A kertemben lévő levendulabokrokat nyár közepe körül szoktam szüretelni. Mindig is érdekeltek az egyedi kreatív ötletek levendulával, de mióta gyertyakészítéssel foglalkozom, keresem a gyertya és a levendula párosításának a lehetőségét.

A levendula adta inspirációból először a repcevirággal díszített teamécses született. Azonban a kis teamécsesben a viasz leégése után a levendulavirág lángra lobbant – ami veszélyes tud lenni – ezért ennek kiküszöbölésére volt pár javaslatom. Többek között az, hogy teamécses helyett egy nagyobb átmérőjű gyertya peremére kerüljenek levendulavirágok, ahol a perem rész nem olvad meg, így a levendula sem gyullad meg. Ebből az ötletből született ez a különleges levendulás gyertya, vagyis a levendulavirággal díszített úszógyertya.

Kreatív ötletek: levendulával díszített úszógyertya

Levendulavirággal díszített úszógyertya

Eszembe jutott, hogy van nekem egy virág alakú úszógyertya öntőformám, amit még soha nem használtam. Épp itt az ideje előkotorni a szekrény mélyéről. Arra gondoltam, hogy ha megfelelő méretű kanócot használok, akkor csak a gyertya közepe fog megolvadni, de a gyertyaszirmok nem. Így az ide helyezett levendulavirágok sem fognak lángra lobbani, ami biztonságossá teszi a gyertya égetését. Úgyhogy neki is láttam. Kiderül nemsokára, hogy jól gondoltam-e.

Mielőtt belekezdenél a levendulás úszógyertya készítésébe

Kreatív ötletek levendulával

Levendulás úszógyertya lépésről lépésre

Úszógyertya levendulával hozzávalók

A virág alakú gyertyaöntő formát az eBay-n vettem, de biztosan más forrásból is beszerezhető. „Floating candle mould” néven lehet rákeresni. További hozzávalók:

  • Repceviasz (más viasszal is tökéletes)
  • Kanóc
  • Kanóctartó talp
  • Dupla falú edény a melegítéshez
  • Szilikon spray
  • Tűzhely
  • Szárított levendulavirág
Viasz öntése a formába

Az úszógyertya öntőforma egy olyan speciális gyertyaöntő forma, aminek nincs lyuk az alján, tehát nem lehet a kanócot átfűzni rajta. Így a kanóc rögzítéséhez egy kanóctartó fém talpacskát használunk.

Az olvadt viaszba bele szoktam mártani a kanócot, a talppal együtt, mert a rádermedt viasz egyrészt tartást ad a kanócnak, másrészt a talp a viasz segítségével hozzátapad a forma aljához.

A kanóc előkészítése után az olvadt viaszt a formába lehet önteni. Célszerű két részletben, hogy a viasz teteje ne horpadjon be nagyon.

Viasz formába öntése

A repceviaszt a formába öntve várni kell a viasz szilárdulásáig. A díszítéshez az a jó, amikor a viasz már elért egy kocsonyás állapotot, de még nem szilárdult meg teljesen.

Úszógyertya díszítése levendulával

Ekkor a szárított levendulavirágokat a virágforma szirmaiba rendeztem, majd egy csipesz (vagy egy fogpiszkáló) segítségével óvatosan belenyomkodtam a gyertyába úgy, hogy kissé belemerüljenek a viaszba, de ne süllyedjenek el.

Úszógyertya levendulával felület melegítése

A levendulavirágok viaszba nyomkodása során a gyertya teteje megrepedezhet. Ezt az esztétikai hibát egy hőlégfúvó (vagy egy hajszárító) segítségével ki lehet javítani.

Ne használj forró levegőt erre a feladatra. Minél lassabban melegíted fel a viasz tetejét, annál szebb lesz az eredmény. Igazából csak a felső réteget kell egy kissé megolvasztani, hogy az olvadt viasz be tudjon folyni a virág szirmai közzé, és hogy a felszín repedésmentes legyen.

A levendula gyertya pár óra lassú hűlés után kész, ki lehet venni a formából.

Levendulavirággal díszített repceviasz gyertya égetése

Levendulás úszógyertya égés közben

Mindig kíváncsian várom az új gyertyáim égését. Most azonban fokozottan izgatott vagyok, hisz a levendulával díszített teamécsesben a levendula lángra kapott, ami elképzeléseim szerint a virág alakkal elkerülhető.

Szerencsére beigazolódott az elképzelésem. A levendulás úszógyertya közepe megolvadt, de a virágszirmok a levenduladíszítéssel épek maradtak. Ez a levendula gyertya tehát nem csak szép, különleges, hanem biztonságosan ég is.

+1 Kreatív ötlet levendulával – levendula tea a levendulagyertya mellé

A levendulás teamécses cikkemben már találhattál néhány kreatív ötletet levendulával. Most azonban egy konkrét tippet osztok meg, ami kifejezetten passzol a levendulás gyertyához. Ez pedig nem más, mint a levendula tea. Hogy miért? A levendula tea nyugtató, stresszoldó és alvásjavító hatású. Egy csésze levendulatea, egy levendulával díszített gyertya a kanapé mellett, igazi meghitt, nyugodt estét teremt.

Kreatív ötletek levendulával levendulás gyertya és levendulatea

Az elkészítése rendkívül egyszerű: 1-2 teáskanál szárított levendulavirágot forrásban lévő vízzel leönteni, majd lefedve 5-10 percig állni hagyni. Mézzel is ízesíthető, de magában is nagyon finom.

Természetesen a saját termesztésű vegyszermentes levendula a legjobb, hisz biztos forrásból származik, de kereskedelmi forgalomban is lehet garantált minőségü levendulateát találni.