Már több éve gyertyázok, de a méhviasz gyertya valami miatt eddig kimaradt a repertoáromból. Egyre erősödött bennem a vágy, hogy megtapasztaljam, hogyan viselkedik a méhviasz gyertyakészítés során. Beszereztem az alapanyagokat és nagy izgalommal nekiláttam a gyertyaöntésnek.

Mi az a méhviasz?

Arról, hogy mi is az a méhviasz és mire használható a gyertyán kívül, a ” Méhviasz felhasználása – mire jó a természet csodája?” cikkemben mindent megtalálsz. Érdemes elolvasni, hisz ahhoz, hogy profi méhviasz gyertya szülessen a kezed alatt, ismerned kell az alapanyagot.

Méhviasz - méhek

Méhviasz gyertyakészítési technikák

Méhviasz gyertyát háromféleképpen készíthetsz: méhviasz lap felcsavarásával, öntéssel és mártással. Ezek közül csak az öntést próbáltam, a többit, mint alternatíva jegyzem meg, de konkrét gyakorlati tapasztalattal nem rendelkezem.

Méhviasz gyertya tekerve

Méhviasz gyertya feltekerve
 • A méhviasz gyertya készítésének ez a legegyszerűbb változata, gyerekek is örömmel készítenek így gyertyát.
 • A viaszba mártott kanóc köré kell feltekerni a méhsejt mintázatú viaszlapot.
 • Ajánlatos előre eltervezni, hogy milyen vastag lesz a gyertya, mert ahhoz passzoló kanócot kell választani.

Méhviasz gyertya öntve

Csillag alakú méhviasz gyertya

Gyertyaöntésről beszélünk, amikor az olvasztott viaszt valamilyen formába öntjük.

Mivel a méhviasz sűrű, ragacsos anyag, amit nehéz a meggyújtott kanócnak megolvasztani, így inkább a kisebb keresztmetszetű formák alkalmasabbak méhviasz gyertya készítésére.

Nem lehetetlen a nagyobb gyertyák készítése sem, de azokhoz nagyon speciális kanóc szükséges. Nekem eddig a 6 cm átmérőjű hengerhez sikerült megfelelő kanócot találni.

Méhviasz gyertya mártva

Mártott méhviasz gyertya
 • Gyertyamártásról akkor beszélünk, amikor a kanócot többször az olvasztott viaszba mártjuk, ezáltal felhízlaljuk a gyertyát a kanóc köré.
 • Ez a technika méhviasz gyertya készítésére is alkalmas.
 • Ebben a cikkben csak a gyertyaöntést részletezem, gyertyamártásról egy másik bejegyzésben lesz szó.

Méhviasz gyertya kézzel formázva

Kész a rózsa alakú gyertya

A kézi formázású méhviasz rózsa gyertya egy igazi különlegesség. Nincs két egyforma darab, ez garantált.

Méhviasz olvasztása – előkészületek

Az általam használt méhviasz pasztilla formájú, nagy tisztaságú méhviasz, amit gyertyakellékesnél vettem. Igazi kuriózum, ha valaki méhésztől tud viaszt vásárolni. Én sem nyugszom addig, amíg be nem szerzek egy darab kezeletlen méhviaszt. Szeretném kipróbálni a méhviasz tisztítását is.

Pasztillás méhviasz

Ha vagy olyan szerencsés, hogy közvetlenül méhésztől szereztél méhviaszt, akkor azt tanácsolom, hogy gyertyaöntéskor a viaszt sűrű függönydarabon átszűrve öntsd a formába. Így kiszűröd a viaszból a szennyeződéseket.

Ez azért fontos, mert a gyertya égetésekor az olvadt viaszban lévő szennyeződések a kanóc köré gyűlnek, és a kanóc rostjai közzé beszorulva rontják az égést, még a lángot is elfojthatják.

A méhviasz olvadáspontja magas, 62-65 C fok.

Gyertyaöntés

Méhviasz gyertya öntve
 • Az öntési hőmérsékletnek nem kell sokkal magasabbnak lennie az olvadási hőmérsékletnél.
 • Célszerű a formát szilikon spray-vel befújni, hogy a gyertyát könnyen ki lehessen szedni.
 • A gyertyát hagyni kell lassan kihűlni, hogy ne repedezzen meg.
 • A gyertyaöntés alapjait megtudhatod a „Gyertyaöntés lépésről lépésre” cikkemből.

Méhviasz gyertya színezése

A méhek által előállított viasz eredetileg fehér, majd a propolisztól és a pollenekben található olajoktól sárgás színű. A világossárgától a középbarnáig bármilyen árnyalatú lehet. Fehérítéssel visszanyerhető az eredeti fehér szín, de gyertyakészítéshez a sárgás viaszt használják.

A méhviasz a legtermészetesebb és legegészségesebb gyertyaviasz. A természet csodája, a tökéletes anyag. Mindezt színezékkel elrontani szerintem vétek.

Paprikával színezett méhviasz gyertya

De hajtott a kíváncsiság, mégis hogyan lehet a méhviasz gyertyát valamilyen természetes anyaggal megfesteni anélkül, hogy rontanánk a méhviasz minőségén. Így hát tettem egy próbát.

A méhviaszt fűszerpaprikával színeztem, a tapasztalataimnak pedig egy külön bejegyzést szenteltem, melyet a „Méhviasz gyertya színezése természetes módon” cím alatt olvashatsz.

Méhviasz illatosítása

Természetes illatú méhviasz gyertya

A méhviasz eredetileg méz illatú. Ezt a viaszt vétek lenne valamilyen egyéb illattal elnyomni.

Vannak, akik illatosítják, de én ezt még csak ki sem próbáltam. A színezést bevállaltam, de semmilyen illattal nem szeretném tönkre tenni a méhek munkájának gyümölcsét.

Kanóc a méhviasz gyertyához

Gyertyakanóc

A megfelelő kanóc megtalálása a méhviasz gyertyához egy igazi kihívás.

A jó kanóc:

 • egyenletesen ég,
 • a kanóc végén nem keletkezik elszenesedett csomó, vagyis gomba,
 • keresztbe olvasztja a gyertyát, nem csak egy kráter keletkezik a gyertya közepén,
 • éppen olyan mértékben olvasztja, amennyire el is égeti, tehát a gyertya nem folyik orrán-száján.
Nem jó kanóc a méhviasz gyertyához

Természetesen nekem sem sikerül egyből megtalálni a megfelelő kanócot. A képen látható az egyik gyenge próbálkozásom. Egy nagykereskedésben vásároltam ezt a kifejezetten méhviaszhoz ajánlott kanócot. Szerencsére csak 5 -5 métert vettem tesztelésre, de hamar kiderült, hogy a használhatatlan kanócok táborát fogja erősíteni a raktáramban.

Méhviasz gyertya égése

Méhviasz gyertya szép égése
 • Magas olvadáspontja miatt lassabban ég, mint más gyertya.
 • A méhviasz gyertya fénye narancsos sárgább, mint más gyertyáé.
 • Nem kormoz.
 • Égése során negatív ionok szabadulnak fel, ami magához vonzza a port, a polleneket, a baktériumokat. Ezáltal légtisztító hatása van.

Most már mindent megtudtál a méhviasz gyertyák készítéséről. Nincs is más teendőd, mint beszerezni a hozzávalókat, önteni pár gyertyát, majd élvezni megnyugtató lángját.

Te is szeretnél méhviasz gyertyát készíteni, de nem kaptál minden kérdésedre választ? Bátran vedd fel velem a kapcsolatot!