Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem teljesen mindegy, hogy nyár van, vagy tél, a fagyit bármikor meg tudom enni. A gyertyakülönlegességeket is szeretem, így a kettő ötvözetéből készült ma egy fagylaltgyertya áfonyaöntettel, szójaviaszból.

Kezdő gyertyásoknak még nem ajánlom, de aki már ismeri az alapanyagokat, a viasz dermedési folyamatát, annak nem fog gondot okozni a fagylaltgyertya készítése. Az alapanyagokat és az eszközöket tekintve sem a legegyszerűbb gyertyáról beszélünk, de nem is tartozik a lehetetlen kategóriába.

fagylaltgyertya előkészületek

Gyertyázáskor szeretek mindent a kezem alá készíteni. Mivel a viasz hamar dermed, olyankor már nem ideális az elfelejtett eszközök után kutatgatni. Az áfonyaöntetes fagylaltgyertya esetén először a fagylaltgömbök készülnek el, majd teljes dermedés után lesz az öntet ráöntve.

Fagylaltgyertya hozzávalók

Fagylaltgömbök – hozzávalók

 • Szójaviasz (C3-at használtam)
 • Kis tálka a viasz kavarásához
 • Fakanál, villa és fagylaltos kanál
 • Sütőpapír
 • Kanóc + kanóctalp
 • Dupla falú edény + tűzhely
 • Fogpiszkáló, vagy hurkapálca
 • Illatolaj – elhagyható
Áfonyaöntet hozzávalók

Áfonyaöntet hozzávalók:

 • Zseléviasz
 • Rózsaszín festék
 • Fekete festék
 • Edény a viasz olvasztásához

Fagylaltgyertya készítése szójaviaszból

A szójaviaszt a szokásos módon, dupla falú edényben felolvasztottam. Csak abban az esetben melegítsd fel magasabb hőfokra, ha illatosítani is szeretnéd a fagylaltgyertyát, egyébként elég éppen felolvasztani.

Attól függően, hogy hány fagylaltgömböt szeretnél készíteni, egy kisebb, vagy egy nagyobb edénybe öntsd bele a megolvadt szójaviaszt. Nem kell nagyon teleönteni, hisz a viaszt kavargatni is kell majd.

Amikor elkezd dermedni a szójaviasz, akkor kezdődik a móka. Egy villával néha kavarsz a kásás viaszon. Minél jobban dermed, annál többször kavarsz rajta egyet, de nem kell habosra, simára felverni, mint tejszínhabos csokis muffin habját. Maradjon a viasz darabos, kásás.

Amikor a szójaviasz olyan állagú, mint egy igazi fagylalt, akkor vedd elő a fagylaltos kanalat. Merítsd bele a kissé dermedt szójaviaszba, majd nyomkodd meg, hogy összeálljon. De túlzottan sem kell megtömni, mert akkor nagyon sima lesz a gömb felszíne.

A fagyikanál széléről ne szedd le a többlet-viaszt, hanem maradjon a gömb körül, mint egy talp. Amint ezzel készen vagy, adagold ki a fagylaltgömböt a sütőpapírra.

Szójaviasz hűtése
Fagylaltgömb adagolása fagyikanállal
Fagylat formázása fagyikanállal

Ahogy kész a gömbök adagolása, egy fogpiszkáló, vagy egy hurkapálca segítségével szúrj lyukat a fagylaltgyertya közepébe. A szójaviasz szilárdulása után ezen keresztül fogod az előre elkészített kanócot átfűzni.

Most jöhet a kanóc előkészítése. Ha talpas kanócod van, ami már eleve be van vonva viasszal, akkor nincs teendőd. Ha azonban méteres kanócod van, akkor vágd méretre, dobd bele az olvadt viaszba, majd onnan kiszedve rögzítsd bele a talpakba egy fogó segítségével. Amint a fagylatgömb annyira megszilárdult, hogy már kézbe is tudod venni, akkor a kanócot fűzd át az előre elkészített lyukon.

Kanóchely lyukasztása a szójagyertyába
Kanóc rögzítése a fagyigyertyába
Fagyigombócok szójaviaszból

Az áfonyaöntet elkészítésének lépései

Egy-egy kisebb konzervesdoboz igen jó szolgálatot tud tenni, ha csak kevés viaszt kell felolvasztani és színezni. Egy vízzel töltött edényben kezdtem el a zseléviasz felolvasztását. A zseléviasz sokkal lassabban válik folyékonnyá, mint a többi viasz, így egy kicsit időigényesebb.

Légy óvatos! A konzervesdoboz veszélyeket is rejteget, így a használatakor fokozottan oda kell figyelni. Egyrészt éles a pereme, elvághatja az ujjad. Másrész felforrósodik, így csak kesztyűben fogd meg öntés előtt. Harmadrészt a vízből kiemelve le kell törölni a doboz alját, hogy ne csöpögjön víz a gyertyára.

Zseléviasz olvasztása áfonyaöntethez

Amikor a zseléviasz már elég folyékony, akkor jön a színezés. Az áfonya szín elérése rózsaszín és fekete festék keverésével érhető el. Mivel a folyékony festék nagyon tömény, a viasz pedig nagyon kis mennyiségű volt, így csak egy fogpiszkáló hegyével adagoltam a festékeket a kívánt szín eléréséig.

Fagyigyertya áfonyaöntettel

Az áfonyaöntet elkészült, már csak rá kell önteni a szójaviaszból készült fagylaltgömb tetejére. Öntés után a zseléviasz hamar megszilárdul a fagylaltgyertya tetején. A zseléviasz sajátossága, hogy szilárdulás után is fényes, kocsonyás állagú, éppen olyan, mint egy igazi gyümölcszselé.

A fagylatgyertya égetése

Fagyigyertya égés közben

Lehet, hogy te azok közé tartozol, akik soha meg nem gyújtanák ezt a meseszép fagylaltgyertyát, de én mindig szeretem letesztelni a gyertyáimat égés közben is. Ha nem ég szépen, azt legtöbbször a helytelen kanócválasztás okozza. Ezt csak teszteléssel lehet kideríteni.

A gyertya kétharmadig minden probléma és szétfolyás nélkül, szép lánggal égett. Majd a vége felé közeledve egy kis olvadt viasz kifolyt a tálkára, mintha olvadna a fagylalt. Mivel a fagylaltgyertya alacsony olvadáspontú szójaviaszból készült, ezért ez a jelenség természetes. Lényeg, hogy egy gyertyatál mindig legyen alatta, ami megakadályozza az olvadt viasz szétfolyását.

Ha elakadtál a fagylaltgyertya készítése közben, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok.