A Halloween, mint ünnep nem sokat jelent számomra, de nem hagyhatjuk ki a gyertyákhoz kapcsolódó ünnepek közül. Így gyertyakészítőként kihívásnak tekintem, hogy valami különlegességet készítsek erre a napra. Most neked is megmutatom, hogyan készül a halloween tökgyertya, hátha te is kedvet kapsz az elkészítéséhez.

Mire van szükséged a halloween tökgyertya készítéséhez?

Halloween gyertya elökészületek
  • szilikon öntőforma – tök alakú
  • viasz (paraffin, vagy stearin-paraffin keverék)
  • kanóc
  • gyertya színező: narancs vagy okkersárga szín
  • dupla falú edény
  • tűzhely
  • festék
  • ecset

Mielőtt belekezdenél a tökgyertya készítésébe

Kész a szilikon forma

Halloween tökgyertya készítésének menete

Halloween tökgyertya kanóc elökészítés

A halloween tökgyertya készítésének menete nem tér el bármeilyen más gyertya öntésétől. Kanóc befűzése a gyertyaöntő formába, a viasz olvasztása dupla falú edényben és a viasz festése.

Ahhoz, hogy a színező egyenletesen felolvadjon és elegyedjen, a viaszt legalább 90 C fokra fel kell melegíteni, és a festékkel alaposan össze kell keverni.

Ha illatosítani is szeretnéd, akkor az illatanyagot csak öntés előtt keverd a viaszba.

Halloween tökgyertya öntése

Ha túl meleg a viasz, várj egy kicsit, amíg az öntési hőmérsékletre visszahűl.

A szilikon tömítőből készült gyertyaöntő formámat nem teszteltem túl magas hőmérsékleten, így nem tudom, hogyan viselkedik 90 fok felett. Én 80 C fok körüli viaszt öntöttem a formába, így a gyertya felülete is szép lett és a forma sem sérült.

A viasz lehűlés közben zsugorodott, mint bármilyen más gyertya esetében, így a közepét újraöntöttem.

Ezután vártam pár órát, amíg a gyertya teljesen megszilárdult, csak ezután kezdtem bele a forma eltáviolításába.

Az első tökgyertya öntésénél bizonytalan voltam, hogy használjak-e szilikon sprayt a formához, vagy anélkül sem fog beleragadni a gyertya. Így mindkét verziót kipróbáltam.

A gyertya gyönyörűen kiszedhető a formából, akár használtam szilikon sprayt, akár nem, de szilikonnal a gyertya külseje zsírosabb lett. A teszt után úgy gondolom, hogy fölösleges a használata, hisz semmit nem javított a helyzeten.

A gyertya kiszedéséhez a forma szélét óvatosan elkezdtem körbefejteni, majd a falát a gyertyától elhúzgálni. Amikor már sehol nem tapadt a forma a gyertya falához, a gyertyát a résen könnyedén ki lehetett szedni.

A tökgyertya festése

Halloween tök tál

Mivel egy dísztök a természetben sem egyszínű, úgy gondoltam én is természetesebbé teszem a tökgyertyámat. Vízbázisú festékkel – egy ecset segítségével – kicsit bepacsmagoltam a felszínét. A szárát pedig zöldre festettem.

Így már csak a kanóc leplezi le, hogy melyik az igazi, és melyik a viasz tök.

Elkészült a halloween tökgyertya

Halloween tökgyertya tölgylevéllel

A festék 1-2 órás száradása után el is készült a halloween dísztök.

Akár a halloweent el is hagyhatjuk és nyugodtan használhatjuk bármilyen őszi dekorációba.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom a halloween tökgyertya készítéséhez. Ha akad valami kérdésed, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.