Húsvéthoz közeledve biztosan te is töprengtél már azon, mivel is kellene feldobnod az ünnepi asztalt. Számos húsvéti dekoráció közül válogathatsz, de megkönnyítem a helyzetedet. Készíts tojásgyertyát, ami azon kívül, hogy dekoráció, ünnepi hangulatot is teremt a fényével.

Tojásgyertya húsvéti dekoráció – hozzávalók

 • Viasz
 • Gyertyafesték
 • Kanóc
 • Tojás alakú gyertyaöntő forma
 • Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)
 • Tűzhely
 • Olló

Tojás alakú gyertya alapanyagok

Milyen viaszt használj a húsvéti dekorációs gyertyához?

sztearin-paraffin

Gyakorlatilag bármilyen viasszal kipróbálhatod, ami tömbgyertya készítéséhez megfelel: paraffin, sztearin, méhviasz, vagy repce. Én a leírásban paraffin-sztearin keverékkel öntöttem a gyertyákat.

A sztearin nem csak, mint önálló gyertyaviasz, hanem paraffinhoz (5-10 %-os arányban) keverve adalékként is használható. A sztearin keményebbé teszi a paraffint, emel az olvadáspontján, így a gyertya hosszabb ideig fog égni.

Húsvéti dekoráció készítéséhez is jobb a keverék használata, mert a fényes felület ünnepi megjelenést ad a gyertyának.

Tojás alakú gyertyaöntő forma

husveti-dekoracio-tojas-gyertyaforma

A tojás alakú formát az eBay-n rendeltem, “egg candle mould” néven kereshetsz rá.

Régebben is nézegettem már ezeket a kék műanyag formákat, leginkább a kedvező ár miatt. Nem mondom, hogy nem érte meg az árát, de maximum hobbi tevékenységhez javaslom, profi gyertyakészítésre nem alkalmas.

A gyertyaöntő formákról a Gyertyaöntő forma – minden, amit tudni érdemes cikkemben olvashatsz bővebben.

tojasforma-hibas-illesztes

Összefoglalom, hogy miért nem tartom a formát túl jónak, ha esetleg te is ilyet vásárolsz, tudd, hogy mire számíthatsz. Mindez persze ne tántorítson el, hisz összességében a célnak megfelel: húsvéti dekoráció készíthető vele.

 • A forma két részből áll, hisz csak így lehet a végén kiszedni a kész gyertyát. A forma összeillesztése azonban nem pontos, a folyékony viasz szivárog belőle. Ez azt jelenti, hogy többször kell utántölteni a formát, ami egyenetlen színelosztást, és foltosabb felületet eredményez. A sötét színeknél a felületi hibák szembetűnőbbek, mint a pasztellszíneknél.
tojasforma-illeszesi-hiba
 • Szintén a rossz illeszkedésnek köszönhető, hogy a gyertya felülete az összeillesztésnél sorjás marad, amit elég nehéz eltávolítani a gyertya megsértése nélkül. Én jó erősen átdörzsöltem egy pamutkesztyűvel, ami nem karcol, de a durva részeket leszedi.
 • A forma alapanyaga sem gyertyaöntéshez való. Nem vagyok híve a szilikonspray használatának, de sajnos nem jött ki a gyertya a formából, ha öntés előtt nem fújtam be szilikonnal.
Szivarvanyos-gyertya
 • A formához használt műanyagot a gyertyafesték beszínezi, amit tisztítás során sem lehet eltávolítani. Ez azt eredményezi, hogy a következő színű gyertya felületén halványan látszik az előző szín is. Így egy kissé szivárványos felületű gyertyát kapunk, ami valljuk be, a húsvéti dekoráció különlegessége is lehet, de alapvetően a forma silány alapanyagából adódik.

Gyertyafesték

gyertyafestek

Sokan használnak gyertyaszínezéshez zsírkrétát, amit én nem javaslok. A szintetikus zsírkréták a legrosszabbak, hisz égés során káros anyag szabadul fel, amit nem jó belélegezni.

A természetes alapanyagú zsírkréták sem jók gyertyaszínezésre. Egyrészt a magas olajtartalom befolyásolja az égést, másrészt a szilárd részecskék, amik nem olvadnak fel teljesen, eltömítik a kanóc rostjait, elfojtják a gyertyalángot.

Kifejezetten gyertya színezésére alkalmas festéket használj. A folyékony festék keveredik a legjobban a viasszal, de a szilárd színezékkel sincs gond, ha legalább 90 C fokos viaszban olvasztod fel.

Húsvéti dekorációs tojásgyertya elkészítésének menete

husveti-dekoracio-alapanyagok

Készítsd össze a hozzávalókat, hogy minden a kezed alatt legyen.

A tojásgyertya készítésének menete, tehát az előkészületek, az olvasztás és az öntés megegyezik a “Gyertyaöntés lépésről lépésre” cikkben leírtakkal, így azt ajánlom, feltétlenül olvasd el, itt nem részletezem még egyszer.

husveti dekoracio-tojasgyertya

Miután a „Gyertyaöntés lépésről lépésre” cikk alapján elkészítetted a gyertyát és kiszedted a formából, van még pár apró simítás, hogy a tojásgyertya szép legyen.

A kész gyertya talpa – a forma kis keresztmetszete miatt – egyenetlen lesz a végén. Így viszont nem tudod stabilan megállítani és biztonságosan égetni. Ezért egyenessé kell varázsolni az alját.

husveti-dekoracios-tojasgyertya-talpolvasztas

Erre a következő módszert javaslom: melegítsd fel a gyertyaolvasztó edényedet üresen. Amikor már meleg, akkor a gyertyát a kanócnál fogva az edénybe lógatod úgy, hogy a gyertya alja éppen csak hozzáérjen az edény aljához. Várj addig, amíg egyenletesre olvad a gyertya alja. Ez néhány másodperc alatt meg is történik.

Helyezd a gyertyát egy darabka sütőpapírra. Ha még továbbra is ferde, vagy egyenetlen, akkor megismételheted az előző folyamatot.

A gyertyát azért kell a kanócnál fogva lógatni, mert így biztos, hogy függőleges marad a gyertya.

Husveti-dekoracio-tojasgyertya-kosarban

Elkészült a húsvéti dekorációs tojásgyertya

Husveti-dekoracio-tojasgyertya-koszoruban

Íme, elkészült a tojásgyertya, ami a húsvéti dekoráció alapja.

Készíts belőle több színt, amivel egy egész kosarat telerakhatsz, néhányat pedig meggyújtva tehetsz az ünnepi asztalra.

Díszítésként használhatsz mohát, szalmát, tavaszi virágokat, száraz gallyakat vagy bármit, amit a környezetedben találsz és úgy érzed passzol a húsvéti dekorációhoz.

Ha még ettől is egyszerűbb húsvéti gyertyadekorációt szeretnél, akkor nézd meg a “Pofonegyszerü húsvéti dekoráció tojásból” cikket.

A dekoráció éghető anyagokat is tartalmazhat, ezért meggyújtáskor fokozottan ügyelj a biztonságra! A gyertya égetése előtt olvasd el a “Gyertya biztonsági matricák – a gyertyakezelés szabályai” cikkemet.

Te is szeretnél tojás alakú gyertyát önteni a húsvéti dekorációdhoz, de valami nem világos a fent leírtakban? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran!