Ha azt mondom gyertyakanóc, biztosan egy pamut fonal jut eszedbe. Gondoltad volna, hogy fából is készülhet? A fa kanócos gyertya még nincs nagyon elterjedve, de az alapanyagok beszerzése után te magad is könnyen elkészítheted.

Ha szeretnél fa kanócos gyertyát önteni, akkor tovább fog tartani a hozzávalók beszerzése, mint maga a gyertya elkészítése, de ne csüggedj, megkönnyítem a dolgodat és minden fontos tudnivalót megosztok most veled.

A fa kanócos gyertya hozzávalói

 • Viasz (most repce és méhviasz keveréke)
 • Fa kanóc
 • Fa kanóc tartó csipesz
 • Hőálló üvegpohár
 • Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)
 • Tűzhely
 • Hőmérő (elhagyható)
 • Olló

Fa kanócos gyertya alapanyagok

Milyen viaszt használj a fa kanócos gyertyához?

Gyakorlatilag bármilyen alapanyaggal kipróbálhatod. Én a leírásban repce- és méhviasz keverékéből készítettem a gyertyát. Már régóta szemezek a repceviasszal, mivel törekszem a természetes alapanyagok használatára. Úgy gondoltam, a fa kanócos gyertyához ez a legjobb választás.

A jobb égés elérése érdekében 3:1 arányban kevertem méhviasszal, vagyis 3 rész repceviasz és egy rész méhviasz.

Fa kanóc

A fa kanóc és a tartó csipesz bizonyára több helyen is beszerezhető, én az eBay-n rendeltem. Leírom a kifejezések angol megfelelőjét, hogy megkönnyítsem a keresésedet:

 • Fa kanóc – wooden wicks
 • Fa gyertyakanóc – wooden candle wicks
 • Fa kanóc tartó csipesz – iron stands

Igaz, hogy négy hét alatt érkezett meg, de az ára nagyon kedvező volt, tehát megérte várni.

 

Fa kanócos gyertya elkészítésének menete

Készítsd össze a hozzávalókat, hogy minden a kezed alatt legyen.

A fa kanócos gyertya készítésének alapja, tehát az előkészületek, az olvasztás és az öntés menete megegyezik a „Gyertyaöntés lépésről lépésre” cikkben leírtakkal, így azt ajánlom, feltétlenül olvasd el ezt is.

Első lépés a viasz olvasztása. Erre a legalkalmasabb egy dupla falú edény, aminek a két fala között víz van.

De ha neked nincs ilyen, az sem baj, mert ha egy edénybe vizet forralsz, és abba egy másik edényt helyezel a viasszal, ugyanazt az eredményt fogod kapni.

A viasz olvasztása gyakorlatilag olyan, mint a csokoládéolvasztás. Nem szabad, hogy a viaszt közvetlenül érje a hő, nem szabad forralni.

Amíg a viasz olvad, előkészítheted a fa kanócot. Az üvegpoharad magasságához méretre vágod ollóval, majd belecsúsztatod a fém tartócsipeszbe.

TIPP: Először egy darab fa kanóclapot használj, de nem kell elkeseredned, ha nem fog a gyertya szépen égni. Nekem sem sikerült elsőre. Másodszor két darab kanóclapot használtam, úgy már nem volt gond az égéssel.

Itt láthatod a kétlapos kanócot. Nem baj, ha egy kicsit szétáll, össze fog ragadni a végére.

A fém talpacskát mártsd bele az olvadt viaszba és helyezd a poharad aljának a közepére. Ezzel rögzíted a kanócot, ami viaszöntés közben nem fog tudni elmozdulni.

A fa kanócos repceviasz gyertyához egy üveg poharat használunk, mint gyertyaöntő forma. A „Gyertyaöntő forma – minden, amit tudni érdemes” cikkemben bővebben olvashatsz a témáról.

Az olvadt viaszt öntsd az üvegpohárba. Használj kesztyűt az égési sérülések elkerülése érdekében.

Lassan öntsd, hogy ne legyen benne levegőbuborék.

TIPP: Az olvadt viaszt a fa kanócon csorgatva öntsd a pohárba. Így viasszal itatódik át a fa, ami könnyebbé teszi a meggyújtást.

Felöntés után először áttetsző sárgás, majd szilárdulás közben opálos krémszínű lesz a gyertya.

Várj türelmesen a teljes kihűlésig, ami pár óra is lehet.

Elkészült a fa kanócos gyertya

Íme, elkészült a fa kanócos gyertyád.

Tudom, nagyon izgulsz már, és legszívesebben máris meggyújtanád, de olvasd el a hasznos tanácsaimat is, hogy igazi élmény legyen a gyertya égetése.

Jó tanácsok a fa kanóccal készített gyertyához

 • Meggyújtás előtt vágd le a kanócot 0,5 – 1 cm-re.
 • A kanóc levágására vagy egy éles ollóra, vagy valamilyen fogóra lesz szükséged, mert elég kemény, nehezen vágható, főleg ha dupla (esetleg tripla) falú.
 • Meggyújtáshoz használj gyújtót, vagy hosszabb szálú gyufát, a hagyományos rövid gyufa túl rövid ideig ég ahhoz, hogy lángra lobbantsa a fa kanócot.
 • Meggyújtáskor a láng eleinte bizonytalan lehet, amíg a körülötte lévő viasz meg nem olvad.
 • Az első égetés legalább három órát tartson, hogy át tudjon olvadni a gyertya teljes keresztmetszete és ne alakuljon ki egy lyuk a közepén.
 • Ha újragyújtod a gyertyát, mindig vágd le a kanóc égett tetejét.
 • A gyertya égetése előtt olvasd el a „Gyertya biztonsági matricák – a gyertyakezelés szabályai” cikkemet.

Te is szeretnél fa kanócos gyertyát önteni, de valami nem világos a fent leírtakban? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran!