Ki ne ismerne legalább egy gyermekdalt Halász Judit előadásában? Nem túlzás azt mondani, hogy dalain generációk nőttek fel. Bennem is sok emléket idéz fel, hisz a húgom „rongyosra” hallgatta a kazettáit. De a „Karácsony ünnepén” számomra megunhatatlan, nincs olyan év, hogy ne hallgatnám meg karácsony közeledtével.

Gondoltad volna? Már 26 éve, hogy e dalt először hallhattuk Halász Judit „A fiam + a lányom” című lemezéről. De az elmúlt negyed században nem múlt el úgy ünnep, hogy ne csendült volna fel újra és újra.

A „Karácsony ünnepén” svéd gyökere

Mindig is szerettem ezt a dalt, de mióta Svédországban élek, még jobban felfigyeltem rá. A magyar oldalakon az olvasható, hogy a Karácsony ünnepén dallama eredetileg egy svéd népdal és csak a magyar szöveget írták hozzá. Állítólag a svéd népdalnak a karácsonyhoz nincs is semmi köze.

Próbáltam felkutatni ez eredeti svéd népdalt, több svéd ismerősömtől is érdeklődtem, köztük zenésztől is, de eddig még nem kaptam érdemleges választ, hogy mi is lenne az eredeti. De nem adom fel, tovább kutatom a dal gyökereit, hátha egyszer valaki ráismer.

A „Karácsony ünnepén” és a gyertyák

No és amiért ez a dal helyet kapott a Meseláng oldalán, az természetesen a gyertya. A gyertyaláng, mint a béke jelképe, annyira szívmelengetően jelenik meg a szövegben, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni. A mondandó évek alatt sem veszített az értékéből.

Karácsony ünnepén

/Halász Judit/

 

Karácsony ünnepén
Mindenhol gyertya ég.
Békesség jelképe
A gyertyaláng.

Mindennap gyújtsatok
Gyertyákat, emberek!
Égjen a béke- láng
Mindenhol már!

Halvány kis gyertyaláng,
Hol van a kék madár?
Mindenki várja őt,
Miért nem jön már?

Sok még a gyűlölet,
Éhség és szenvedés;
Mikor lesz vége már,
Kis gyertyaláng?

Fenyőfa, sok cukor,
Ajándék mindenhol,
De az én szívemben
Nincs nyugalom.

Ki mondja meg nekem,
Hogy éljek, s mit tegyek,
Hogy karácsony ünnepén
Boldog legyek?