Minden úgy kezdődött, hogy volt egy csomó színes tojásgyertyám. Foltosak voltak, nem tetszettek. Kezdeni akartam velük valamit, de beolvasztani sajnáltam őket. Közben vágytam már valami új gyertyás technika kipróbálására is. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a kettőt ötvözném, vagyis a kellemeset összekötném a hasznossal. Így született meg a húsvéti asztaldísz faragott gyertyával.

A faragott gyertya eredetéről és a készítés technikájáról a „Faragott gyertya – műalkotás viaszból” cikkemben már írtam, de én még soha nem próbáltam. Úgyhogy elérkezett az ideje, hogy magam is megtapasztaljam a nehézségeit, és kipróbáljam a faragást.

Előre leszögezem, hogy az általam készített pöttyös gyertyák még messze állnak a művészien elkészített valódi faragott gyertyáktól, de az elkészítés folyamata, és technikája, úgy, mint a viasz hőmérséklete, a mártás, a lakkozás, ugyanaz. A végeredmény még engem is meglepett. Igazán egyedi, különleges gyertyák születtek, melyek méltó díszei lesznek a szépen terített húsvéti asztalnak.

Faragott tojásgyertya hozzávalók

Faragott gyertyás húsvéti asztaldísz hozzávalók
  • Színes, tojás alakú gyertyák – alapgyertyák
  • Mártóviasz
  • Fehér gyertyafesték
  • Gyertyafaragó szerszám
  • Gyertyalakk
  • Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)
  • Tűzhely

Alapgyertya készítése – a gyertya magja

Minden faragott gyertya alapja a gyertyamag, vagy alapgyertya, ami öntéssel készül. Ez fogja meghatározni, hogy milyen formájú, és nagyságú lesz a faragott gyertya. A legtöbb faragott gyertya csillag alakú, de húsvét tájékán a tojásforma igen népszerű, hisz ez passzol legjobban a húsvéti asztaldíszekhez. Mint ahogy már említettem, nekem már korábbról megmaradt tojásgyertyáim voltak, így ezzel most nem kellett foglalkoznom.

Alapgyertya a faragott húsvéti tojáshoz

A színes tojásgyertyák készítését már egy előző cikkemben lépésről-lépésre bemutattam, ezért ebben a leírásban már nem ismételem meg újra. Kattints a „Húsvéti dekorációk – tojásgyertya készítése” cikkemre, és a leírás alapján készítsd el a faragott gyertya alapját.

Egy jó tanács, mielőtt belekezdesz a gyertyaöntésbe: a gyertya kanócát hagyd hosszabbra a megszokottnál, hogy könnyebben meg tudd fogni mártáskor, és fel tudd akasztani száradáskor. Mivel nekem ezek a tojások eredetileg nem faragáshoz készültek, a kanócok rövidek voltak, így egy csipesszel oldottam meg a hosszabbítást.

A gyertya mártogatása

A faragott gyertya készítésének második fázisa a gyertya mártogatása. Ehhez a paraffint fel kell olvasztani 85 fok környékére, és bele kell tenni a fehér festéket. Ezen a hőfokon a festék alaposan elolvad, és elegyedik a viasszal. Ezt követően várni kell, amíg a viasz visszahűl a mártási hőmérsékletre.

Miért kell a fehér festék? Azért, mert a normál paraffin áttetsző fehér, de nem annyira fehér, mint mondjuk egy fehér falfesték. Ha pedig áttetsző, akkor nem fedi el a színes rétegeket többszöri mártogatás után sem. Tehát a jó minőségű fehér festék használata a faragott gyertyák esetében elkerülhetetlen.

Gyertyamártás faragott tojásgyertyához

Fontos még az edény mérete, és az olvasztott viasz mennyisége is. Gyertyamártáshoz akkora edényre van szükség, és annyi viaszt kell felolvasztani, amibe a mártandó alapgyertya kényelmesen belefér, és mártáskor teljesen elmerül.

Az első mártás alkalmával az alapgyertyát egy kicsit hosszabban tartsd benne az olvadt viaszban (20-30 másodperc). Ezzel a hideg alapgyertya külseje felmelegedik, a mártott réteg jobban tapad hozzá. Ez csakis az első mártásra vonatkozik, a többire nem.

Ahhoz, hogy egy megfelelő vastagságú réteg alakuljon ki az alapgyertyán, a mártást 20-25 alkalommal ismételd meg.

A gyertya faragása

Gyertyafaragó eszköz

Lassan, de biztosan haladunk a cél felé, így nemsokára elkészül a faragott gyertyás húsvéti asztaldísz is. De előtte következzen a faragás, vagyis nálam a pöttyözés. A gyertyafaragók kést és speciális faragó eszközöket használnak, amelynek a segítségével a még puha viaszrétegbe mintákat vágnak és formáznak.

Én a képen látható kis faragó eszközt használtam, amivel a gyertya felületébe lyukakat kanyarintottam olyan mélyen, hogy az alapgyertyáig érjen. A faragással igyekezni kell, hisz a gyertya mártott rétege 15-20 perc alatt annyira megszilárdul, hogy már törik, és nem lehet formázni. Amint kész, hagyni kell a gyertyát teljesen kihűlni, és megszilárdulni.

Lakkozás, hogy szebb legyen a húsvéti asztaldísz

Lakkozott faragott gyertya a húsvéti asztaldíszhez

Az utolsó lépés a gyertya lakkozása. Ez lesz a gyertya megkoronázása. A lakkrétegtől olyan lesz a gyertya, mintha porcelánból készült volna, így húsvéti dekorációként felkerülhet a szépen megterített ünnepi asztalra.

A lakkozáshoz merítsd bele a kész gyertyát a gyertyalakkba, majd akaszd fel a kanócnál fogva, és hagyd addig, amíg meg nem szárad.

A húsvéti asztaldísz összeállítása

Faragott gyertyás húsvéti asztaldísz

Az általam összeállított asztali dekoráció csak egy ötlet, amit a saját ízlésedre formálhatsz. A húsvéti asztaldísz elkészítése leginkább az egyéniségedre és a fantáziádra van bízva. Függ attól, hogy milyen kiegészítőid vannak otthon, milyen asztalterítőt fogsz használni, milyen virágokat szeretsz, és milyen étkészleted van. Bármilyen összeállítást is készítesz, a faragott gyertyával díszített húsvéti asztaldísz passzolni fog az ünnepi asztalra.

Az égő gyertya a húsvéti asztalon sem veszélytelen, ezért meggyújtáskor fokozottan ügyelj a biztonságra! A gyertya égetése előtt olvasd el a „Gyertya biztonsági matricák – a gyertyakezelés szabályai” cikkemet.

Te is szeretnéd elkészíteni ezt a pöttyös gyertyát a húsvéti asztaldíszedhez, de valami nem érthető a fent leírtakban? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran!