A húsvét egyik elválaszthatatlan szimbóluma a nyuszi. Húsvét tájékán elárasztják az üzleteket a csokinyulak, plüss nyuszik, és a nyuszis dekorációk. Miért ne lehetne húsvéti nyuszis a gyertya is? Na, jó, nem a gyertya, hanem a gyertyatartó a nyuszis, de így is nagyon egyedi húsvéti dekoráció kerekedett ki belőle, hisz a gyertya kókuszos szójaviszból készült.

A húsvéti nyuszi eredete

Már az elején leszögezhetjük, hogy a nyúlnak semmi köze Jézus feltámadásához. A vallásos szövegekben sem található semmilyen utalás a nyúlra. Valószínűsíthető, hogy pogány szimbólumról van szó, ami beleolvadt a keresztény ünnepbe.

A húsvéti nyúl eredete nem pontosan tisztázott, többféle magyarázatot is lehet rá találni, melyek közül a leggyakrabbakat szedtem egy csokorba.

 • A középkorban úgy tartották, hogy a nyúl szűzen is képes teherbe esni, ami a Mária-kultuszhoz jól társítható.
 • Az ősi egyiptomi hitrendszer szerint a mennyországot a főnixmadár irányítja, ami nyúl képében született újjá.
 • Húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapra esik, ami egybeesik Ostra, a tavasz és a megújulás istennőjének ünnepével. Ostrát mindig nyuszikkal, tojásokkal és virágokkal körbevéve ábrázolták.
 • A nyúl a termékenység jelképe is, aminek nagy jelentőséget tulajdonítottak a tavaszi napéjegyenlőség ünnepén.

A húsvéti nyuszis gyertyatartóm története

A gyertyakészítés mellett egy másik hobbim, hogy különleges gyertyatartók után kutatok a használt piacon. Leginkább a Tradera nevezetű licitálós weboldalt bújom, ami a magyar Vatera svéd megfelelője. Van abban valami izgalmas, amikor ráakadok egy számomra érdekes darabra, és próbálom megnyerni a licitet. Nos, ez a húsvéti nyuszis kaspó is licit útján került hozzám. Már akkor tudtam, hogy nem virágot fogok bele ültetni, hanem gyertya fog benne égni.

Húsvéti nyuszis gyertya hozzávalói

Húsvéti nyuszis gyertya hozzávalók
 • Kókuszos szója a Szerelmesgyertya Webáruházból
 • Gyertyakanóc
 • Kanócrögzítő talp
 • Pálcika a kanóc megtartásához
 • Üvegpohár
 • Illatolaj (elhagyható)
 • Edény az olvasztáshoz
 • Tűzhely
 • Húsvéti nyuszis kaspó

A kókuszos szójaviasz melegítése

A kókuszos szója olvasztása

A kókuszos szója igen alacsony olvadáspontú viasz, ami kiválóan alkalmas tégelyes gyertya készítésére. Az alacsony olvadáspont miatt nagyon hamar felmelegszik, és folyékonnyá válik.

Tapasztalatom szerint már azelőtt le kell venni a viaszt a tűzhelyről, mielőtt teljesen felolvadna, mert ha sokáig a tűzhelyen marad, könnyen túlhevül. A félig olvadt viasz elég meleg ahhoz, hogy a még szilárd darabkákat megolvassza.

A kanóc rögzítése

Kanóc rögzítése a pohárhoz

Öntés előtt a pohár aljához rögzítjük a kanóctalpat, majd hajszárítóval, vagy hőlégfúvóval megmelegítjük az üveget.

A kanóc rögzítéséről a “Gyertyakészítés házilag – narancsgyertya készítése” bejegyzésben részletesen beszámoltam.

A kókuszos szója öntése

A kókuszos szója öntése

A kanóc rögzítése után az olvad szójaviaszt nagyon lassan a pohárba öntjük. A kanócot megtámasztjuk, hogy ne dőljön el.

Ezután nincs más hátra, mint várni, amíg alaposan kihűl a gyertya. Meggyújtás előtt minimum egy napot szoktam várni, de illatos szója esetén 2-3 napnak is el kel telni égetés előtt.

Kész a húsvéti nyuszis gyertya

Kész a húsvéti nyuszis gyertya

Amint kihűlt a gyertya, bele lehet helyezni a húsvéti nyuszis kaspóba. Én még egy kis mohával is körberaktam, ami egyrészt stabilizálta, másrészt díszítette a poharat a tartóban. Faháncsok, moha és húsvéti tojások közé helyezve nyerte el az igazi húsvétos arculatát. Íme, máris kész a vidám húsvéti gyertyás dekoráció.

A gyertya lángja amilyen kicsi, annyira veszélyes. A biztonságos gyertyagyújtás szabályait mindenkor be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség is komoly problémát okozhat.

Remélem, kedvet kaptál a húsvéti nyuszis szójagyertya elkészítéséhez. Kérdezni szeretnél valamit? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.