El tudod képzelni a húsvétot tojás nélkül? Mert én nem. És gyertya nélkül sem. Sőt, nálam a húsvéti tojás egyben a húsvéti gyertya is. Ráadásul repceviaszból.

A húsvéti repceviasz gyertya hozzávalói

  • Repceviasz a Szerelmesgyertya Webáruházból
  • Kanóc
  • Gyertyafesték – kakaópor
  • Tojás alakú gyertyaöntő forma
  • Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)
  • Tűzhely

Repceviasz

Húsvéti tojás alapanyag repceviasz

Ha olvastad már a cikkeimet, bizonyára észrevetted, hogy az egyik kedvenc viaszom a repceviasz.

100 %-ban növényi, biológiailag lebomló, természetes anyag. Imádom az illatát, a tapintását, és a krémes, natúr színét. Hosszan, és egyenletesen ég.

Amikor eldöntöttem, hogy húsvéti gyertyát öntök, nem volt kérdés, hogy repceviaszból készítem.

Kanóc

Kanóc repceviasz gyertyához

A repceviasz egy csodás anyag, de nagyon nehéz hozzá megtalálni a megfelelő kanócot. Az általam használt kanóc:

  • 100% pamut alapanyagú,
  • vastagabb, mint amit más viaszhoz szoktam használni,
  • a fonása speciális, kifejezetten növényi viaszokhoz fejlesztették ki.

természetes gyertyafesték a húsvéti gyertyához

Természetes színezék repceviaszhoz kakaó

Szeretném, ha a húsvéti gyertyám külseje tojáshéj színű lenne, vagyis hasonlítana egy igazi tojáshoz. A külső színes réteget gyertyamártással fogom felvinni az alapgyertyára. A mártóviaszt pedig kakaóporral fogom színezni.

Miért kakaó? Mivel a repceviasz egy 100 %-ig természetes anyag, ezért úgy döntöttem, hogy nem keverek hozzá szintetikus festéket.

A másik, amiért hanyagolom a por alakú gyertyafestéket, hogy a repceviasznak nem tesz jót a túlhevítés, a festéknek viszont magas hőmérséklet kell az olvadáshoz és a teljes elegyedéshez.

Tojás alakú gyertyaöntő forma

husveti-dekoracio-tojas-gyertyaforma

A tojás alakú formát az eBay-n rendeltem, „egg candle mould” néven találod meg.

Nem mondom, hogy a legjobb minőségű, de arra tökéletesen megfelel, hogy egy évben egyszer húsvéti gyertyát öntsek vele.

A tapasztalataimat erről a gyertyaöntő formáról a „Húsvéti dekoráció – tojásgyertyák készítése” cikkemben foglaltam össze.

Más gyertyaöntő formákról a Gyertyaöntő forma – minden, amit tudni érdemes cikkemben olvashatsz bővebben.

A tojás alakú húsvéti gyertya elkészítésének menete

Húsvéti gyertya hozzávalók

A húsvéti gyertyát két részletben fogom elkészíteni. Először a formába öntök egy alapgyertyát, natúr repceviaszból. Ennek a menetét már lépésről lépésre bemutattam a „Húsvéti dekoráció – tojásgyertyák készítése” cikkemben, ezért itt nem részletezem újra.

Ezt követően a húsvéti tojásnak egy barnás-drappos héjat fogok adni mártogatással. Ettől egyrészt úgy fog kinézni, mint egy igazi tojás, másrészt a mártott réteg el fogja takarni a rossz minőségű öntőformából adódó hibákat.

Gyertyamártogatás – előkészületek

Húsvéti gyertyamártás előkészületek

Amikor az alapgyertya elkészült, és kellőképpen kihűlt, hozzákezdtem a mártogatáshoz.

Először a repceviaszt kell felmelegíteni. Legyen annyi repceviasz az edényben, hogy a tojásgyertya az olvadt viaszba teljesen bele tudjon merülni.

Miközben olvadt a repceviaszom, egy rögtönzött állványt készítettem 2 db magas befőttes üvegből és egy fém sínből, amire majd a mártott gyertyát felaggatom.

A mártóviasz színezése

Húsvéti gyertya színezése kakaóval

A repceviasz színezéséhez egy kis kanálnyi kakaóport (nem cukrozottat) és meleg olvadt viaszt egy műanyag pohárban csomómentesre kevertem.

Tojáshéj szín kikeverése

Színminták a húsvéti gyertyához

Korábban csak őrölt pirospaprikával színeztem méhviaszt, kakaóporral még soha, így nem tudtam, mennyire erősen festi be a viaszt. Mivel nem akartam, hogy túl sötétbarna legyen a viasz, csak kis adagokat kevertem hozzá az elkevert kakaóból, majd színpróbát csepegtettem.

Hatodik próbálkozásra találtam el azt a színt, ami hasonlított a tojás héjához. Ez kb. egy evőkanál kakaóport jelent 60-70 dkg. viaszhoz számolva.

Húsvéti gyertya mártogatása

Miután kikevertem a megfelelő színű viaszt, az edényben lévőt kb. 70 fokra melegítettem, majd elkezdtem a mártogatást. Az első merítéskor legalább 15-20 másodpercig tartottam az alapgyertyát az olvadt viaszban, hogy átvegye a hőmérsékletet.

Húsvéti gyertya mártogatása

Ezt követően 10-szer ismételtem meg a mártást, de már nem hagytam a gyertyát sokáig a viaszban, csak bemártottam, majd kiemeltem.

A mártogatások között legalább 15-20 másodpercet vártam, hogy a külső réteg megszilárduljon.

A gyertyát nagyon lassan merítettem és vettem ki a viaszból. Az utolsó mártogatás után pedig hagytam a gyertyát teljesen kihűlni.

Másnap a húsvéti tojások alját egyenletesre olvasztottam.

Elkészült a húsvéti gyertya repceviaszból

Kész a húsvéti gyertya repceviaszból

Tádáámmm! Elkészült!

Az eredménnyel láthatóan tyúkanyóink is elégedettek :)) Ezek a gyönyörüséges húsvéti gyertyák méltán lehetnek az ünnepi asztal díszei.

 

A gyertya nem csak örömöt tud okozni, veszélyes is tud lenni, így meggyújtáskor fokozottan ügyelj a biztonságra! A gyertya égetése előtt olvasd el a biztonságos gyertyaégetés szabályait.

Te is szeretnéd kipróbálni ezt a különleges húsvéti gyertyát, de valami nem érthető a fent leírtakban? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran!