Május első vasárnapja az édesanyáké és a nagymamáké. Az év többi napja is, de ez különösen. Az anyák napi ajándékötlet sokaknak fejtörést okoz, hisz szeretnénk egyedit, szívhez szólót, különlegeset adni a számunkra legfontosabbnak.

Segítek egy kicsit a nagy fejtörésben. Bemutatok egy nagyon különleges anyák napi ajándékötletet, a virágzó cseresznyefát, amin a virágok gyertyaviaszból készülnek. A virágzó fa szimbolizálja a tavaszt, a megújulást és az újjászületést. Japánban, ahol a cseresznyefavirágzás nemzeti ünnep, úgy tartják, hogy akire ráhull egy cseresznyefavirág, azt szerencse éri, és boldogság kíséri.

Anyák napi ajándékötlet hozzávalói

Anyák napi ajándékötlet hozzávalók
 • Paraffin – kb. 100 g
 • Rózsaszín gyertyafesték 0,2 gramm
 • Kis edény a viasz felolvasztásához
 • Egy tálka jeges víz
 • Egy ágas bogas gally
 • Váza, vagy cserép a gallyhoz
 • Kavicsok a gally kitámasztásához

Fontos tudnivalók az anyák napi virágzó fáról

A viaszvirágokat csak paraffinból tudod megformázni, más viasz nem alkalmas erre. A sztearin túl kemény, ezért törik. A növényi viaszok, mint pl. a repceviasz vagy a szójaviasz, túl puhák, zsírosak és morzsálódnak, így ezek sem jók hozzá. Egyedül a paraffinnak van olyan tulajdonsága, hogy langyos állapotban képlékeny, formázható.

Cseresznyefa virágok viaszból

Maradék gyertyákat is használhatsz, nem kell csak ezért gyertyaviaszt venned. Ha rózsaszín gyertyát olvasztasz, még gyertyafestéket sem kell beszerezned.

A megformázott viaszvirágok sérülékenyek, így ezt az ajándékot csak személyesen tudod átadni, csomagküldést nem fog kibírni.

Érdemes a végén néhány virágszirmot magában is készíteni, remek dekoráció lesz a fához.

Az anyák napi virágzó fa előkészületei

Anyák napi ajándékötlet előkészületek
 • Melegítsd fel a viaszt dupla falú edényben, és keverd el benne a gyertyafestéket.
 • Az egyik edénybe önts hideg vizet, és tégy bele 6-8 jégkockát.
 • Egy másik kis edénybe önts a meleg, színes viaszból.
 • Mindkét edény elég széles legyen ahhoz, hogy legalább három ujjadat kényelmesen bele tudd nyomni.
 • Várd meg, amíg a viasz 60-65 fok körülire lehűl. Ha túl forró, akkor a kezedet is megégetheted, és a viaszréteg is nagyon vékony marad.

A cseresznyefa virágok készítése

Most következik a legizgalmasabb rész, a virágok formázása. Ehhez semmi mást nem kell használnod, mint az ujjaidat. Tedd össze három ujjadat, és nyomd bele először a jeges vízbe, majd a viaszba. Ezt 2-3x ismételd meg, majd az ágas-bogas gallyak végeire nyomkodd rá a virágokat a videóban bemutatottak alapján.

Folytasd addig, amíg tele nem rakod az ágadat virágokkal. Ha valamelyik nem sikerül, egyszerűen dobd vissza a melegítő edényedbe, később majd újraolvasztod.

A virágok nagysága egyrészt attól függ, hogy az ujjaidat milyen mélyen nyomod a viaszba, másrészt attól, hogy 2, 3, vagy 4 ujjadat használod egyszerre. Ezzel te magad tudsz kísérletezni.

Elkészült az anyák napi ajándék ötletünk

Elkészült az anyák napi virágzó cseresznyefa

Amint elkészültél, tedd a „virágzó” cseresznyefát hűvös helyre, és hagyd a viaszt teljesen megkeményedni.

Igazából már csak azt lesz nehéz kivárni, hogy elérkezzen a nagy nap.

Egyedi, egyszerű, különleges, időtálló és minden lakás méltó dísze. Megszólalásig hasonlít az igazihoz, így a meglepődés garantált.