Nincs is annál nagyobb öröm, mikor hosszas előkészület után végre elkészíted az első gyertyádat. Az öröm azonban hamar elillan, mikor meggyújtás után nem úgy ég, ahogy elképzelted. Összegyűjtöttem neked a gyertyaégés közben felmerülő öt leggyakoribb hibát, melyet a nem megfelelően kiválasztott gyertyakanócok okoznak.

Ha már épp szembesültél a gyertyaégési problémák valamelyikével, akkor a legközelebbi gyertyakészítésednél fogod tudni alkalmazni az itt leírtakat. Ha még csak tervezed a gyertyaöntést, vagy már rutinos vagy, de sokszor ér kudarc, akkor javaslom, hogy tudj meg minden fontos információt a gyertyakanócokról, a tökéletes gyertyák kulcsáról, hogy minél jobb kanócot sikerüljön a gyertyáidhoz választani.

Alagút szindróma

Alagút szindrómának nevezzük, amikor a gyertya csak a kanóc körüli részen olvad meg, nem pedig a peremig. Ilyenkor a gyertya külseje körül egy vastag, szilárd viaszfal marad. A gyertya közepén keletkezett üreg egyre mélyül. A mélyedés minél nagyobb, annál nehezebben ég a gyertya.

Ez a jelenség előfordulhat bármilyen alapanyagú, és típusú gyertyánál. Az alagútképződéssel csökken a gyertya használati ideje, mivel nem tud elégni az összes viasz. A gyertya nagy része pocsékba megy, ha valaki nem tudja újra felhasználni.

Kanóc hiba - alagút szindróma

Ok 1: a gyertya túl rövid ideig égett az első meggyújtás után. Ez alatt az idő alatt nem tudott a gyertya a peremig olvadni. Legközelebbi égetéskor a lángnak le kellene küzdenie a vastagon maradt falat, ami nem fog sikerülni, így az alagút tovább mélyül.

Ha gyertyát gyújtasz, akkor legalább az első alkalommal annyi ideig égesd, amíg a teljes átmérő keresztbeolvad. Ez az idő függ a gyertya átmérőjétől.

Ok 2: okozhatja az alagút szindrómát az alulméretezett kanóc is. A kis kanócnak kisebb a lángja, ami nem elegendő a nagy átmérő megolvasztásához.

Túl nagy láng

A túl nagy láng azon kívül, hogy esztétikailag csúnya, tűzveszélyes is. A magas láng könnyebben meggyújthatja a környezetében lévő tárgyakat. A nagy láng forróbb is, ami miatt a tégelyes gyertyák üvege megrepedhet, eltörhet, ami szintén tüzet okozhat.

Kanóc hiba - túl nagy láng

Ok 1: a gyertyához képest túl vastag kanóc. A láng túl sok üzemanyagot kap a kanócon keresztül.

Ok 2: túl hosszúra hagyott kanóc. Meggyújtás előtt a kanócot 5-10 mm nagyságra kell levágni.

Gombásodás

Gombásodásról beszélünk, amikor a kanócban túl sok viaszos anyag gyűlik össze, amelyek nem képesek eljutni a lángig, ahol teljesen elégnének. Mielőtt a gyertyalánghoz érnének, a hő hatására végbemegy rajtuk egy tökéletlen égés, aminek következtében elszenesednek. Ezek a nem teljesen elégett anyagok tapadnak meg a kanócon, mint egy gomba.

Kanóc hiba - gombásodás

Ok 1. túlméretezett kanóc, amely több viaszt próbál a lángba juttatni, mint amennyit az el tudna égetni.

Ok 2: színezékek, illatanyagok, melyek nem képesek tökéletesen elégni. Megtapadnak a kanócban a láng környékén, és megszenesednek.

Fulladás

Nem valami vidám kifejezés, de pontosan leírja a jelenséget. A gyertyaláng körül olyan sok olvadt viasz gyűlik össze, amivel már a láng nem bír, így egyszerűen elalszik. Ez a típusú probléma nagyon gyakran fordul elő.

Meggyújtás után mindaddig jónak mutatkozik, amíg az olvadt viasz mennyisége el nem éri az a kritikus tömeget, amit a kanóc már nem képes megfelelő gyorsaságban szállítani, így a láng nem képes elégetni. Előfordulhat, hogy mielőtt a láng befulladna, az olvadt viasz túlfolyik a gyertya peremén. Ekkor a megcsappant viaszmennyiség miatt a láng fellélegzik, és egy darabig újból szépen ég, de a jelenég megismétlődik egy újabb túlfolyásig, vagy amíg a láng el nem alszik.

Kanóc hiba - kis kanóc, fulladás

Ok 1: a gyertya nagyságához képest vékony kanóc. Emiatt nem tud elég viaszt szállítani a lánghoz, az olvadt viasz összegyűlik, a szintje emelkedik, ami eloltja a lángot.

Ok 2: illat vagy festék is okozhatja, ami eltömíti a kanóc rostjait, emiatt nem tud viaszt szállítani a gyertyalánghoz. Ha illat, és festék nélküli viasszal a kanóc jól ég, akkor a hiba az adalékokban van. Ezt a jelenséget tapasztaltam a kakaóporral színezett húsvéti repceviasz gyertyánál is.

Füstölés, kormozás

A füstölés, kormozás a tökéletlen égés mellékterméke. A gyertya lángja oxigénhiány miatt nem tudja teljesen elégetni az anyagot.

Kanóc hiba - füstölés

Ok 1: huzatos hely. A légmozgás miatt nem egyenletes a gyertyaláng oxigénellátása.

Ok 2: festék, illat, ami nem jól ég.

Ok 3: gyertyához képest túlméretezett kanóc, ami több viasz szállítana a lánghoz, mint amennyit az el tud égetni.

Ok 4: hosszúra hagyott kanóc, ami túl sok olvadt viaszt szív magába. Ez hamarabb el kezd szenesedni, mint ahogy a lánghoz érne.

A nem megfelelően választott kanóc sok problémát tud okozni, melyek közül ez az öt a leggyakrabban előforduló. Ha teszteléskor az alábbiak közül találkozol valamelyikkel, a fenti ismeretek birtokában most már könnyebben megtalálod a megoldást.

Ha felmerült benned valami kérdés, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.