A gyertyaöntő forma a gyertyaöntés elengedhetetlen kelléke. Kereskedelmi forgalomban számos alapanyagú, alakú és méretű formák léteznek különböző árkategóriában (többnyire a nemzetközi piacon), így nem egyszerű a választás.

Ha elhatároztad, hogy gyertyát szeretnél önteni, akkor az alapanyag kiválasztása után a második, ami felmerül benned, hogy milyen formát használj. A válasz nem egyszerű, mert egyrészt több szempontot figyelembe véve kell választanod, másrészt nehéz úgy dönteni, hogy nem vagy jártas a témában.

Saját tapasztalatból mondom, hogy egy jól megválasztott gyertyaöntő forma élvezetessé tudja tenni a gyertyakészítést, de silány forma olyan szinten meg tudja keseríteni a munkádat, hogy a feladás is megfordulhat a fejedben.

Gyertyaöntő formák alapanyag szerint

Ami leginkább meghatározza az öntőforma kiválasztását – az ízlésedet leszámítva – az, hogy milyen alapanyagú gyertyát szeretnél készíteni.

A legismertebb a paraffin, de egyre többen választanak környezettudatosan, így elterjedőben van a sztearin, szója, repce vagy méhviasz alapanyagú gyertya, még ha valamivel drágább is.

Műanyag gyertyaöntő forma

MŰANYAG GYERTYAÖNTŐ FORMA

A legismertebb a Policarbonat alapanyagú forma. Teljesen átlátszó, így mindig látod a gyertya teljes felületét.

Ez különösen előnyös, ha réteges gyertyát szeretnél önteni, mert vizuálisan könnyebben eldönthető, hogy milyen vastagságú színes rétegeket szeretnél.

Mivel a Policarbonát jól formázható, ezért ebből az alapanyagból készül a legtöbb különleges alakú csavart vagy hullámos gyertyaöntő forma. Előnye még, hogy nem tapad hozzá a viasz, még a kemény sztearin is könnyen kijön a formából.

Mechanikai hatásokkal szemben is ellenálló, nem törik könnyen és a magas hőmérsékletet is jól bírja. Az ára ezeknek a formáknak elég magas, de ha valaki gyertyaöntéssel szeretne foglalkozni, akkor megéri befektetni, hisz nagyon szép felületű gyertyákat kapunk és öröm velük dolgozni.

Alumínium gyertyaöntő forma

ALUMÍNIUM FORMÁK

Az alumíniumból készült formák tartósságuk miatt népszerűek a gyertyakészítők körében. Előnyük, hogy többnyire forrasztás nélkül készülnek, préseléssel, vagy hajlítással, így a benne készült gyertyák élei is nagyon szépek, egyenletesek.

Az alumínium gyertya formák nem korrodálódnak, így szinte örök életűek, de ez az árukon is meglátszik.

Hátrányuk, hogy a keményebb alapanyagok, mint pl. a sztearin, nehezen távolíthatók el a formából. Többféle megoldást javasolnak a forgalmazók, hogy könnyebb legyen a kész gyertya kiszedése, de ezek egyrészt plusz költséget jelentenek, másrészt növelik a gyertyaöntésre fordított időt is.

Mivel a paraffin térfogata jelentősen csökken a szilárdulása során, így tapasztalatom szerint az ebből készült gyertya könnyen kicsúszik az alumínium öntőformából. Tömeggyártás esetén használják leginkább.

Szilikon gyertyaöntő forma

SZILIKON GYERTYAÖNTŐ FORMA

Ez a forma a legjobb választás, ha valamilyen figurás gyertyát szeretnél önteni. Óriási előnye, hogy szinte nincs olyan alakzat, ami ne lenne megtalálható a kínálatban.

Környezetbarát, semmilyen káros anyagot nem bocsájt ki a forró viasz öntése során. Vedd figyelembe, hogy nem minden viasz alkalmas a szilikon formákhoz. Inkább a puhább alapanyagokat javaslom, mint a méhviasz, szójaviasz, repceviasz, vagy paraffin.

Szilikon gyertyaöntő formát házilag is készíthetsz, ami nagy szabadságot ad a gyertyakészítésben. Szinte bármilyen gyertyát megálmodhatsz, hisz ezzel a módszerrel a szükséges formát is el tudod készíteni, ha van olyan tárgyad, amiről a mintát veheted.

Két módszert is bemutatok szilikon forma készítésére, melyekről a “Szilikonos gyertyaöntő forma saját kezüleg” és a Szilikon forma készítése házilag” cikkekben olvashatsz részletesen.

Sok forgalmazó speciális spray-t ajánl, amivel könnyebbé lehet tenni a gyertya kiszedését a szilikon formából. Mivel én még nem használtam ilyet, véleményt nem tudok róla alkotni, de az én javaslatom az, hogy tedd a gyertyaöntést minél egyszerűbbé. A gyertyakészítés technikáját kell elsajátítani, nem az adalékok számát növelni.

A szilikon egyik hátránya, hogy sérülékeny, könnyen megvágható, vagy átszúrható, így erre fokozottan oda kell figyelni. Másik hátránya, hogy ha színt és illatot is szeretnél a gyertyáidhoz használni, akkor ezek beszivárognak a szilikonba és egy idő után megbontják a szerkezetét, a forma tönkre megy. Ezért célszerűbb csak fehér gyertyákat önteni, amit vagy színes viaszba mártasz, vagy megfested a végén.

Gyertya üvegben

ÜVEG FORMÁK

Üveget leginkább illatgyertya készítésére használhatsz. A szó szoros értelemben véve nem is nevezhető gyertyaöntő formának, hisz a megszilárdult gyertyát nem szedjük ki belőle.

A pohárka funkciója, hogy ne engedje szétfolyni a gyertya égetésekor keletkező olvadt viaszt, majd szilárduláskor újból formát adjon neki. 

Az ilyen típusú gyertya készítésére a legalkalmasabb az alacsony olvadáspontú paraffin, repce- vagy szójaviasz, amik égetés közben könnyen folyékonnyá válnak.

Kávéscsésze mint gyertyaöntő forma

ALTERNATÍV MEGOLDÁSOK

Kereskedelmi forgalomra szánt gyertyakészítés esetén az alábbi alternatívák nem szoktak szóba kerülni, de ha csak otthon szeretnél gyertyát önteni, a saját és a családod örömére, akkor nem szükséges sok pénzt költened a formák vásárlására.

Nyugodtan kísérletezgethetsz a háztartásban megtalálható eszközökkel, vagy kidobásra szánt flakonokkal is.

Nézz körbe és biztosan találsz néhány konzerves dobozt, üdítős flakont, műanyag poharat, tojáshéjat, csinosabb befőttes üveget, stb. Alaposan kimosva, kiszárítva máris használhatod őket gyertyaformaként.

Ezen kívül kereshetsz a szekrény mélyén, a padláson, vagy esetleg a használt piacon talpas üvegpoharakat, néhány szép kávés vagy teáscsészét, amikbe szintén egyedi gyertyákat tudsz önteni.

GYERTYAÖNTŐ FORMÁK ALAK SZERINT

Igazán bajban lennék, ha az összes alakzatot fel kellene sorolnom, amivel a gyertyakészítő pályafutásom alatt már találkoztam.

Kezdő gyertyaöntőként beleestem abba a hibába, hogy mindent ki szerettem volna próbálni, de később rájöttem, hogy néha a kevesebb több.

Neked is azt javaslom, hogy kezd 1-2 formával. Így is bőven lesz mit megtanulnod, hisz ki kell tesztelned a gyertya égését, a hozzá passzoló kanócot, színeket és a különböző öntési hőmérsékleteket. Ráérsz a forma-repertoárodat akkor bővíteni, amikor már szereztél egy kis rutint a gyertyaöntésben.

A legismertebb gyertyaformák:

  • Henger – igazi klasszikus gyertyaöntő forma, nem lehet vele nagyot tévedni.
  • Hasáb – fontos a jó minőségű öntőforma, mert a gyertya élei kiadják a forma hibáit.
  • Gömb – az öntőforma két részből áll, így a gyertya felületén mindig meg fog látszódni a forma összeillesztésének a helye.
  • Piramis – a legkönnyebben ebből a formából szedhető ki a kész gyertya.
  • Vegyes alakzatok – változatos formák, csak a képzelet szab határt. A használat során derül ki, hogy melyikkel könnyű dolgozni.

GYERTYAÖNTŐ FORMÁK TISZTÍTÁSA

A formák tisztítására azért van szükség, mert a belső falukon megszilárdult viaszmaradvány a következő öntésnél egyenetlenné teheti és elszínezheti a gyertya felületét. Mindez csak esztétikailag okoz problémát, funkcióban nem, de egy gyertyától elvárjuk, hogy szép is legyen.

Most két, általam is kipróbált tisztítási technikákat szeretnék megosztani veled, amiket bátran használhatsz te is. A tisztítás gyakoriságára csak annyit tudok írni, hogy szükség esetén. Ha az előző gyertyád sértetlenül jött ki a formából és a következő gyertya színét sem fogod változtatni, akkor fölösleges ezzel időt töltened. De ha látsz a forma belső falán megszilárdult viaszt, vagy a használt festék megfestette a formádat, akkor mindenképpen javaslom a tisztítást az újabb öntés előtt.

TISZTÍTÁS HAJSZÁRÍTÓVAL

Nekem ez a kedvelt tisztítási módszerem, hisz hatékony és gyors. Hajszárítót írtam, de ha gyakorlottabb vagy, használhatsz hőlégfúvót is. Mivel az utóbbi sokkal melegebb levegőt fúj, ezért a kezedre és a formára nézve is veszélyesebb. A kezed megéghet, a forma pedig eldeformálódhat, ha túl közelről, túl koncentráltan és túl meleg levegővel használod.

Gyertyaöntő forma tisztítása hőlégfúvóval

Az égési sérülés elkerülése érdekében mindig kesztyűt húzok, aztán a formát a kezemben tartva kezdem el melegíteni a hőlégfúvóval.

A meleget nem egy helyre irányítom, hanem a pisztolyt mozgatva az egész formát melegítem mindaddig, amíg a rajta lévő viasz meg nem olvad. Ekkor egy pamut pólódarabbal megtörölgetem és már kész is a következő öntésre.

TISZTÍTÁS SÜTŐBEN

Ez a módszer is hatékony, bár számomra nem alternatíva, mert a műhelyemben nincs sütő. Egy használaton kívüli sütőlapra nyitott szájukkal lefelé fordítva helyezd el a gyertyaformákat. Sütőpapírt is tehetsz alájuk. A sütőt 80-90 fokos hőmérsékletre állítsd be, soha nem többre, mert magasabb hőfokon a formák eldeformálódhatnak.

Amikor a rajtuk lévő viasz megolvadt és a sütőlapra csepegett, kiszedheted a formákat a sütőből. Vigyázz, mert a forró formák megégethetik a kezedet, ezért csak hőálló kesztyűben nyúlj hozzájuk, vagy várd meg, amíg kihűlnek.

Kérdésed van? Valamit szeretnél még megtudni a gyertyaöntő formákról gyertyakészítés előtt? Bátran vedd fel velem a kapcsolatot, válaszolok, ha tudok.