Az otthoni dekorációt általában a lakás stílusához szoktuk igazítani, nincs ez másként az adventi koszorúval sem. Hiába tetszik egy csillogó, modern adventi koszorú, de nem fog jól mutatni, ha a lakás berendezése merőben más jellegű. Most a vidéki stílus kedvelőinek mutatok egy adventi dekorációs ötletet, méghozzá adventi koszorút cserépben. El sem tudok meghittebb karácsonyi hangulatot képzelni, mint megpihenni és elcsendesedni egy kandallóban ropogó tűz melege, és egy ilyen virágcserepes adventi gyertya lángja mellett.

A hozzávalókat tekintve nem kellenek hozzá bonyolult dolgok, így az elkészítése sem fog senkinek gondot okozni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az eredmény ne lenne szemet gyönyörködtető.

Virágcserepes adventi koszorú hozzávalók

Adventi koszorú cserépben
  • 4 db fehér hengergyertya
  • 4 db virágcserép
  • tuja- vagy fenyőág
  • tűzőhab
  • szalag vagy madzag (elhagyható)
  • néhány termés: csipkebogyó vagy más piros bogyó
  • tálca

Virágcserép újrahasznosítva

Virágcserepek adventi tálhoz

Ahhoz, hogy igazán stílusos legyen az adventi koszorú cserépben, legjobb lenne négy patinás, salétromos, használt virágcserepet használni. Bár nem igazán egyszerű beszerezni, hisz manapság már elöntötte a piacot a műanyag „cserép”.

Ha nem sikerül hasznát cserepet szerezni, akkor bármelyik kertészeti áruházban lehet újat vásárolni.

Cseréphez passzoló tálca

Cseréphez passzoló tálcák

Egy vidéki hangulatú adventi koszorú cserépből, csakis hozzá passzoló tálcával lesz hiteles. A legjobban egy kopott fa, vagy egy cink tálca illik hozzá, de egy régi tepsit is el tudok képzelni. Persze más alternatívák is szóba jöhetnek, mint pl. egy régi komód fiókja, de szóba jöhet egy régi kis szekrényke ajtaja is.

Ha vidéki stílusú a berendezésed, lehet, van is neked valami passzoló alátéted, ha nincs, akkor használt piacon, adok-veszek csoportokban vagy a nagyi padlásán is szét lehet nézni.

Cserepes adventi koszorú dekorációk

Különböző vastagságú fehér adventi gyertyák

A virágcserép terrakotta színe, és a vidékies hangulat eleve meghatározza, hogy milyen dekorációs elemek illenek leginkább ehhez az adventi koszorúhoz.

A természetközeliségből adódóan mindenképpen javaslom az örökzöldek használatát. Ezen kívül a szárított bogyók, termések igazán jól mutatnak ebben a kompozícióban.

Gyertya a virágcserepes adventi kompozícióhoz

Gyertya virágcserepes adventi tálhoz

Terrakotta virágcserép, örökzöldek, piros termések, falusi stílus… Nem kérdés, hogy a fehér gyertya passzol hozzá a legjobban. Választhatsz vastagabb tömbgyertyát, vagy véknyabb szálas gyertyát, vagy akár vegyítheted is a kettőt. A végeredmény mindenképpen telitalálat.

A virágcserepes adventi tálamhoz fehér sztearingyertyákat készítettem, rusztikus felülettel. A tűzőhab segítségével belerögzítettem őket a cserepekbe, sőt, a leghosszabb gyertyához még FixCandle gyertyaragasztót is használtam, hogy biztosan ne boruljon ki a cserépből.

Örökzöld a virágcserepes adventi kompozícióhoz

Adventi koszorú cserépben tujaággal díszítve

A terrakotta cserép elengedhetetlen kiegészítője a zöld növény. Ilyenkor, november végén, már nem dúskálunk a zöld növényekben, csak az örökzöldek között válogathatunk.

A fenyő- és tujaágak a legkönnyebben beszerezhetők, ráadásul sokáig frissek és épek maradnak, még a lakás melegében is.

A gyertyák köré tűzdeltem az örökzöld ágakat, mintha egy-egy kis koszorú lenne.

Adventi koszorú cserépben, piros termésekkel

Adventi koszorú virágcserépben csipkebogyóval

Egy reggeli séta alkalmával szedtem egy adag csipkebogyót, ami remekül illik a vidékies stílusú virágcserepes adventi tálhoz.

A cserepekbe is raktam a gyertyák köré, és a tálra is a cserepek köré. A tálat egy-két zöld ággal és piros bogyóval, míg a cserepeket szalagokkal is díszítettem.

Ezzel a virágcserepes adventi tállal egy kis természetet csempészhetsz a lakásodba.

A gyertya lángja adventkor is veszélyes! A biztonságos gyertyagyújtás szabályait ilyenkor is be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség is komoly problémát okozhat.

Remélem, sikerült ötletet adnom egy vidékies hangulatú, virágcserepes adventi koszorú készítéséhez. Ha neked is van hasonló ötleted, oszd meg velem! Vagy egyszerűen csak kérdezni szeretnél valamit? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.