Abban megegyezhetünk, hogy nincs karácsony gyertya nélkül. Régen, karácsonykor, a gyertyáknak speciális jelentésük volt, manapság a karácsonyi gyertya többnyire a hangulatteremtésről és a dekorációról szól. Sokan vannak, akik nem csak az ünnep hangulatát dobják fel gyertyával, hanem ajándékba is adnak szeretteiknek.

Most egy otthon is elkészíthető karácsonyi gyertya ötletet mutatok be, amit nem a gyertya, hanem a dekoráció tesz karácsonyossá. Maga a gyertya egy pohárba öntött egyszerű viaszgyertya, amely az év bármely időszakában elkészíthető, de a természet kincsei, azaz a szárított fahéj, a csillagánizs és a narancskarikák ünnepivé varázsolják. Igazán természetes akkor lesz, ha a gyertyához is természetes viaszt választasz, mint pl. a repceviasz, vagy a szójaviasz.

Karácsonyi gyertya hozzávalói

Karácsonyi gyertya hozzávaói
  • Gyertyaviasz (repceviasz, szója vagy paraffin)
  • Gyertyakanóc
  • Kanócrögzítő talp
  • Pálcika a kanóc megtartásához
  • Fahéjrúd, csillagánizs, szárított narancs
  • Illatolaj (elhagyható)
  • Edény az olvasztáshoz
  • Tűzhely

Mielőtt hozzákezdenél

Karácsonyi gyertya fahéj csillagánizs narancs

Karácsonyi gyertya öntése

Karácsonyi gyertya öntése

A viasz olvasztása, és a kanóc pohárba rögzítése után következik a pohár felöntése. A tégelyes gyertyákat alacsony hőmérsékletű viasszal érdemes önteni, hogy minél kisebb legyen a viasz zsugorodása, ezáltal a gyertya tetején a behorpadás is.

Javaslom még a pohár előmelegítését egy hajszárítóval, hogy a hideg pohár ne hűtse le a viaszt túl gyorsan.

Amennyiben magát a gyertyát is szeretnéd illatosítani, az olvadt viaszba tegyél karácsonyi illatú illóolajat. Ez lehet akár fahéj, akár narancs illat is.

Karácsonyi gyertya dermedése

Karácsonyi gyertya dermedése

Felöntés után egy időre magára is hagyhatod a gyertyát, hisz díszíteni csak akkor lehet, amikor kocsonyás állapotú, de még nem keményedett meg teljesen. Érdemes többször ránézni, nehogy elfeledkezz róla, mert ha túl keménnyé válik, kezdheted elölről az olvasztást.

Karácsonyi gyertya díszítése a természet kincseivel

Karácsonyi gyertya díszítése a természet kincseivel

Miközben hűl a gyertya, előkészítheted a fahéjúdat, csillagánizst és a szárított narancskarikákat. Ha időben eltervezed a karácsonyi gyertya öntését, narancsot te magad is száríthatsz.

Vékony szeletekre vágtam a narancsot, majd papírtörlő közzé téve, egy nem túl nehéz tárggyal préselve állni hagytam egy éjszakát. A papírtörlő kellőképpen kiszívja a nedvességet, a nehezék pedig megakadályozza, hogy deformálódjon. Ezután a kandalló szélén szárítottam, de teheted radiátor fölé, vagy 50-60 fokos sütőbe is. Fantasztikus illata van.

Kész a karácsonyi gyertya

Kész a karácsonyi gyertya

Amikor már annyira megkeményedett a viasz, hogy a belenyomott termések nem fognak elsüllyedni, elkezdheted a karácsonyi gyertya dekorálását. Tetszőleges elrendezésben a pohár szélénél körben, vagy félkörben narancsszeletet, csillagánizst és fahéjúdat szurkálj bele. A termések ne kerüljenek túl közel a kanóchoz, mert égés közben begyulladnak.

A díszítés során a viasz felszíne egyenetlenné, hullámossá válik, de egy hajszárítóval, vagy egy hőlégfúvóval – nem túl közelről – meg tudod melegíteni a tetejét, ami így szép simává fog olvadni, majd így fog megdermedni.

Karácsonyi gyertyához karácsonyi illat

Karácsonyi gyertyához karácsonyi illat

Akár ajándékba készíted, akár a magad örömére, a gyertya mellé potpourrit, azaz illatosítót is készíthetsz. Egy kis szütyőbe csillagánizst és fahéjrudakat tettem. Pár óra elteltével az egész szobát belengte az ánizs és a fahéj csodás illata. A gyertyával együtt fantasztikus karácsonyi hangulatot teremtett.

A gyertya lángja karácsonykor fokozottan veszélyes! A biztonságos gyertyagyújtás szabályait ilyenkor is be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség is komoly problémát okozhat.

Remélem, kedvet kaptál a karácsonyi gyertya elkészítéséhez. Kérdezni szeretnél valamit? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.