A csonkgyertya bemutatásával azoknak szeretnék kedvezni, akik sok gyertyát használnak otthon és nem szeretnék az égetés során megmaradt gyertyadarabokat a szemétbe dobni. A maradék gyertya felhasználása nem csak jó kikapcsolódás, hanem a környezet védése is, hisz mindennel, amit nem a szemétbe dobunk, könnyítünk a Föld túlterhelésén. Ráadásul annyira látványos, hogy bátran készítheted ajándékba karácsonyra, születésnapra vagy anyák napjára.

A csonkgyertya egyébként egy régi gyertyakészítési technika, bár mostanában méltatlanul feledésbe merült. Igazán találó magyar elnevezést nem is találtam hozzá, csak az angol „chunk candle” elnevezést fordítottam le. Ha inspirálódni szeretnél, milyen fantasztikus lehetőség rejlik ebben a módszerben, csak üsd be a keresőbe ezt az angol kifejezést és máris képek százai jelennek meg előtted.

Maradék gyertya felhasználása – előkészületek

Ezzel a gyertyakészítési technikával a cél a maradék gyertya felhasználása, de természetesen új alapanyagokból is elkészíthető, ha tetszik ez ilyen típusú gyertya. Ebben az esetben természetesen gyertyafestéket is számolj a hozzávalókhoz. Egy kis gyertyafesték a maradék gyertyák újrahasznosításakor is jól jöhet, ha az összeolvasztott viasz színe nem elég intenzív.

Mielőtt nekikezdenél a gyertya elkészítésébe, a gyertyamaradványokat válogasd szét színek szerint. A régi gyertyákból az égett kanócot és az elkormozódott viaszt vágd ki ollóval, vagy késsel, hogy ne kerüljön bele az olvadékba. A lakkozott külsejű gyertyákról faragd le a lakkot, nem tesz jót a gyertyának, ha beleolvasztod.

A boltban vásárolt gyertyák nagyon eltérő alapanyagúak. Vannak olyanok, melyeket, ha elkezdesz faragni, morzsálódik. Az ilyen paraffinok tele vannak adalékokkal, amiket azért kevernek bele, hogy présgéppel nyomható alapanyagot kapjanak. A nagyipari gyertyák többsége nem olvasztásos – öntéses technológiával készül, hanem hideg préseléssel. A préseléshez használt morzsálódós, sárgás alapanyagok nem túl szerencsések az utólagos olvasztásoshoz.

Maradék gyertya felhasználása csonkgyertya hozzávalók

Hozzávalók

Essen szó egy kicsit bővebben a hozzávalókról és az eszközökről. A színes gyertyamaradékokból fogjuk készíteni viaszdarabkákat. A leírásomban kör alakú viaszokat készítettem, de ez abszolút nem szentírás. Ha nincs erre a célra egy sütikiszúród, akkor szögletes darabkákat is vagdoshatsz egy késsel.

A viasz olvasztásához vagy dupla falú edényt, vagy pedig egy vízzel telt edénybe helyezett kisebb olvasztóedényt ajánlok. Jó célt szolgál egy üres konzerves doboz is. Ez is egyfajta újrahasznosítás. Fontos, hogy a viasz vízfürdőben olvadjon fel, mintha csokit olvasztanál, mert így biztosan nem hevül túl, nem kap lángra, ami tüzet is okozhat.

Csonkok készítése maradék gyertyákból

Első körben készítsük el a viaszdarabkákat, vagy az angol fordítás szerinti csonkokat. Ehhez az egyik színt olvaszd fel egy edényben, majd öntsd rá egy tálcára, vagy tepsire.

Ha semmilyen edényed nincs, amit be tudnál viaszozni, akkor egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és arra öntsd az olvadt viaszt. A sütőpapír megvédi a tepsit, és még a viasz sem ragad hozzá.

A kiöntött viasz vastagsága ne legyen nagyobb fél cm-nél. Öntés után várj, amíg a viasz elkezd megkeményedni, de nem szabad teljesen megmerevednie. Ezt leginkább a kezeddel tudod ellenőrizni. Ha még kellemes melegnek érzed a viaszt és kissé megnyomkodva gyurma puhaságúnak érzed, akkor máris jó a csonkok készítéséhez.

Ha kör alakú viaszdarabkákat szeretnél készíteni, akkor a különböző átmérőjű, kör alakú sütikiszúrókat nyomogasd bele a puha viaszba. Ha nincs ilyened, akkor egy késsel vagdosd fel a viaszt különböző méretű kockákra. Nem kell törekedni az azonos nagyságra, minél változatosabb, annál jobb.

Ha felvagdostad, vagy kiszurkáltad a formákat, akkor hagyd, amíg teljesen kihűl a viasz. Ezt követően a vágás mellett könnyen törhető, darabokra szedhető. Ezt a műveletet többször megismételheted, ha az otthon megtalálható, mindenféle színű maradék gyertya felhasználása a cél.

Viaszcsonk készítése1
Viaszcsonk készítése2
Viaszcsonk készítése3

A csonkgyertya összeállítása

Csonkgyertya kanóc

Amint elkészültek, és alaposan megkeményedtek a színes viaszdarabkák, kezdődhet a csonkgyertya öntése. Ehhez egy általad választott gyertyaöntő formába a szokásos módon helyezd el a kanócot. Ennek módját a Gyertyaöntés lépésről lépésre cikkben mutatom be részletesen.

Az a tapasztalatom, hogy ez a technika az egyenes falú, szögletes formákban jobban mutat, mint a hengerekben. A szögletesben jobban a forma falához tapadnak a csonkok, ami a kész gyertyát színesebbé, érdekesebbé teszi.

Csonkok a formában

Az általam készített gyertya különlegessége a pöttyökben rejlik. Ehhez a kész viaszokat úgy kellett elhelyezni, hogy az hozzátapadjon a forma falához. Ez egy kicsit időigényesebb, mint ha csak beleborítottam volna a formába a csonkokat, de a végeredmény miatt megérte.

Ha csak szögletes formáid vannak, elég, ha csak beledobálod a darabkákat a formába, majd kissé megrázod, hogy igazodjanak. A színekkel is játszadozhatsz. Használhatsz több színt teljesen vegyítve, de rétegesen is, ahogy neked jobban tetszik. A csonkok mennyiségével is játszadozhatsz. Telerakhatod az egész formát is, de ha csak a feléig pakolod, az is mutatós.

A csonkgyertya felöntése maradék gyertya felhasználásával

Ha elkészültél a forma megtöltésével, akkor olvaszd fel a fehér paraffint. Itt egy kicsit meg is állhatunk, mert különbséget kell tenni a fehérre festett paraffin és a natúr paraffin között, ami szintén fehér, de kissé átlátszó, opálos. A fehérre festett olyan, mint a tej, így azzal nem fogod ugyanazt az eredményt elérni, mint az átlátszó natúr paraffinnal. A fehérre festett paraffinban nem fognak látszódni a színes darabkák, ezért a csonkgyertya készítéséhez a színtelen változatot használd.

Ha a maradék gyertyáid között csak tejfehér viaszt találsz, akkor érdemes venni hobbyboltban, vagy gyertyás webshopban. A maradék gyertya felhasználása így is megvalósul, mert azokból készíted a csonkokat.

Csonkgyertya felöntése viasszal

A paraffint a szokásos módon olvaszd fel, majd öntsd rá a formába helyezett csonkokra. Az öntési hőmérséklet ne legyen túl magas, mert megolvasztja a színeket, de túl alacsony sem, mert a hideg csonkok már öntés közben lehűtik és megkeményítik, mielőtt minden résbe befolyna. Én kb. 72-74 fok környékén öntöttem.

Hűlés közben a paraffin veszít a térfogatából, így a közepe besüpped. Ezt utántöltéssel tudod korrigálni, a Gyertyaöntés lépésről lépésre cikkben leírtak alapján. Végül már csak várni kell, amíg a gyertya teljesen kihűl és kivehető a formából.

Kész a csonkgyertya, maradék gyertya felhasználásával

Gyertyaöntéskor mindig az a legizgalmasabb, amikor kivesszük a gyertyát a formából. Ekkor tárul elénk az igazi valóság. Csonkgyertya esetén előfordulhat, hogy a fehér paraffin túlságosan elfedi a színeseket. Ekkor van egy apró trükk, amivel segíthetünk.

Csonkgyertya maradék gyertya felhasználásával

Egy használaton kívüli tepsit fel kell melegíteni a tűzhelyen, majd a gyertya egyik oldalát végig kell húzni a meleg (de nem forró) tepsin, mintha vasalnál vele. A tepsiről levéve pedig ugyanezt a vasaló mozdulatot meg kell ismételni egy sütőpapíron.

Ezzel a külső réteget leolvasztjuk a gyertyáról, és előbukkan a mélyebben fekvő színes réteg. Minden oldallal ismételd meg. Ehhez kell egy kis gyakorlat, hogy ne legyen túl meleg az olvasztó plat és ne olvadjon meg túlságosan a gyertya felülete, de hamar rá lehet érzeni.

Rózsaszín csonkgyertya maradék gyertya felhasználásával

Amint láthatod, nem csak a pöttyös csonkgyertya mutat jól, hanem a négyzetes darabkák is. Ha csak egy színű maradék gyertya van otthon, amit szeretnél újrahasznosítani, az is szép hatást eredményez, nem kell hozzá feltétlenül több színt használni.

Ne feledd, a gyertya lángja nem veszélytelen. A biztonságos gyertyagyújtás szabályait mindig be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség komoly problémát okozhat.

Remélem, ezek után már nem fog fejtörést okozni a maradék gyertya felhasználása. Szívesen válaszolok, ha valami kérdés felmerült benned.