Ne ijedj meg, ez nem egy receptes oldal, még akkor sem, ha most a húsvéti főtt tojás elkészítését fogom bemutatni. Ennek a főtt tojásnak azonban van egy különlegessége, méghozzá az, hogy gyertyaviaszból készül.

A húsvéti főtt tojás gyertya hozzávalói

Húsvéti főtt tojás gyertya hozzávalói
  • Paraffin
  • Kanóc
  • Gyertyafesték: sárga és fehér
  • Tojás alakú gyertyaöntő forma
  • Gyertyalakk
  • Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)
  • Tűzhely

A húsvéti főtt tojás gyertya készítés lépései

1. lépés – sárga színű alapgyertya készítése

Sárga tojásgyertya készítése

A húsvéti tojásgyertya készítését korábban már részletesen leírtam, így annak lépéseit most nem ismétlem meg.

Egy kis kiegészítés a korábbi leíráshoz: a húsvéti főtt tojás gyertyához egy sárga színű tojásgyertyát kell készíteni.

Gyertyaöntéskor a kanócot egy kicsit hosszabbra hagyd a kelleténél, hogy könnyebb legyen a mártogatás. Én ezt elmulasztottam, így egy csipesz segítségével oldottam meg a mártást.

2. lépés – gyertyamártás fehér viaszba

Gyertyamártáshoz annyi paraffint olvassz fel, amibe kényelmesen bele lehet mártani az elkészített tojásgyertyát úgy, hogy azt az olvadt viasz teljesen ellepje.

A paraffinba fehér gyertyafestéket kell keverni, olyat, ami erőteljes tejfehérre színezi a viaszt. A festék nélküli paraffin nem adja ugyanazt a hatást, hiába fehérnek néz ki. A tiszta paraffin kissé átlátszó, vizes fehér színű, ami nem hasonlítani a főtt tojás fehérjére.

Húsvéti főtt tojás mártás fehér viaszba

A mártási hőmérséklet 70 fok környéke. Az első mártáskor az alapgyertyát 20-30 másodpercig tartsd benne a folyékony viaszban, ezzel hőkiegyenlítődés történik, és jobban tapad az alapgyertyához az új réteg.

Ezt követően legalább 20-25 alkalommal ismételd meg a mártást. Az első mártással ellentétben már nem kell a viaszban tartani a gyertyát, csak elmeríteni, majd kiemelni.

Amikor a gyertya kellőképpen fehér, és nem látszik át a sárga alapgyertya, hagyd a gyertyát teljesen kihűlni és megszilárdulni.

3. lépés – lakkozás

Húsvéti főtt tojás gyertya lakkozása

Miután a sárga tojás megkapta a fehér külső réteget, és már majdnem úgy néz ki, mint egy igazi, jöhet az i-re a pont, vagyis a lakkozás.

A gyertyát merítsd bele gyertyalakkba, és akaszd fel száradásig. Ezzel a fényes réteggel éppen úgy néz ki a gyertya, mint egy frissen pucolt főtt tojás.

Elkészült a húsvéti főtt tojás gyertyaviaszból

Ég a húsvéti főtt tojás gyertya

Íme, elkészült! Vigyázz, bele ne harapj, mert megtévesztésig hasonlít az igazira! laughing

Meggyújtás előtt is olyan, mint egy valódi, de ha elkezded égetni, kivillan a sárga belső, és máris olyan, mint egy igazi húsvéti főtt tojás.

A gyertya veszélyes is tud lenni, így égetésekor fokozottan ügyelj a biztonságra! Mielőtt meggyújtasz egy gyertyát, olvasd el a biztonságos gyertyaégetés szabályait.

Te is szeretnéd kipróbálni ezt a különleges húsvéti főtt tojás gyertyát, de valami nem érthető a fent leírtakban? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran!