Egy-egy jeles alkalomra mindenki a tökéletes ajándékot keresi, de a legértékesebb mindig a saját készítésű. Az alábbi kreatív ajándék ötlet, vagyis a felhőgyertya, könnyen elkészíthető, lenyűgöző, vidám és egyedi. Kell ennél több?

A hófehér bárányfelhők és a tiszta világoskék égbolt mindig a gyerekkoromat juttatja eszembe. Feküdtünk a fűben és bámultuk a felhők vándorlását. Ugyanezt a játékosságot érzem, ha ránézek ezekre a gyertyákra.

Aki egy különleges kreatív ajándék ötlet után kutat, úgy gondolom, a felhőgyertyában ezt megtalálja. Ez egy olyan ajándék, amivel az ajándékozott egy nagy adag vidámságot és könnyedséget is kap. A felhőgyertyával egy kis felhőtlenséget. Remek ajándék karácsonyra, születésnapra, de akár keresztelőre is.

A felhőgyertyának két változatát is bemutatom, mindenki választhat kedve szerint. Alapvetően nem sok eltérés van az elkészítés menetében, inkább csak a gyertyához használt alapanyagban. Mindkettő repceviaszból készült, de a poharashoz alacsony olvadáspontú, azaz tégelyes gyertyához való viasz, míg a henger gyertyához magas olvadáspontú, tömbgyertyához kifejlesztett viasz szükséges.

Kreatív ajándék ötlet – felhőgyertya pohárban

A kreatív ajándék ötlet egyik változata a poharas, vagy tégelyes felhőgyertya. A poharas gyertyák többnyire illatosak, ez adja meg a különlegességüket. Most a felhőkkel a külsejüket is egyedivé tehetjük.

Hozzávalók:

 • Repceviasz – alacsony olvadáspontú
 • Kék gyertyafesték
 • Átlátszó üvegpohár
 • Kanóc + kanóctalp
 • Illatolaj (elhagyható)
 • Edény a viasz felolvasztásához
 • Tűzhely

A felhők elkészítése

Olvassz fel egy kisebb adag repceviaszt egy edénykében, majd hagyd hűlni. Akkor kezdd el kavargatni, amikor már épp kristályosodik és dermed. Rövid idő után a kavargatással tejbegríz állagúvá válik, ekkor kezdődhet a felhőalkotás.

Egy kiskanál domború részével, vagy egyszerűen az ujjaddal, kezdj el a pohár falára kis darab viaszpépeket nyomkodni. Jól tapaszd hozzá az üveghez, hogy ne maradjon levegő közötte. A viasz hamar meg fog szilárdulni, hisz a tégely is hideg és a viasz is épp a szilárdulás határán van. A felhőcskéket az ízlésednek megfelelően, hézagosan alakítsd ki a tégely falán.

Ahol túl vékonyra sikeredett, tégy rá még egy réteget. Fontos, hogy ne legyen nagyon vékony, mert a meleg kék viasz meg fogja olvasztani és nem maradnak felhők a pohár falán.

Kanóc előkészítése a tégelyes felhőgyertyához

A méretre vágott kanócot mártsd bele az olvadt viaszba, majd 2 ujjad között préseld ki belőle a felesleget. Hagyd, míg megszilárdul, majd rögzítsd bele egy kanóctalpba.

A kanóc viaszozás nélkül is fog égni, de így egyrészt könnyebb belefűzni a kanóctalpba, majd a pohár aljára rögzíteni. Másrészt a megfelelően hosszúra hagyott viaszos kanócot a végén fel tudod tekerni egy hurkapálca segítségével. Az így kapott „kunkori” kanóc díszíti a kész gyertyát.

A talpba rögzített kanócot egy kevés olvadt viasszal rögzítsd a pohár aljára, majd egy ruhacsipesszel igazítsd középre.

A kék viasz előkészítése

A felhőcskék és a kanóc előkészítése után jöhet az égkék viasz elkészítése. Ehhez újból repceviaszt olvasztottam, majd egy konzerves dobozba annyit öntöttem, amennyi a pohár űrtartalma.

Erre azért van szükség, hogy csak annyi viaszt színezz be kékre, amennyire szükséged van a gyertyához. Persze ha a kékre festett viaszt később fel tudod használni egy újabb kreatív ajándék ötlethez, akkor nem probléma, ha marad belőle.

Ha illatosítani is szeretnéd a gyertyát, akkor legalább 80 C fokra melegítsd fel a viaszt, mielött belekevered az illatolajat. Az illattal már ne melegítsd tovább, csak keverd össze őket alaposan.

A felolvasztott repceviaszt világoskék gyertyafestékkel színezd meg, majd alaposan keverd össze. Kevés festékkel indulj, nehogy túl sötét legyen a kék.

Az olvadt viasz mindig sötétebb színt mutat, mint a kész gyertya lesz, ezért fontos a színpróba. Ehhez egy kiskanállal csöpögtess egy keveset sütőpapírra, majd várd meg, amíg a viasz megszilárdul. Ekkor láthatod, hogy milyen színű lesz a gyertyád, ha elkészül. Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, tegyél hozzá több festéket.

A felhőgyertya felöntése kék viasszal

Amint sikerült elérned a megfelelő kék színt, várj addig, amíg a viasz 52-55 fok környékére hűl vissza. Nem szabad forrón önteni a pohárba, mert leolvasztja a felhőket. Öntés után már csak meg kell várni a teljes szilárdulást, és kész is a tégelyes felhőgyertya.

Alapesetben a tégelyeket elő szoktuk melegíteni hőlégfúvóval, mielőtt a viaszt beleöntjük, hogy a kész gyertya ne váljon el a pohár falától. A felhőgyertya esetén ezt nem tudjuk megtenni, hisz akkor a felhők is leolvadnának. Ezért előfordulhat, hogy a kész gyertya nem mindenhol tapad majd a pohárhoz, de ez sem a gyertya égését, sem az összhatást nem fogja befolyásolni.

Kreatív ajándék ötlet – szabadon álló felhőgyertya

Most pedig következzen a második felhőgyertya, egy kicsit másként. Változatok egy témára. Ugyanaz a kreatív ajándék ötlet, de mégis kicsit más. Ezt a változatot akkor ajánlom neked, ha te jobban szereted a formába öntött gyertyákat, vagy épp ilyen viaszod van otthon.

Én egy 6 cm átmérőjű henger alakú gyertyaöntő formát használtam, de készítheted hasáb, gúla, kúp vagy más egyéb formába is, nincs kőbe vésett szabály.

A gyertya elkészítésének a menete ugyanaz, mint a poharas felhőgyertyáé, csak most magas olvadáspontú, tömbgyertyához ajánlott repceviaszt és hozzá passzoló kanócot használunk.

Hozzávalók:

 • repceviasz – magas olvadáspontú
 • gyertyaöntő forma
 • gyertyafesték – kék
 • kanóc
 • gyurma a kanóc rögzítéshez
 • ruhacsipesz a kanóc középen tartásához
 • edény a viasz olvasztásához

Felhőgyertya elkészítése

A színezetlen, magas olvadáspontú repceviaszból készíts felhőket a forma oldalára, az előzőekben leírt módon.

Fűzd be a kanócot a formába, amit a gyertyaöntés lépésről-lépésre cikkemben mutatok be részletesen.

Szintén az tégelyes felhőgyertyánál leírt módon készítsd el a kék viaszt, értelemszerűen a tömbgyertyához való viaszból. Mivel ez egy magas olvadáspontú viasz, az öntési hőmérséklet itt 60-62 fok környéke lesz. Szintén igaz, hogy ne legyen túl meleg a viasz, mert leolvasztja a felhőket.

Kreatív ajándék – ötletből valóság

Kreatív ajándék ötlet felhőgyertya repceviaszból tömb

A kék viasz felöntése után már csak meg kell várni, amíg kihűl a gyertya és kiszedhető a formából.

Ekkor előbukkannak a bárányfelhők, mintha úsznának a nyári kék égbolton.

 

Egyedi és különleges kreatív ajándék ötlet a felhőgyertya, bármely változatát is választod. Biztos vagyok benne, hogy nagy örömöt és meglepetést fog okozni, bárki is kapja ajándékba.