Azt veszem észre, hogy egyre többen tesszük le a voksunkat a kreatív karácsony mellett. Ahelyett, hogy vagyonokat költenénk a boltok polcain található tömegcikkekre, magunk készítünk valami különleges ajándékot szeretteinknek.

Egy ajándék, amit saját kézzel, gondosan készítünk, sokkal több szeretetet közvetít, mint egy vásárolt tárgy. Egy kreatív alkotásban benne van a törődésünk, a figyelmünk és az időnk, tehát egy darabka az életünkből. No és akinek az életünk egy részét szenteljük, biztos lehet benne, hogy fontos számunkra.

Ha te is azok közé tartozol, akik szívesen készítenek karácsonyra saját kezűleg ajándékot, no és még a gyertyaöntést is kedveled, akkor ez az ötlet neked szól. Miért? Ezt a gyertyát nem lehet csak úgy “összeütni”, hanem az elejétől a végéig, testileg-lelkileg jelen kell lenni. Ez azonban biztosan nem fog neked gondot okozni, ha az idén a kreatív karácsony mellett döntöttél. Ez a gyertya azonban minden fáradozást megér, hisz a végeredmény bámulatos, szemet gyönyörködtető. Nézzük az elkészítés minden részletét.

A kreatív karácsonyi zselés gyertya hozzávalói

Kreatív karácsony zselés gyertya hozzávalók
  • Repceviasz – alacsony olvadáspontú
  • Zseléviasz
  • Átlátszó üvegpohár
  • Kanóc + kanóctalp
  • Illatolaj (elhagyható)
  • Díszítéshez fahéj, csillagánizs, szárított narancs, csipkebogyó stb.
  • Edény a viaszok felolvasztásához + tűzhely
  • Csipesz a termések elhelyezéséhez

A zselés réteg elkészítése

Minden tégelyes gyertya készítésénél nulladik lépés a pohár tisztítása. Ha poros, vagy zsíros marad, akkor nem tapad a viasz egyenletesen a falához. Ezért meleg, mosószeres vízzel kimosom, alaposan kiöblítem, majd teljesen megszárítom a tégelyeket. Csak ezt követően kezdek neki a gyertyakészítéshez.

A télies kreatív karácsonyi gyertyához először a zselés réteget kell elkészíteni. Mivel 1-2 gyertyához nem sok zseléviaszra van szükség, ezért nem akartam összekenni a nagy olvasztóedényemet. Ilyen esetekben nagyon jó szolgálatot tesz egy kisebb konzerves doboz, jelen esetben egy alaposan kimosott kukoricás doboz.

Zseléviasz olvasztása

Mint minden más viasznál, a zseléviasz olvasztásánál is ajánlott a vízfürdős melegítés, de valami miatt nekem most nem akarta az igazságot és a zselé közepe szilárd maradt. Ezért a konzerves dobozt közvetlenül tettem a tűzhely plattjára.

Ezt a módszert csak abban az esetben válaszd, ha egyáltalán nem hagyod felügyelet nélkül a viaszt, mert túlhevüléskor lángra lobbanhat.

A zseléviasz olvadása hosszabb ideig tart, mint más viaszé, ezért több türelemre van szükséged. Miután folyékonnyá vált a zselé, a díszítéshez szánt terméseket beledobáltam és megvártam, míg a sok légbuborék távozott a viaszból.

Ezután egy csipesz segítségével beleigazgattam őket a pohár aljába. Ha csak szárazon teszem bele a tégelybe a terméseket, akkor elcsúsznak, elmozdulnak, főleg akkor, amikor ráöntöm a viaszt. Így viszont stabilan a helyükön maradtak.

Azt már kitárgyaltuk, hogy mitől lesz kreatív a kreatív karácsony, de mitől lesz karácsonyos, azt még nem. Úgy gondoltam, ha már karácsony, akkor legyen a gyertyában olyan termés, ami passzol a karácsonyhoz, mint a narancs, a fahéj, a csillagánizs és a szárított csipkebogyó. Az ünnepi hangulatot majd még tovább fokozhatjuk karácsonyi illattal is, amit a repceviaszba fogunk keverni.

Nos, térjünk vissza a zseléhez. Amint eligazgattam a terméseket a pohár alján, ráöntöttem az olvadt zseléviaszt. Lassan, óvatosan, hogy minél kevesebb buborék képződjön benne. A zselés rész a pohár alsó 1/3 részére kerül.

A kanóc előkészítése a zselés repceviasz gyertához

A zseléviasz öntése után várni kell, amíg teljesen kihűl és megszilárdul. Ezt követően kezdtem felolvasztani a tégelyes repceviaszt. Az olvadt viaszba belemártottam a méretre vágott kanócot, majd a viaszból kivéve a két ujjam között kipréseltem belőle a felesleget. Vártam, amíg kihűl és megkeményedik, majd belefogattam a kanóctartó talpba.

Ahogy előkészítettem a kanócot, egy kis olvadt viasszal a zseléviasz tetejére rögzítettem. A viaszos kanócnak jó a tartása, de a meleg viasz hatására ez is elcsuklik, ezért mindenképpen érdemes egy ruhacsipesszel középen tartani.

Repceviasz réteg

Alapesetben, amikor tégelyes gyertyát készítünk, a pohár falát fel kell melegíteni hőlégpisztollyal, hogy a viasz ne hűljön le túl hirtelen. Ennél a gyertyánál azonban nem tudjuk a poharat előmelegíteni, mert ezzel a zseléviasz is megolvadna, ami zavarossá tenné a két viasz találkozását.

Nos, szóval melegítjük a repceviaszt. Ha illat nélkül készíted, elég 60 C fok környékére, de ha illatosítani is szeretnéd a gyertyát, akkor legalább 80 C fokra kell felmelegíteni. Az illatolaj beleöntése után 1-2 percig lassan, de alaposan kell kavargatni, hogy jól elegyedjenek.

Mivel ennél a gyertyánál nem tudjuk előmelegíteni a poharat öntés előtt, a repceviaszt olyan alacsony hőmérsékleten kell önteni, amilyenen csak lehet, ahol még folyékony állapotú. Az én viaszom kb. 50 C fokon volt öntve. Így is előfordulhat, hogy lesznek benne kisebb hibák, pl. néhol el fog válni a pohár falától, de ez nem fogja befolyásolni sem az égést, sem a teljes esztétikát.

Kreatív karácsony télies zselégyertyával

Kreatív karácsony kész a télies zselés gyertya repceviasszal

Öntés után pár perccel, amikor a repceviasz majdnem megszilárdul, de még látszódik, hogy kissé puha, akkor a gyertya tetejét néhány terméssel díszítettem. Hőlégfúvóval kicsit egyenletesre olvasztottam a tetejét, majd vártam a teljes szilárdulásig.

Ekkor díszítésképpen a kanócot feltekertem egy hurkapálca segítségével. El is készült a kreatív karácsonyi ajándék.

Legyen az idei karácsony neked is kreatív karácsony! Egy saját készítésű, télies zselés repceviasz gyertya ajándékkal biztos sikert aratsz.

A gyertya lángja karácsonykor kiemelten veszélyes! A biztonságos gyertyagyújtás szabályait ilyenkor is be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség is komoly problémát okozhat.

Remélem, neked is tetszik a kreatív karácsonyi gyertyás ötlet és kedvet kaptál az elkészítéséhez. Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj, segítek, ha tudok.