Ha erre az oldalra keveredtél, bizonyára egy sztearin gyertya boldog tulajdonosa lettél. Gondolom, meglep, hogy egy gyertya égetéséhez használati utasítás készült, de a sztearin gyertya sok mindenben eltér a megszokott paraffin gyertyáktól, ezért lesz hasznos ez a kis útmutató. Ahhoz, hogy minél nagyobb örömödet leld a gyertyában, ismerd meg, hogyan égesd a sztearin gyertyát.

A „Sztearingyertya – az egészséges gyertyaláng” cikkemben mindent leírtam, amit a sztearinról, a sztearin gyertyáról és annak készítéséről tudni kell, de azt nem részleteztem, hogyan kell a gyertyát égetni.

Miért annyira különleges egy sztearin gyertya?

Sztearin gyertya csipkés fala
  • A magas olvadáspont miatt lassan olvad át a gyertya teljes keresztmetszete.
  • Kemény, formatartó, még nyári napsütésben sem olvad és deformálódik.
  • Hosszan és egyenletesen ég.
  • Nem kormoz, nem füstöl.
  • Égése során nem bocsájt ki káros anyagokat, az egészségre nem veszélyes.
  • Égése során egy csipkézett, hártyaszerű réteg marad a külső felületén, ami különleges és egyedi látványt nyújt.

Mielőtt meggyújtod a sztearingyertyát

Kristályos felületü sztearin gyertya
  • A biztonságos gyertyahasználatról a “Gyertya biztonsági matricák” bejegyzésben olvashatsz.
  • A gyertyát mindenképpen egy tűzálló gyertyatálra rakd, amin stabilan, billegés nélkül megáll.
  • Tapasztalatom szerint a porcelán tányérokról, vagy rozsdamentes acél alátétekről nagyon könnyen leszedhető a sztearin, ha a gyertya égés közben megfolyik.
  • A gyertya lángja nagyon érzékeny a huzatra, így akkor égesd, ha a szoba levegője nyugodt. Pl. egy klímaberendezés ventillátora nem tesz jót a gyertya lángjának.

Kanóc méretre vágása

Sztearin gyertya kanóca

A gyertyakészítők azért hagynak hosszú kanócot a gyertyán, mert a rövid kanóc fonásai szétbomlanak, ami miatt nem biztos, hogy a gyertyát meg lehet gyújtani.

Meggyújtás előtt a kanócot megfelelő méretre kell vágni. No de mi a megfelelő méret? Sztearingyertya esetében fél cm! Nem tévedés! Fél cm!

Minden egyes meggyújtás előtt ismételd meg a kanóc méretre vágását. Az elszenesedett részt el kell távolítani, hogy a gyertya olvasztása, és az olvadt viasz felszívása, égetése tökéletes legyen.

Hogyan égesd a sztearin gyertyát?

Keresztbe olvadt sztearin gyertya

Ennyi előkészület után elérkezett a pillanat, hogy meggyújtsd a gyertyát. Ezt viszont csak akkor tedd meg, ha van elég időd. Hogy mire?

A sztearin gyertya akkor fog egyenletesen égni, ha minden egyes alkalommal megvárod, míg a teljes keresztmetszet megolvad. Ez kisebb gyertyáknál 1-2 óra, de egy 5-6 cm átmérőjű gyertya esetében akár 5-6 órát is igénybe vehet.

Mi történik, ha nem várod meg a keresztbeolvadást?

Hamar eloltott sztearin gyertya

Ha túl hamar eloltod a gyertyát, akkor a gyertya közepén keletkezik egy lyuk, ami minden egyes rövid meggyújtás alkalmával csak mélyülni fog.

Egy idő után a kanóc nem fog bírni a szűk mélyedésben felgyülemlett viasszal és „megfullad”.

A sztearingyertya olvadásának folyamata

Ahogy elkezded égetni a gyertyát, először azt fogod hinni, hogy nem is fog keresztbe olvadni. Olyan lesz a gyertya, mintha csak a közepe olvadna meg, és a láng egyre mélyebbre kerül.

Igen, ez a természetes égése a sztearin gyertyának. A gyertya falát a láng belülről fogja megolvasztani. Ahogy egyre mélyebbre kerül a láng, úgy vékonyodik a gyertya külső fala, míg végül kialakul a vékony, hártyaszerű, csipkés mintázatú fal.

Sztearin gyertya égetése1
Sztearin gyertya égetése2
Sztearin gyertya égetése3

Mi a teendő, ha a gyertya megfolyik?

Sztearin gyertya megfolyik

Bármely gyertyával, így a sztearinnal is előfordul, hogy az olvadt viasz utat tör magának, és lefolyik a gyertya mellé. Ennek több oka lehet, mint pl. a levegő hőmérséklete, a páratartalom, vagy a légnyomás okozhat tökéletlenebb égés.

Ilyenkor a kanóc körül felgyülemlett forró viasz vájatot olvaszt a gyertya falán, ahol el tud folyni. Ebben az esetben oltsd el a gyertyát, várj, amíg teljesen megszilárdul, és meggyújthatod újból.

Szabálytalan alakú sztearin gyertya égése

Szabálytalan alakú sztearin gyertya

A szabálytalan alakú gyertya égetése igazából nem tér el egy szabályos henger, vagy hasáb gyertya égetésétől, csak sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valahol megfolyik az olvadt viasz. Mivel a gyertya egyes részei kisebb keresztmetszetűek, a gyertya fala ezeken a helyeken hamarabb elolvad.

A kisebb megfolyások nagyon szép mintázatot alkotnak a gyertyatálon. Érdemes egy nagyobb méretű tálat használni, hogy a viasz folyását ne akadályozza semmi.

A sztearin gyertya eloltása

Gyertyaláng eloltása

Jól gondolod, még ez sem úgy megy, mint ahogy más gyertyáknál megszoktad. A sztearin gyertyának a lángját egyszerűen egy kis fém tárgy segítségével (csipesz, szeg, bármi) nyomd bele az olvadt viaszba, amíg el nem alszik. Ezután egyenesítsd ki a kanócot újra.

Ennek a módszernek több előnye van. Egyrészt nem fog füstölni a kanóc vége, amikor elfújtad a lángot. Másrészt a kanóc külseje viaszos lesz, ami megkönnyíti a következő meggyújtást.

Egyéb praktikus tanácsok

Óriás sztearin gyertya

Ha a sztearin ruhára, vagy terítőre folyik, meg kell várni, amíg megszilárdul. Az olvadt viasz törölgetése, kenegetése csak ront a helyzeten.

Miután kihűlt a sztearin, a nagyobb darabok egyszerűen letörnek, az apró pedig kimosható. A fehér sztearin nem hagy foltot, de a színes gyertyákban lévő festékanyag megfoghatja az anyagot.

Ha a gyertyaalátétről szeretnéd a kifolyt sztearint eltávolítani, akkor kaparás helyett egy hajszárítóval kezd el megolvasztani, majd egy papírtörlővel egyszerűen itasd fel.

Úgy gondolom, minden fontos információt átadtam a sztearin gyertya égetéséről, de ha mégis lenne valami kérdésed, akkor nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.