A méhviasz népszerűsége töretlenül ível felfelé, így egyre több gyertyakészítőt foglalkoztat a méhviasz gyertya készítése. Elsőre nem tűnik bonyolultnak, hisz csak meg kell olvasztani a viaszt, formába kell önteni és rövid időn belül élvezhetjük is a méhviasz gyertya jótékony hatását. De a valóság egy kicsit más.

Sokan próbálkoznak méhviasz gyertya készítéssel, de a közben felmerülő nehézségek miatt többen már az első próbálkozások után feladják. Ezért úgy döntöttem, hogy egy csokorba gyűjtöm azokat a kérdéseket, melyeket az elmúlt időszakban kaptam a méhviasz gyertya készítésével próbálkozó olvasóimtól.

Mi az a méhviasz?

Méhviasz számos felhasználása

Erről a csodálatos anyagról a ”Méhviasz felhasználása – mire jó a természet csodája” cikkemben részletesen írtam, amit a linkre kattintva érhetsz el.

Hasznos összefoglalót olvashatsz a gyertyaöntő formákról, ami a méhviasz gyertya készítése során is nélkülözhetetlen.

A méhviasz gyertya készítésének módszereiről és az öntés lépéseiről a „Méhviasz gyertya – útmutató gyertyakészítőknek” cikkben olvashatsz részletesen.

Soha ne feledkezz meg a gyertyaégetés szabályairól sem!

Mire van szükségem a méhviasz gyertya készítéséhez?

Méhviasz gyertya készítés hozzávalók

Hogyan tisztítsam meg a méhviaszt?

Eredeti méhviasz

Mivel gyertyakészítő vagyok, nem méhész, így nem szeretnék szakértőként feltűnni ebben a témában. Tehát ebben a bejegyzésben nem lesz szó arról, hogyan tisztítsd meg a méhviaszt. Ezzel kapcsolatosan számos videót találsz a YouTube-n vagy keress meg egy méhészt, aki tanáccsal lát el.

Annyi javaslatom azonban van, hogy ha házi tisztítású méhviaszt vásárolsz, akkor egy harisnyán átszűrve öntsd a viaszt a gyertyaöntő formába. A harisnya elég sűrű ahhoz, hogy az esetleges szennyeződést megfogja, de a viaszt átengedje magán.

Hogyan ismerem fel, ha nem elég tiszta a méhviasz?

Nem jó kanóc a méhviasz gyertyához

Ez az eset általában a házi tisztítású méhviasznál szokott előfordulni. Két tipikus jele van annak, ha apró szennyeződéseket tartalmaz a méhviasz:

  • Égés során, a kanóc végén, és/vagy a kanóc tövénél elszenesedett göbök, úgynevezett gombák keletkeznek.
  • A kanóc rostjai égés során eldugulnak, a láng egyre kisebb lesz, majd „megfullad”.

Használhatok festéket méhviasz gyertya készítése során?

Színes méhviasz gyertya készítése

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mivel kísérletezik, de talán ennyi méhviaszos információ után belátod, hogy vétek lenne a méhviaszt bármilyen vegyileg előállított festékkel keverni.

A méhviasznak megvan a maga sárgás-barnás alapszíne, de ha mégis színezni szeretnéd, akkor válassz valamilyen természetes anyagot. Egyszer én is kipróbáltam a méhviasz színezését őrölt paprikával, amiről a „Méhviasz gyertya színezése természetes módon” cikkben részletesen beszámoltam.

Illatgyertyát készíthetek méhviaszból?

Méhviasz gyertya égése

Erre szívem szerint kapásból azt válaszolnám, hogy isten ments! De természetesen a te döntésed. Miért tartom rossz ötletnek a méhviasz gyertya illatosítását?

  • Egyrészt a méhviasznak csodálatos mézes illata van, amit valami másik illattal elnyomni vétek.
  • Másrészt a gyertyákhoz használt illatolajok legtöbbször szintetikus anyagok, amit egy természetes, ráadásul a legegészségesebb viaszhoz keverni enyhén szólva nem a legjobb ötlet.

Keverhetem más viasszal a méhviaszt?

Méhviasz és repceviasz keveréke

A tapasztalatom alapján azt javaslom, ha méhviasz, akkor maradjon natúr, tiszta méhviasz. De ha mégis keverni szeretnéd, akkor legalább egy másik természetes viaszhoz keverd, mint pl. a szója vagy a repce.

Én magam is kipróbáltam repceviasszal keverve, de nem tapasztaltam semmi olyan különlegeset, ami miatt érdemes lenne.

Annyi előny származott a párosításból, hogy a repceviasz könnyebben éghetővé vált, így a fa kanóc is megbirkózott a viasz felolvasztásával. A méhviasz szempontjából azonban hátrány, hogy a keverékben már nem lehetett érezni az eredeti illatát.

Mekkora gyertyát készíthetek méhviaszból?

Méhviaszból inkább vékony, kisebb átmérőjű gyertyák készítése javasolt. Ennek az az oka, hogy a méhviasz egy sűrű, ragacsos anyag, ami miatt egy nagy keresztmetszetű gyertyát sokkal nehezebben tud a kanóc teljesen átolvasztani.

Méhviasz gyertya nem ég keresztbe

Minél vastagabb a gyertya, a kanóc annál nehezebben birkózik meg vele. Hiába növeled a kanóc vastagságát, akkor sem biztos, hogy teljesen peremig tudja olvasztani a viaszt, tehát egy vastag fal marad körben a gyertya szélén.

Nekem a legnagyobb átmérőjű méhviasz gyertya 7 cm volt, ettől nagyobbal nem kísérleteztem. Természetesen lehet próbálkozni többkanócos módszerrel is. Mivel még nem teszteltem, azt nem állítom, hogy lehetetlen, csupán azt gondolom, hogy nagyobb az esélye a sikertelenségnek.

Milyen kanócot használjak méhviasz gyertyához?

Számtalan kanócgyártó van, így nem tudok minden egyes kanócról véleményt mondani. Bizonyára sokan vannak, akik találtak maguknak megfelelőt, de a hozzám küldött kérdések alapján többen vannak azok, akik nem.

Méhviasz gyertya kanóc

Ha rám hallgatsz, akkor csakis speciális méhviasz kanócot használsz. A kanócgyártók laboratóriumi körülmények között tesztelik az égést, így célzottan olyan szövésű kanócokat készítenek, melynek rostjai között a méhviasz szépen felszívódik.

Ilyen kanócot Magyarországon a Szerelmesgyertya Webáruházban vásárolhatsz.

Sok kanócot kipróbáltam, de sem a sztearinhoz, sem a repcéhez, sem a paraffinhoz használt kanócaim nem működtek olyan jól, mint a méhviasz kanóc. Ezért bátran merem ajánlani az akkreditált kanócgyártó, méhviaszhoz kifejlesztett pamut kanócait.

Mikor vegyem ki a méhviasz gyertyát a formából?

Nehéz erre konkrétan válaszolni, hisz mindezt a viasz öntési hőmérséklete, a levegő hőmérséklete, a forma típusa, a gyertya nagysága és a gyertya vastagsága is befolyásolja.

Formába öntött méhviasz gyertya

Mindaddig, amíg a méhviasz nem hűlt ki teljesen, ragad, tapad a formához, és nyomás hatására benyomódik, mint egy gumi. Így addig kel várni a gyertya kiszedéssel, amíg az teljesen ki nem hűl. Ha a forma kívülről már hideg, jó eséllyel a gyertya is kihűlt. Ez azonban nem minden esetben biztos, ha nagyobb átmérőjű gyertyáról van szó.

Azt javaslom, hogy várj vele másnapig, mert nem elég kihűlnie, hanem kissé meg is kell szilárdulnia a méhviasznak ahhoz, hogy ne legyen rajta semmilyen horpadás, ha esetleg erősebben meg kell nyomnod ahhoz, hogy kiszedd a formából.

Segítség!! Nem ég a méhviasz gyertyám!

Nem ég a méhviasz gyertya

A leggyakoribb probléma, hogy a meggyújtást követően hamar „befullad” a gyertya lángja. Mi okozhatja?

  • Nem méhviaszhoz való kanócot használtál.
  • Nem megfelelő vastagságú kanócot használtál.
  • Nem elég tiszta a méhviasz és a szennyeződések eltömítik a kanóc rostjait.
  • Festéket kevertél a méhviaszhoz, ami ront az égésen.
  • Illatanyagot kevertél a méhviaszhoz, ami ront az égésen.
  • Más viasszal keverted, ami megváltoztatta az égési folyamatát.

 

Remélem, sikerült a méhviasz gyertya készítése során felmerülő minden kérdésedre kielégítő választ adnom. Ha mégis akad valami kérdésed, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.