El tudod képzelni a húsvétot tojás nélkül? Mert én nem. És gyertya nélkül sem. Sőt, nálam a húsvéti tojás egyben a húsvéti gyertya is. Ráadásul repceviaszból.
A húsvéti repceviasz gyertya hozzávalói
- Repceviasz a Szerelmesgyertya Webáruházból
- Kanóc
- Gyertyafesték – kakaópor
- Tojás alakú gyertyaöntő forma
- Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)
- Tűzhely
Repceviasz
Ha olvastad már a cikkeimet, bizonyára észrevetted, hogy az egyik kedvenc viaszom a repceviasz.
100 %-ban növényi, biológiailag lebomló, természetes anyag. Imádom az illatát, a tapintását, és a krémes, natúr színét. Hosszan, és egyenletesen ég.
Amikor eldöntöttem, hogy húsvéti gyertyát öntök, nem volt kérdés, hogy repceviaszból készítem.
Kanóc
A repceviasz egy csodás anyag, de nagyon nehéz hozzá megtalálni a megfelelő kanócot. Az általam használt kanóc:
- 100% pamut alapanyagú,
- vastagabb, mint amit más viaszhoz szoktam használni,
- a fonása speciális, kifejezetten növényi viaszokhoz fejlesztették ki.
természetes gyertyafesték a húsvéti gyertyához
Szeretném, ha a húsvéti gyertyám külseje tojáshéj színű lenne, vagyis hasonlítana egy igazi tojáshoz. A külső színes réteget gyertyamártással fogom felvinni az alapgyertyára. A mártóviaszt pedig kakaóporral fogom színezni.
Miért kakaó? Mivel a repceviasz egy 100 %-ig természetes anyag, ezért úgy döntöttem, hogy nem keverek hozzá szintetikus festéket.
A másik, amiért hanyagolom a por alakú gyertyafestéket, hogy a repceviasznak nem tesz jót a túlhevítés, a festéknek viszont magas hőmérséklet kell az olvadáshoz és a teljes elegyedéshez.
Tojás alakú gyertyaöntő forma
A tojás alakú formát az eBay-n rendeltem, “egg candle mould” néven találod meg.
Nem mondom, hogy a legjobb minőségű, de arra tökéletesen megfelel, hogy egy évben egyszer húsvéti gyertyát öntsek vele.
A tapasztalataimat erről a gyertyaöntő formáról a “Húsvéti dekoráció – tojásgyertyák készítése” cikkemben foglaltam össze.
Más gyertyaöntő formákról a Gyertyaöntő forma – minden, amit tudni érdemes cikkemben olvashatsz bővebben.
A tojás alakú húsvéti gyertya elkészítésének menete
A húsvéti gyertyát két részletben fogom elkészíteni. Először a formába öntök egy alapgyertyát, natúr repceviaszból. Ennek a menetét már lépésről lépésre bemutattam a “Húsvéti dekoráció – tojásgyertyák készítése” cikkemben, ezért itt nem részletezem újra.
Ezt követően a húsvéti tojásnak egy barnás-drappos héjat fogok adni mártogatással. Ettől egyrészt úgy fog kinézni, mint egy igazi tojás, másrészt a mártott réteg el fogja takarni a rossz minőségű öntőformából adódó hibákat.
Gyertyamártogatás – előkészületek
Amikor az alapgyertya elkészült, és kellőképpen kihűlt, hozzákezdtem a mártogatáshoz.
Először a repceviaszt kell felmelegíteni. Legyen annyi repceviasz az edényben, hogy a tojásgyertya az olvadt viaszba teljesen bele tudjon merülni.
Miközben olvadt a repceviaszom, egy rögtönzött állványt készítettem 2 db magas befőttes üvegből és egy fém sínből, amire majd a mártott gyertyát felaggatom.
A mártóviasz színezése
A repceviasz színezéséhez egy kis kanálnyi kakaóport (nem cukrozottat) és meleg olvadt viaszt egy műanyag pohárban csomómentesre kevertem.
Tojáshéj szín kikeverése
Korábban csak őrölt pirospaprikával színeztem méhviaszt, kakaóporral még soha, így nem tudtam, mennyire erősen festi be a viaszt. Mivel nem akartam, hogy túl sötétbarna legyen a viasz, csak kis adagokat kevertem hozzá az elkevert kakaóból, majd színpróbát csepegtettem.
Hatodik próbálkozásra találtam el azt a színt, ami hasonlított a tojás héjához. Ez kb. egy evőkanál kakaóport jelent 60-70 dkg. viaszhoz számolva.
Húsvéti gyertya mártogatása
Miután kikevertem a megfelelő színű viaszt, az edényben lévőt kb. 70 fokra melegítettem, majd elkezdtem a mártogatást. Az első merítéskor legalább 15-20 másodpercig tartottam az alapgyertyát az olvadt viaszban, hogy átvegye a hőmérsékletet.
Ezt követően 10-szer ismételtem meg a mártást, de már nem hagytam a gyertyát sokáig a viaszban, csak bemártottam, majd kiemeltem.
A mártogatások között legalább 15-20 másodpercet vártam, hogy a külső réteg megszilárduljon.
A gyertyát nagyon lassan merítettem és vettem ki a viaszból. Az utolsó mártogatás után pedig hagytam a gyertyát teljesen kihűlni.
Másnap a húsvéti tojások alját egyenletesre olvasztottam.
Elkészült a húsvéti gyertya repceviaszból
Tádáámmm! Elkészült!
Az eredménnyel láthatóan tyúkanyóink is elégedettek :)) Ezek a gyönyörüséges húsvéti gyertyák méltán lehetnek az ünnepi asztal díszei.
A gyertya nem csak örömöt tud okozni, veszélyes is tud lenni, így meggyújtáskor fokozottan ügyelj a biztonságra! A gyertya égetése előtt olvasd el a biztonságos gyertyaégetés szabályait.
Te is szeretnéd kipróbálni ezt a különleges húsvéti gyertyát, de valami nem érthető a fent leírtakban? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran!