Ki mondta, hogy a február unalmas? Ki mondta, hogy a február eseménytelen? A jeles napok februári válogatásából láthatod, mennyi színes esemény vár ránk ebben a tél végi rövid hónapban. Válassz egy kedvedre valót és készíts rá egy gyertyát!

A gyertyakészítők többsége csak a nagyobb eseményekre, ünnepnapokra koncentrál, sokszor csak karácsonyra, születésnapra, esetleg anyák napjára készíti gyertyáit. Lépj ki a megszokottból és készíts valami egyedit egy különleges februári jeles napra. Ha egy szokatlan, de érdekes eseményre előrukkolsz valami különlegességgel, könnyen magadra tudod vonni a figyelmet.

Ötletindítóként összegyűjtöttem neked 2024 február legnagyobb eseményeit és kissé különleges jeles napjait, melynek mindegyikére készülhet egy hozzá passzoló gyertya. Némelyik esemény meglepő? IGEN! De éppen ez a nagyszerű benne! Te se légy a megszokások rabja! Az év 365 napjának mindegyike lehet valamiben más, mint a többi. Minden nap alkalmas arra, hogy gyertyát gyújtsunk és valamit ünnepeljünk.

Kiemelt jeles nap februárban

Valentin nap

Természetes, hogy a sort a februári jeles napok legnevesebb eseményével, a Valentin nappal kezdem, melyet február 14-én ünneplünk. A 1990-es évektől szivárgott be hazánkba az angolszász országokból, azóta töretlenül ível felfelé a népszerűsége. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket valamivel, ami kifejezi az érzelmeiket.

Piros fehér szíves anyák napi ajándék gyertya

Ez a nap a szívecskékről szól. Mindegy mit készítünk, a piros szív kihagyhatatlan motívum. Így bármilyen gyertyát készítesz, csakis szívecskékben gondolkodhatsz. Ettől még nem kell sablonossá válni, többféle módszerrel csempészheted a gyertyához a szíveket. Készíthetsz:

Jeles esemény egész februárban

Sütigyertya gyümölcsdíszítéssel

Vegán konyha hónapja

Annak ellenére, hogy nem vagyok vegán, még csak vegetáriánus sem, szeretem kipróbálni ezeket az ételeket is. De a vegán életmód nem csak a táplálkozásra, hanem az élet minden területére kiterjed. Vonatkozik ez a gyertyahasználatra is.

Így a vegánoknak kifejezetten nagy öröm, ha vegán gyertyára bukkannak. Ha ismersz a környezetedben vegán ember, akkor recept helyett lepd meg egy vegán repceviasz sütigyertyával a vegán hónap alkalmából. Biztos vagyok benne, hogy teljesen leveszed a lábáról és később is tőled fogja beszerezni a gyertyáit.

Jeles napok február első heteiben

Kínai új év kezdete

2024. februárjának egyik jeles eseménye a februárban kezdődő kínai újév. Idén beköszönt a Sárkány éve.  A kínai újévet minden évben a téli napforduló utáni második újholdkor ünneplik, ami idén február 10-ére esik.

Sokan vannak, akik hisznek a kínai horoszkópban, nyomon követik az kínai asztrológiát és beiktatják a kínai hagyományokat az életükbe. Nekik kedvezhetsz valami különleges gyertyával, ami a Sárkány évét szimbolizálja. Ez lehet bármilyen gyertya, amiről egy Sárkány köszön vissza.

Folyékony gyertya színező anyagok

Rio de Janeiró-i karnevál

2024. február 9. – február 17. között az élénk színeiről, extravagáns felvonulásairól és bulihangulatáról ismert Rio de Janeiro ad otthont a világ legnagyobb karneváljának, amelyet minden évben a nagyböjt előtt tartanak.

Készíts bármilyen színes, vidám gyertyát, amihez a gyertyaszínező anyagokat feltétlenül ismerd meg.

Jeles napok február hétköznapjaira

Februári jeles nap - Gyertyaszentelő Boldogasszony

Február 2. – Gyertyaszentelő Boldogasszony

Ezen a napon, 40 nappal Jézus születése után, Mária bemutatta a kisdedet a jeruzsálemi templomban és egyúttal a zsidó törvényeknek megfelelően bemutatta a szülés utáni áldozatát is.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a pap szentelt vízzel megszenteli a gyertyákat, melyet a hívek mise után hazavisznek és a következő év gyertyaszenteléséig használnak.

A fehér, letisztult, a katolikus egyház szimbolumaival díszített gyertyák illenek leginkább ehhez az ünnephez.

Február 5. – Egyél Fagylaltot Reggelire Világnap

„Az élet rövid, egyél először desszertet” A szlogen valószínűleg úgy hangzik, mint valami móka kacagás, de épp ellenkezőleg, az Egyél Fagylaltot Reggelire Világnapnak (Eat Ice Cream for Breakfast Day) sokkal komolyabb üzenete van. Ez a nap arról szól, hogy azoknál a gyerekeknél, akik gyerekkori rákkal küzdenek, minden napjukra áldásként kell tekinteni és olyan életet kell nekik biztosítani, hogy át tudják adni magukat az élet apró örömeinek.

Jeles napok február - egyél fagylaltot reggelire

2013-ban, ezen a napon, az örökké vidám, 9 éves korában rákban elhunyt Maila Grace Petersonra emlékeztek szülei és közeli ismerősei. A megemlékezésnek híre ment a gyermekrák küzdelemben érintett családok között, így évről évre egyre többen csatlakoztak az eseményhez. Ma már a világ minden táján megemlékeznek azokról a gyermekekről, akik rákkal küzdenek, vagy valaha küzdöttek.

Ehhez a naphoz nem is készíthetnél jobbat, mint egy fagylatgyertyát, amit meg is gyújthatsz a rákkal küzdő gyermekekre emlékezve.

Jeles napok február - kádban olvasás teamécsessel

Február 9. – A kádban olvasás világnapja

A februári jeles napok sorozatát folytassuk egy kissé meglepő eseménnyel, a kádban olvasás világnapjával. Bevallom őszintén, még soha nem olvastam fürdés közben. Szeretek ellazulni egy kád vízben, olvasni is szeretek, de a kettőt eddig még nem kötöttem össze.

Viszont az olvasáshoz is, és a fürdőkádban lazuláshoz is remekül illenek a teamécsesek, így erre a napra készíts egy párat. Majd vedd elő a kedvenc könyvedet, gyújts néhány teamécsest és merülj el egy kád forró vízben.

Február 17. – A spontán jóindulatú cselekedetek nemzetközi napja

Pár évvel ezelőtt indult a kezdeményezés Amerikából, de ma már több országban is teret hódít a kedvesség napja. A nap lényege, hogy tégy valakivel váratlanul valami jót, hisz egy kedves gesztus, egy mosoly, egy dicsérő mondat vagy egy apró ajándék megváltoztatja, jobbá teszi egy másik ember napját. Üzenete, hogy az emberi szeretet nem halt ki, tegyük jobb hellyé a világot, tegyük a kedvességet mindennapjaink részévé.

Jeles napok február - spontán jóindulatú cselekedet

A váratlanul kapott figyelmesség fényt visz a szürke hétköznapokba. Vigyél te is fényt valakinek az életébe. Készíts egy gyertyát, csomagold be, szerkessz mellé egy üdvözlő kártyát egy pozitív üzenettel és add át valakinek, akiről úgy gondolod, hogy több figyelmet érdemel. Hidd el, a hatás nem marad el.

Jeles napok február - muffin nap

Február 20. – Muffin nap

A muffin nap igaz, hogy nem nemzetközi, csak amerikai jeles nap, de miért ne ünnepelnénk meg ezt a napot egy finom muffinnal és egy habos csokis muffingyertyával?

Ajándék anyák napjára - gyertya üzenettel

Február 21. – Az anyanyelv napja

Az anyanyelv szépsége abban rejlik, hogy a legbonyolultabb érzelmeket és gondolatokat is természetes könnyedséggel fejezhetjük ki, összekötve bennünket gyökereinkkel és kultúránkkal.

Ünnepeld ezt a napot egy gyertyával, melyre a kedvenc idézetedet varázsolod az anyanyelveden, a decoupage technika segítségével. 

Február jeles napjainak válogatását ötletindítónak szántam. Megmutatni, hogy nem csak karácsonykor érdemes gyertyát készíteni, hisz az év többi napja is tartogat érdekes eseményeket, amihez remekül illik a gyertya. Fantáziával, leleményességgel bárki megtalálhatja a sajátját.