Ma egy kis süteményre vágytam, így elkészítettem a garantáltan cukor-, laktóz- és gluténmentes eperkrémes sütigyertyát, 100% növényi alapanyagból, azaz repceviaszból.
Sokszor említettem már, hogy mennyire imádom a repceviaszt, így nem volt kérdés, hogy most is erre esett a választásom. Hagyományos gyertyákat már régóta készítek belőle, de kíváncsi voltam, hogyan viselkedik haladóbb technikák alkalmazása során.
Előkészületek
A gyertyasüti elkészítése idő- és alapanyag igényes, de a végeredmény kárpótol. A színes díszítő viaszgyümölcsök és a sütemény három rétege külön-külön készítendő el, amikhez formákra, gyertyafestékekre és 2 féle viaszra is szükség van.
A süteménygyertya elkészítése rendetlenséggel is jár, amivel szintén számolni kell. A viasz kavargatása közben a morzsák széthullnak az edény köré, valamint a különböző színek után az olvasztó- és kavaróedényt is ki kell takarítani, ha nincs annyi üres dobozod, mint amennyi színnel dolgozni fogsz. Hidd el, jobb, ha alaposan letakarsz mindent. Bár a repceviasz nagyon könnyen letakarítható, mégis egyszerűbb az összekent újságpapírokat összeszedni, mint mindent átmosni.
Eperkrémes gyertyasüti alapanyagok
- Magas olvadáspontú repceviasz szabadon álló gyertyához
- Alacsony olvadáspontú repceviasz tégelyes gyertyához
- Barna festék
- Rózsaszín festék
- Fekete festék
- Kanóc
- Illatolaj – elhagyható
Díszítő gyümölcsök alapanyagai
- Magas olvadáspontú repceviasz szabadon álló gyertyához
- A gyümölcsökhöz passzoló festékek
- Illatolaj – elhagyható
Eszközök a gyertyasüti elkészítéséhez
- Dupla falú edény a viasz olvasztásához.
- Kb. 8×8 cm alapterületű hasáb gyertyaöntő forma
- Szilikon gyümölcsforma
- Kis műanyag edény a viasz keveréséhez
- Kanóctartó pálcika, vagy kanóctalp
- Kavarókanál, villa
- Tűzhely
- Hőlégfúvó
Kanóc:
A kanócot a magas olvadáspontú repceviaszhoz és a saját formád keresztmetszetéhez igazítsd. A formádtól függően át is fűzheted rajta, mint az öntött gyertyáknál szoktuk, de kanóctalpat is használhatsz, mint a tégelyes gyertyák esetében. A helyes kanóc kiválasztása nagyon fontos, mert a legtöbb égési hibát a rossz kanócválasztás okozza.
Ha a kanócod nem viaszolt, akkor mártsd bele az olvadt viaszba, mert így a gyertya tetején könnyen fel tudod csavarni, ami szebbé teszi a végeredményt, kissé megbolondítja a látványt.
Az eperkrémes sütigyertya elkészítése
A sütigyertya három rétege egymás után készül el, így mindegyikhez akkor olvasztottam fel a szükséges viaszt, amikor arra a rétegre került sor. Egyszerre egy dologgal foglalkoztam, mert ha a viasz elkezd szilárdulni, akkor már gyorsan kell dolgozni.
A festett viaszokhoz gyakran használok fekete folyékony festéket a szín sötétítésére. Fekete folyékony festék nélkül nem is tudom, hogy lehet gyertyás életet élni. Fantasztikusan elegyedik, és bármilyen színt sötétebbre lehet vele varázsolni úgy, hogy nem változtatja meg az eredeti szín árnyalatát, csak az mélységét.
Mielőtt belekezdtem a 3 rétegű sütigyertya elkészítésébe, öntöttem néhány gyümölcsdarabkát és macaront repceviaszból, amikkel a süti tetejét fogom díszíteni. Mivel ezeknek már kész kell lenni, mire a harmadik réteget beleöntöm a formába, így legjobb ezzel kezdeni.
A gyümölcsdarabkákhoz magas olvadáspontú viaszt használok, legalább 80 fokra felmelegítem öntés előtt, és a formát is előmelegítem hőlégfúvóval. A repceviasz növényi viasz, így pár napos állás után a színes viaszok felületén kialakul egy fehér réteg, mintha rizsporos lenne, de ez természetes folyamat.
Ezt követte a sütemény összeállítása. Első lépés a csokis réteg elkészítése. Ehhez magas olvadáspontú repceviaszt használtam, amit dupla falú edényben felolvasztottam, majd belekevertem a barna festéket. Pár cseppet zsírpapírra cseppentve ellenőriztem a színt, majd folyékony fekete festékkel sötétítettem a megfelelő árnyalatra.
Az olvadt viasz nagy részét (egy keveset az olvasztó edényben hagytam) kiöntöttem egy műanyag tálkába, majd amikor elkezdett kocsonyássá válni, egy fakanál és egy villa segéltségével morzsalékosra kavargattam. Nem kell megvárni, amíg teljesen kihűl, de ne maradjon folyékony. Az egész úgy néz ki, mint egy reszelt tészta.
A csokis morzsalékot belenyomkodtam a forma aljába. Az ujjammal is elegyengettem, tömörítettem egy kicsit, de nem kell teljes erőből kősziklává préselni.
Ezt követően egy kis olvadt barna viaszt locsoltam rá, hogy alaposan összeálljon. Nem kell túl sok hozzá, nem kell tocsognia az olvadt viaszban, csak egy kiskanál segítségével rá kell löttyinteni egy keveset.
Ezt követte az epres réteg elkészítése. Ehhez 50-50 százalékban használtam magas és alacsony olvadáspontú repceviaszt. Mindezt azért, hogy ez a réteg puhább, krémesebb kinézetű legyen, mint a kakaós réteg, de ne legyen annyira puha, hogy égetéskor szétfollyon.
A menet eleinte ugyanaz volt, mint a csokis rétegnél. A repceviasz felolvadása után belekevertem a festéket, majd egy tálkába öntöttem. A csokis alaphoz képest ezt most nem morzsalékosra kell keverni, hanem krémesre. Mindezt úgy lehet elérni, hogy egy villával folyamatosan kevergetjük a viaszt, míg kellő sűrűségű krém nem lesz.
Amint krémesre kevertem a rózsaszín repceviaszt, hőlégfúvóval kissé megmelegítettem a barna réteg tetejét. Nem kell túlzottan, csak hogy megjelenjen egy halvány olvadt réteg a felszínen. Ez segíti majd abban, hogy a 2 réteg összekössön.
Belekanalaztam a formába az epres réteget, és szintén megnyomkodtam egy kiskanál segítségével. Mivel ez a viasz sokkal puhább, mint a barna réteg, ezt már nem kell meglocsolni olvadt viasszal, anélkül is egyben fog maradni.
Elérkeztünk az epres sütigyertya harmadik rétegéhez, a natúr repceviasz krémhez, ami úgy néz ki, mint egy joghurtos krém. Újból 50-50 százalékos arányban olvasztottam fel tégelyes és szabadon álló gyertyához való repceviaszt, amit nem színeztem semmivel.
A kis tálkába öntve egy villával addig kevertem, amíg tejbegrízhez hasonló állagú nem lett.
Mielőtt a tejszínes krémet a formába kanalaztam volna, a rózsaszín viaszréteg tetejét kissé megmelegítettem hőlégfúvóval. Ahogy az előbb sem, most sem kell túlzottan felolvasztani a rózsaszín viaszt. A tejszínes krém tetejét alaposan elegyengettem, hisz ez már a záró réteg, és erre fog kerülni a díszítés.
Az eperkrémes gyertyasüti díszítéséhez az előre elkészített viaszgyümölcsöket és macaront használtam.
Ha a fehér krém teteje túlzottan kemény lenne, kicsit megolvaszthatod hőlégfúvóval, hogy a viaszdarabkák könnyebben beleragadjanak. Ezután ízlés szerint megpakolod a színes viaszokkal.
Most már nincs más hátra, mint várni. A formából csak teljes kihűlés után szabad kiszedni, hogy a rétegek jól össze tudjanak kötni, nehogy szétessen a sütemény.
Kész az eperkrémes sütigyertya repceviaszból
Elkészült. Pár óra várakozás után kiszedtem az eperkrémes csokis sütit a gyertyaöntő formából. Az eredmény bámulatos lett. Az benne a jó, hogy nem tudsz két egyformát készíteni, hisz a rétegek vastagsága, a fodrozata, de még a színe is különbözni fog.
Ha elkészíted a sütigyertyát, igazán egyedi, különleges alkotásod lesz, amit nem lehet minden utcasarkon beszerezni. Bármilyen eseményre méltó ajándék lehet, akár karácsonyra, születésnapra, anyák napjára, de még esküvői köszönőajándék is lehet belőle.
Ne feledd, a gyertya lángja nem veszélytelen. A biztonságos gyertyagyújtás szabályait mindig be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség komoly problémát okozhat.
Remélem, sikerült egy ínycsiklandozó gyertyarecepttel előállnom, és te is kedvet kaptál az eperkrémes sütigyertya elkészítéséhez. Szívesen válaszolok, ha valami kérdés felmerült benned.