Egyre többen vagyunk, akik ünnepek alatt is törekednek az egyszerűségre, a természetességre, a környezetvédelemre. Vidéki életembe gyakran csempészem be a természet kincseit, a kidobandó szemétből pedig megpróbálom megmenteni, ami menthető. Az adventi gyertyatartó konzervdobozból ékes példája törekvésemnek.

A maradék gyertyák felhasználására is mutattam már be ötletet, amivel a háztartásban összegyűlt maradék viaszból nagyon látványos gyertya készíthető. A vidékies, egyszerű stílusomat is megismerhetted már korábban a virágcserepes adventi koszorúmon keresztül.

Most pedig egy végtelenül egyszerűen elkészíthető adventi gyertyatartót mutatok be, mely ékes példája a szemét újrahasznosításának. Szándékosan nem saját öntésű gyertyával készítettem, hanem az áruházakban kapható tucatgyertyával, hogy bárki, aki kicsit is kreatívnak érzi magát, elkészíthesse.

Adventi gyertyatartó konzervdobozból – hozzávalók

Adventi gyertyatartó konzervdobozból hozzávalók
  • 4 db konzervdoboz
  • 4 db hosszú, szálas gyertya
  • Madzag
  • Ragasztópisztoly
  • Karácsonyos dísz, csillagánizs
  • Kavics

Konzervdobozos gyertyatartó készítése

Az elmúlt hetekben 4 db egyforma kukoricás konzervdobozt gyűjtöttem össze. Természeteses lényegtelen, hogy mi volt benne korábban. Sőt, még az sem gond, ha nem egyforma méretűek, a különböző dobozokkal játékosságot vihetsz az adventi kollekcióba. A konzervdobozokat alaposan kimostam, a címkéket leáztattam, a ragasztót pedig háztartási benzinnel szedtem le az oldaláról.

Ezek után következhet a dobozok körbetekerése spárgával. A madzag választása is egyéni ízlés kérdése. Van, aki a színeset szereti, van, aki a vastagabb, van, aki a vékonyabb fonalat. Használj olyat, amilyet szeretnél, vagy amilyen épp otthon van. Attól lesz egyedi a konzervdobozos gyertyatartó, ha beleviszed az egyéniségedet.

A madzag végét ragasztópisztollyal rögzítettem a doboz aljára, majd szorosan, feszesen elkezdem körbetekerni a dobozon. Amikor a doboz tetejéhez értem, elvágtam a madzagot, majd itt is a dobozhoz rögzítettem ragasztópisztoly segítségével.

Spárga rögzítése ragasztópisztollyal
Spárga tekerése a konzervdobozra
Gyertyatartó konzervdobozból spárgával körbetekerve

Konzervdobozos gyertyatartó díszítése

Ha valaki a mindennapokban szeretné használni a konzervdobozos gyertyatartót, akkor már így is megállja a helyét. Ha viszont adventi gyertyatartók lesznek a konzervdobozból, akkor kell valami karácsonyos, télies díszítést adni neki, hogy jobban passzoljon az ünnephez.

Karácsonyi dísz előkészítése a konzervdoboz gyertyatartóhoz

Nekem volt itthon néhány natúr fa fenyőfa díszítőm, amihez passzol a csillagánizs, így most erre esett a választásom. Ragasztópisztollyal előkészítettem a díszeket, majd a konzervdobozokra ragasztottam. Nem bonyolítottam túl a dolgokat, a vidékies stílusomhoz ez épp elegendő díszítés.

Mindez nem jelenti azt, hogy neked ugyanerre kellene törekedni. Díszítheted a dobozokat fenyővel, fahéjrúddal, tobozzal, szárított naranccsal, vagy bármi mással, ami a karácsonyt idézi és könnyen be is tudod szerezni.

Gyertya rögzítése a konzervdobozos gyertyatartóba

Az adventi gyertyatartók konzervdobozból elkészültek, de még meg kell oldani a gyertya belerögzítését. Fontos, hogy stabilan benne maradjanak, mert ha kidőlnek a tartóból, tüzet okozhatnak.

De nem csak a gyertyának kell stabilan állni a tartóban, hanem a gyertyatartónak sem szabad könnyen felborulnia. Mivel a konzervdoboz meglehetősen könnyű, valami nehezéket mindenképpen kell beletenni.

Gyertyatartó konzervdobozból karácsonyos dísszel

A választásom a kavicsra esett, amivel mindkét problémát megoldottam. A konzervdoboz sem billen fel könnyen és a gyertya sem dől ki belőle.

Apró, fehér kavizsot szedtem össze, amivel körberaktam a konzervdobozba állított szálas gyertyát.

Kész az adventi gyertyatartó konzervdobozból

Gyertyatartó konzervdobozból kavicsnehezékkel

Ennyire egyszerű adventi gyertyatartókat készíteni kidobásra szánt konzervdobozból. Szinte tovább tartott leírni, mint összehozni.

Ha te nem szeretnél sokat költeni az adventi gyertyás kompozícióra, és nem ijedsz meg egy kicsike kézműves tevékenységtől, a konzervdobozos gyertyatartókat neked ajánlom.

A gyertya lángja adventkor fokozottan veszélyes! A biztonságos gyertyagyújtás szabályait ilyenkor is be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség is komoly problémát okozhat.

Ha tetszett, készítsd el te is a saját változatodat. Kérdezni szeretnél valamit? Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.