A tojáshéj gyertya eleinte nem volt betervezve a húsvéti repertoáromba, de a Kinder tojásos kreatívkodásom során maradt egy kis sárgára festett viasz, amit el szerettem volna használni. Mivel már Dunát lehet rekeszteni a húsvéti gyertyáimmal, túl bonyolult projektbe nem akartam belemerülni. Ezért maradt a legegyszerűbb verzió, a tojáshéjba öntött gyertya, ami szépen, észrevétlenül belesimul a húsvéti asztalba.

Korábban is készítettem már ilyet, meg is osztottam itt a Meselángon a „Pofonegyszerű húsvéti dekoráció tojásból” cikkemben. A különbség annyi, hogy korábban színes viaszokat használtam fehér tojáshéjhoz, most sárga viaszt használok barna tojáshéjhoz, amivel igazi tojásra emlékeztető kinézete lesz a gyertyának.

A tojáshéj gyertya hozzávalói

Tojáshéj gyertya hozzávalók
  • Gyertyaviasz – paraffin
  • Gyertyakanóc
  • Sárga gyertyafesték
  • Kanóctartó talp
  • Üres tojáshéj
  • Dupla falú edény a viasz olvasztásához
  • Tűzhely

Így készül a tojáshéjba öntött gyertya

Ha még soha nem öntöttél gyertyát, akkor érdemes elolvasnod a „Gyertyaöntés lépésről lépésre” , és a „Pofonegyszerű húsvéti dekoráció tojásból” cikkeimet, hogy az alapokkal tisztában légy.

Kanóc rögzítése a tojáshéjhoz

Mivel ez egy nagyon könnyen elkészíthető gyertya, amit akkor is bátran kipróbálhatsz, ha még soha nem öntöttél gyertyát, így nem muszáj minden alapanyagot bevásárolnod. Tiszta paraffin helyett a fiókban megbúvó gyertyamaradványok is megfelelnek a célnak.

Kanócot és kanóctartó talpat a Szerelmesgyertya Webáruházban is vásárolhatsz, de annyi gyertyakanócot, ami ehhez a tojásos gyertyához szükséges, egy bolti gyertya felolvasztásával is beszerezhetsz. A kanóctartó talpnál se ess kétségbe, én is gyakran használok tesztelésre lapos csavaralátétet.

Viasz öntése a tojáshéjba

No és végül nézzük, mivel helyettesítheted a sárga festéket. Nem szoktam ajánlani, de ilyen kicsi projektbe belefér egy kis sárga zsírkréta.

Az elkészítés menete rendkívül egyszerű. A kimosott, kiszárított tojáshéjakat támasztd ki, hogy ne boruljanak fel gyertyaöntés közben. Rögzítsd az aljához a kanócot, melynek titkáról a „Gyertyakészítés házilag – gyertya narancsban” cikkemben olvashatsz. A felolvasztott viaszba keverd bele a festéket, majd öntsd bele a tojáshéjakba. A kanócokat kicsit rögzítsd, hogy ne boruljanak bele a viaszba. Várj, amíg megszilárdul a viasz.

Elkészült a tojáshéj gyertya a húsvéti asztalra

Tojáshéj gyertya

Az egész annyira egyszerű, hogy gyerekekkel is nyugodtan belevághatsz, minden pillanatát élvezni fogják. Az eredmény pedig nagyon látványos.

A tojáshej a sárga viasszal úgy néz ki, mint egy lágyra főtt tojás. Annyira természetes, hogy a húsvéti asztal bármilyen dekorációjába belepasszol.

TIPP: ha a tojáshéjba öntött gyertyát égetni is szeretnéd, akkor tegyél alá olyan alátétet, amire nyugodtan kifolyhat a viasz. Előfordulhat, hogy a hő hatására a tojáshéj megreped, ahol szivárogni fog az olvadt viasz.

A gyertya lángja nem veszélytelen, ezért meggyújtáskor fokozottan ügyelj a biztonságra! A gyertya égetése előtt olvasd el a „Gyertya biztonsági matricák – a gyertyakezelés szabályai” cikkemet.

Te is szeretnél tojáshéj gyertyát készíteni, de előtte kérdésed lenne? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran!