Ki ne ismerné a teamécsest? Kicsi, alacsony, hengeres tartóba öntött gyertya. Ma már szinte minden háztartásban megtalálható használati tárgy. Olyannyira általános, hogy bele sem gondolunk mi a története, mit kell róla tudni és valójában miért teamécses a teamécses?

Miért teamécses a teamécses?

Mint ahogy a nevében is benne van, a teamécses azért teamécses, mert eredetileg a teáskannák melegen tartásához használták a kanna alatti tartóban égetve.

Manapság talán erre használják legkevésbé. Talán az illóolaj párologtatás áll legközelebb az eredeti funkciójához. De leggyakrabban a hangulatteremtés és a dekoráció alapvető kelléke.

Egy pihentető kikapcsolódáshoz nem kell más, mint egy kényelmes kanapé és néhány teamécses. A gyertyaláng tánca kitisztítja az elmét, megnyugtatja a lelket és igazi meghitt hangulatot varázsol. 

Teamécses melegen tartja a teát

Mikor jó egy teamécses?

 • A viasz teljesen folyékonnyá válik égés során. Ha a tégely falánál szilárd viasz marad, akkor nem megfelelő kanóc került a teamécsesbe.
 • A viasz teljesen elég – tehát a tégely a végén üres marad.
 • A láng se nem túl nagy, se nem túl kicsi. Egy hagyományos méretű teamécses lángja kb. másfél – két cm magas.
 • Nem kormoz – ez függ a viasz fajtájától és a kanóc minőségétől is.
 • Hosszan ég – 3-5 óra között, de legalább annyi ideig, amennyit a gyártó feltüntet a csomagoláson.

Teamécses variációk

Sokféle teamécses

Napjainkban a teamécses túlnőtt az eredeti szerepkörén. Manapság a teamécses számtalan méretben, színben, illatban és formában jelenik meg, kreatívabbnál kreatívabb díszítéssel, melyeket már vétek lenne egy teáscsésze alá eldugni. Funkciójuk – amellett, hogy hangulatot teremtenek- a dekoráció.

Milyen viaszból készülhet teamécses?

Teamécsesek különbözö viaszból
 • Paraffin – olcsó, de a környezetre is és az egészségre is káros.
 • Sztearin – hosszan ég, környezetbarát, de nem tartja meg jól az illatot.
 • Szója – növényi alapanyag, de többnyire Amerikában termesztett, génmódosított szójából készül.
 • Repce – az egyik legjobb alapanyag. Európában termesztett, a méhek által is kedvelt növény.
 • Méhviasz – a természet csodája. Az egyetlen olyan gyertya, ami tisztítja a levegőt.

Hogyan tud az összes viasz elégni a teamécsesben?

Kanóctartó talp
 • A titok a kanóctartó talpacskában rejlik. A teamécsesben a kanócot egy fém kanóctartó talpba rögzítik, ami megakadályozza, hogy a kanóc az olvadt viaszban úszkáljon. A kanóc így az égés teljes tartama alatt a tégely aljához rögzül, ami épp elég ahhoz, hogy a viasz teljesen elégjen.

Égethető a teamécses alátét nélkül?

Égő teamécses

A tűz nem játék, még ha csak egy parányi teamécsesről van szó, akkor sem. A gyertya lángja nagyon magas hőmérsékletű. A teamécses fém tartóját annyira felforrósítja, hogy az képes meggyújtani a vele érintkező éghető tárgyakat. A levendulás teamécses égetésekor nagyobb baj is lehetett vona, ha nincs alátét a gyertya alatt.

Ezért minden esetben helyezd olyan alátétre, vagy tartóba, ami nem gyúlékony. Lehet ez egy sima tányér, egy darab tégla, márványlap, maradék csempelap, vagy speciális teamécses tartó, bármi, ami neked tetszik. A lényeg a biztonság, amiről a Gyertya biztonsági matricák – a gyertyakezelés szabályai cikkben olvashatsz bővebben.

Bocsájt ki mérgezö anyagokat a teamécses égés közben?

Paraffin teamécses

A tömeggyártott teamécsesek a legsilányabb paraffinból készülnek, legtöbbször műanyag kanóccal. Minden nagyobb áruházban megtalálod őket, de 100x gondold meg, hogy megveszed-e. Tudom, ez a legolcsóbb, de sokkal több a kára, mint a haszna.

 • A paraffin nem más, mint az olajfinomítás mellékterméke. Égetése során káros anyagok szabadulnak fel, melyeket a zárt szobában belélegzel.
 • Azt sem kell magyarázni, hogy a műanyag kanóc égetése mennyire káros, mennyi vegyi anyag szabadul fel belőle.
 • A teamécses alumínium tartója a végén sokszor a kukában landol, pedig a föld alumínium készlete a végét járja.

Mit csináljak az üres teamécses tartóval?

Teamécses utántöltö méhviasz

Két környezetbarát lehetőség közül választhatsz:

 • Gyűjtsd szelektíven!
 • Hasznosítsd újra! Sok gyertyakészítő már teamécses utántöltőt is gyárt, így a tégelyt nem kell kidobnod.

Ledes teamécses?

LED teamécses

Láttam egy fotót az interneten (nem másolhatom be, hisz nincs rá engedélyem) amin, egy romantikus vacsorán vörösborral koccint a pár, az asztalon pedig LED-es gyertya ég. El tudsz képzelni ettől illúziórombolóbb „gyertyafényes” vacsorát a szerelmeddel?

Szerintem a LED-es teamécses a valódi teamécses megszégyenítése. Aki szereti a gyertyákat, az éppen azért gyújt gyertyát, mert az élő láng megnyugtatja a lelket, a gyertyaláng tánca kitisztítja az elmét és igazi meghitt hangulatot varázsol. Ezt egy műanyag giccsel utánozni??!? Inkább nem mondok semmit…

Gondoltad volna? Mindamellett, hogy kiderült miért teamécses a teamécses, mennyi mindent megtudhattál erről az apróságról. Biztosan az is érdekel, hogy mennyire egyszerű szemet gyönyörködtető dekorációt készíteni teamécsesből.