Egészség- és környezettudatosan élsz? Szeretnéd a káros anyagokat kiiktatni az életedből? Szereted a gyertyafényes esték hangulatát? Ha mindháromra igen a válasz, akkor számodra a sztearingyertya a tökéletes választás.  

Mi a sztearin?

A Magyar etimológiai szótár szerint:

sztearin – sztearinsavból és palmitinsavból álló zsiradékelegy, gyertyák alapanyaga’. Vegyi szakszó a görög sztear (‘faggyú’) nyomán, a vegyületeknél gyakori -in végződéssel.”

A sztearinsav növényi olajokból vagy állati zsírokból előállított zsírsav. Növényekből a telítetlen növényi olajok hidrogénezésével, míg állatokból az állati zsírok hidrolízisével állítják elő.

A palmitinsav szintén zsírsav, ami fehér színű kristályokat alkot. A természetben nagy mennyiségben fordul elő, szinte minden zsír felépítésében részt vesz. A pálmaolaj hidrolízisével állítják elő legnagyobb mennyiségben.

Mélyebben a kémia tudományába nem szeretnék belemenni, hisz egy átlagember számára épp elég annyit tudni, hogy a sztearin természetes anyag, a sztearinsav és a palmitinsav keveréke, nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, mint a paraffin, így az egészségre nem veszélyes. Mivel biológiailag lebomló, így a környezetet sem szennyezi.

Mire használják a sztearint?

Gyertyakészítés

Gyertyakészítési alapanyag, ami akár parafinnal keverve, akár önmagában is használható. Azok a gyertyák, amik 100 százalékban csak sztearint tartalmaznak, égetés során nem bocsájtanak ki rákkeltő anyagokat, így sem az egészségre, sem a környezetünkre nem veszélyesek.

Szappankészítés

Erős tisztító hatása miatt a szappanok egyik alapanyaga. A sztearintól a szappan keményebb és fényesebb lesz.

Kozmetikumok

A kozmetikaipar előszeretettel használja, mint segédanyag. Ez azt jelenti, hogy kifejezett ápoló hatása nincs, de elősegíti pl. a krémek felszívódását, megnöveli a szavatossági időt, javítja a samponok, tusfürdők állagát.

Élelmiszeripar

A sztearin az élelmiszeriparban E570 néven ismert. A NÉBIH oldalán, funkcióját tekintve, mint fényezőanyag, habzásgátló és stabilizátor szerepel. Káros hatása nincs, legalábbis nem ismert. Leginkább a vajkészítményekben, a rágógumiban és pékárukban fordul elő. Sűrít, stabilizál, növeli az olajok kenhetőségét és a készítmények keménységét.

Gyertya készítése sztearinból

A sztearint, vagy más néven stearint legtöbbször adalékanyagként használják paraffingyertya készítésekor. Emeli az olvadáspontot, ezért a gyertya formatartóbb, keményebb lesz tőle. A paraffin – sztearin arány gyertyagyártónként változik. Mivel az arány változtatásával a gyertya felülete változhat, a gyertyakészítők az összetétel módosításával kísérletezik ki a saját, egyedi gyertyáikat, a szebbnél szebb dizájnokat. A sztearin tartalmú paraffingyertyák különlegesek, de az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásuk megmarad.

Egészség- és környezetbarát gyertya csak 100% sztearinból készíthető, paraffin tartalom nélkül. Ezek a gyertyák sajnos nem annyira elterjedtek, egyrészt a magasabb ár, másrészt a nehezebb előállítás miatt. A tiszta sztearin gyertya kizárólag öntési technikával állítható elő.  Gyertyamártáshoz a sztearin nem alkalmas. Az öntés folyamata megegyezik a Gyertyaöntés lépésről – lépésre cikkben leírtakkal, de az anyagából adódóan természetesen vannak egyediségei is.

Sztearingyertya viselkedése szilárduláskor

A sztearingyertya a hűlés során az öntőforma talpa felé „préselődik” és tömörödik, ami azt jelenti, hogy szilárdulás során nekifeszül az öntőforma falának, a felszín alatti rétegben pedig üregek keletkeznek. Nem, vagy csak nagyon kismértékű térfogatvesztése lesz a gyertyának, így a felszín nem fog behorpadni, hanem vízszintesen megszilárdul. Ez viszont senkit ne tévesszen meg, ettől még a szilárd réteg alatt sok az üres tér. Ezért a sztearinból készült gyertya esetén is fontos a belső üregek újbóli felöntése, hogy a kanóc körüli levegő ne rontsa az égés minőségét.

Sztearingyertya kiszedése a formából

Nem minden forma alkalmas sztearingyertya készítéséhez. A gyertyaöntő forma – minden, amit tudni érdemes cikkemben megjelöltem azokat a típusokat, melyek a célnak megfelelnek. Mivel a szilárdulás során a sztearingyertya térfogatvesztése nagyon kicsi, sok esetben igazi kihívás a gyertya kiszedése a formából. Tapasztalatom szerint azokból a formákból jön ki könnyebben a gyertya, amelyeknek a talpa és a teteje nem azonos átmérőjű, tehát a gyertya falának van valamennyi dőlésszöge a talphoz képest. Ilyenek a különböző kúpok, piramisok, csillagok, vagy egyéb kreatív formák.

A hengerformák esetén minél kisebb a forma átmérője, annál nehezebb belőle eltávolítani a sztearingyertyát. Ugyanez a helyzet a hasáb alakú formákkal is. A beszorult gyertya eltávolítására nekem a legjobban bevált módszer, ha meleg vizet folyatok a forma oldalára mindaddig, amíg az át nem melegszik, ezáltal a gyertya felülete is meglazul és könnyen kitolható a formából.

Sztearingyertya egyedi tulajdonságai

  • Magas olvadáspont, kb. 70 C fok körüli, ezért sokkal lassabban olvad át a gyertya teljes keresztmetszete
  • Kemény, formatartó, nyári napsütésben sem olvad, nem deformálódik
  • Kristályos felületű (tapasztalatom szerint csak a növényi alapanyagú sztearingyertyáé, az állati eredetű felülete sima, zsírosabb hatású.
  • Csak önteni lehet, mártani nem
  • Hosszan és egyenletesen ég
  • Nem kormoz, nem füstöl
  • A színezék nélküli fehér sztearingyertya cseppje kimosható a ruhából, terítőből anélkül, hogy foltot hagyna maga után
  • A gyertya lángja belülről olvasztja le a gyertya falát, így több idő kell a teljes keresztmetszet leolvasztásához.
  • Égetés során egy csipkézett, hártyaszerű réteg marad a külső felületén, ami különleges és egyedi látványt nyújt.

Kérdésed van a sztearingyetyákról? Bátran vedd fel velem a kapcsolatot, válaszolok, ha tudok.