkal egyszerűbb kreatív ötletek is, aminek nem bosszúság lesz a vége.

Meggyújtott húsvéti tojásgyertya

Máskor az ilyen selejteket azonnal visszaolvasztom, de valahogy ezen a két tojáson megesett a szívem, és megkegyelmeztem nekik (vagy magamnak wink).

Kaptak egy kis fazonigazítást, egy kis dekorációt, így már nem is néztek ki olyan borzalmasan. Főleg, így esti félhomályban, a gyertyaláng fényében.

A tojás alakú gyertya könnyen elbillen, ezért égetéskor fokozottan ügyelj a biztonságra! Mielőtt meggyújtod, olvasd el a „Gyertya biztonsági matricák – a gyertyakezelés szabályai” cikkemet.

Elakadtál a gyertyaöntésben? Keress bátran, amire tudok, válaszolok.