A méhviasz a legtermészetesebb és legegészségesebb gyertyaviasz. A természet csodája, mondhatni a tökéletes anyag. Úgy szép, ahogy a méhek megalkották. Ha mégis mozgatja a fantáziádat a méhviasz gyertya színezése, semmiképpen ne használj szintetikus festéket, csakis természeteset.

Bár jobban hajlok a natúr méhviasz felé, azért én is ki akartam próbálni, hogyan viselkedik a méhviasz színezés hatására. A természetben található virágok, termések színes pigmenteket tartalmaznak, melyek közül több is alkalmas a viasz megfestésére. Nekem most az őrölt fűszerpaprikára esett a választásom, hisz ez az az anyag, ami minden háztartásban megtalálható és nagyon jó az átfestő képessége. Ráadásul az őrölt paprikám egy magyar paprikatermesztő saját őrleménye, így biztos lehetek a természetességében is.

Mielőtt belekezdenél a méhviasz gyertya színezésébe

Méhviasz pasztillák

Méhviasz gyertya színezése

A méhek által előállított viasz eredetileg fehér, majd a propolisztól és a pollenekben található olajoktól sárgás színű lesz. A világossárgától a középbarnáig számos árnyalattal találkozhatsz. Az eredeti fehér színű méhviaszt fehérítéssel vissza lehet nyerni, amit leginkább a kozmetikai termékekben használnak.

Az általam használt pasztillás méhviasz a mézhez hasonló, sárga színű. Tehát eleve egy színes anyagot kell átfesteni, amit mindig nehezebb, mint egy fehéret.

Méhviasz gyertya színezése piros parikával

2-3 kávéskanál őrölt paprikát többszörösen összehajtott, sűrű gézbe csomagoltam.

Alternatíva még egy erősebb kávéfilter, kinek mi van otthon.

Paprikapor géz batyuba kötve

A kis batyut szorosan elkötöttem, hisz nem szerettem volna, hogy a paprika a viaszban landoljon.

Ha azt veszed észre, hogy a batyuból még pereg a paprikapor, akkor tegyél még rá 1-2 réteg gézt.

Méhviasz festése paprikával

Ezután következik a méhviasz színezése.

A viaszt 85 C fok körülire melegítettem, hisz magasabb hőmérsékleten jobban oldódik a paprika színe. A batyut a viaszba téve fakanál segítségével alaposan megnyomkodtam, kavargattam a viaszban.

Mindez kb. 3-4 percig tartott, majd kiszedtem a batyut a viaszból.

Innentől mindent ugyanúgy csináltam, mint normál gyertyaöntés során. Beleöntöttem a színezett viaszt a formába, majd vártam, míg megszilárdul.

Színes és natur méhviasz gyertya

A méhviasz gyertya színezésébe kicsit szkeptikusan kezdtem bele, ezért csak 2-3 teamécsesre való viaszt mertem kockáztatni.

De bevallom, kellemesen csalódtam, hisz nagyon szép, erős narancsszínű gyertya lett a végeredmény.

Pirosra nem kell számítani, hisz az alap sárga szín megváltoztatja a festék színét.

Hogyan változtatja az illatot a méhviasz gyertya színezése?

Natur és színes méhviasz gyertya

Miközben a paprikával teli tarisznyát a forró méhviaszba nyomkodtam, érezni lehetett a paprika illatát.

Miután a gyertya megszilárdult, a paprika illata már közelről sem volt érezhető, megmaradt a méhviasz természetes méz illata.

Égés során sem lehett paprikaillatot érezni, tehát nem változtatta meg a méhviasz tulajdonságát.

Hogyan változtatja az égést a méhviasz gyertya színezése?

Színes méhviasz gyertya égése

Az őrölt paprikával színezett méhviasz gyertyához ugyanazt a kanócot használtam, mint a natúr viaszból készült teamécseshez. Kíváncsi voltam, hogy az égést megváltoztatja-e a méhviasz gyertya színezése.

A láng mérete kicsivel kisebb, mint a natúr változatban, de még a tűréshatáron belüli a csökkenés. Talán legközelebb érdemes kipróbálni egy nagyobb kanóccal is. Mivel a láng kisebb volt, a teamécses tovább tartott egy fél órával.

Más számottevő változást a paprikával festett méhviasz gyertya égése során nem tapasztaltam.

Bár a natúr méhviasz híve vagyok, nem okozott csalódást a paprikás színezés sem. Biztos vagyok benne, hogy ha találok olyan érdekes színű anyagot a természetben, amivel újra kipróbálhatom a méhviasz gyertya színezését, nem fogok idegenkedni tőle.