Imádom a tavaszt. Az illatok, a virágok, a természet újjászületése számomra maga a csoda. Úgy gondoltam, hogy a gyertyába is becsempészem a tavaszt, ezért készült most a boszorkánykonyhámban egy illatos, virágos gyertya repceviaszból.

A virágos, illatos repceviasz gyertya hozzávalói

Illatos, virágos gyertya repceviaszból hozzávalói
  • Repceviasz – 150-200 gramm
  • Pamut kanóc + kanóctartó talp
  • Bármilyen üveg, vagy pohár
  • Gyertyafesték
  • Gyertyaillat – a viasz 6-10 százaléka
  • Virág alakú gyertyaöntő forma
  • Dupla falú edény (vagy 2 db edény a viasz melegítéséhez)

Mielőtt belekezdenél…

A leírásban szereplő alapanyagokat kedvedre változtathatod. Repceviasz helyett használhatsz más olyan gyertyaviaszt, ami poharas gyertya készítéséhez alkalmas, mint pl. szója vagy paraffin. A színeket és az illatokat is kedvedre variálhatod. Vedd úgy, hogy ez a virágos gyertya repceviaszból egy alaprecept, amit a saját ízlésedre formálhatsz.

A virágos gyertyám nem 100% repceviaszból készült, hanem 70% kókuszos repce és 30% napraforgóviasz keverékéből. A kókuszos repce nagyon jó illatmegtartó képességű, a napraforgó pedig alacsony olvadáspontú, így remekül párosíthatók egymással.

A virágok készítéséhez szilikon sütőformát használtam, melyekben a virágok 3-4 cm átmérőjűek. Mindegy, hogy milyen formát használsz, a lényeg annyi, hogy a választott üvegedbe a viaszrózsáid kényelmesen beleférjenek. Szilikon forma készítése házilag is lehetséges, magad is megpróbálkozhatsz vele.

A repceviasz előnyeiről a „Mire jó a repce? A gyertyaviasz csak egy a sok közül…” cikkemben részletesen olvashatsz.

Ha még soha nem öntöttél gyertyát, akkor érdemes elolvasni a gyertyaöntés alapjait, ugyanis itt már nem részletezem újból az abban leírtakat.

Illatos, színes virágok készítése

Virágok repceviasz gyertyához
A virágokhoz olvassz fel egy kis viaszt, amibe beleteszed a festéket, majd a végén az illatot. Az öntési hőmérséklet 55-60 C fok körüli legyen. Öntés előtt a szilikon formát kicsit melegítsd meg egy hajszárítóval, vagy hőlégfúvóval. Csak óvatosan, ne túl forró levegővel, mert a forma megéghet. 1-2 óra múlva óvatosan szedd ki a virágokat a formából. TIPP: több virágot készítettem, ami jó lesz dekorációnak, vagy későbbi gyertyakészítéshez.
Repceviasz virágok

A kész virágok közepébe lyukat kell szúrni. Ezen keresztül kell majd a kanócot átfűzni. Ehhez végy elő egy fogpiszkálót, vagy egy vékony hústűt, és óvatosan szúrd át középen a viaszvirágot. Erre legalkalmasabb a viasz langyos állapota. Amikor már annyira kemény, hogy ki lehet szedni a formából, de nem annyira kemény, hogy eltörjön.

Virág készítése repceviaszból

Ha túl későn próbálsz lyukat szúrni a viaszba, akkor a virág könnyen eltörik. Ha véletlenül mégis túlkeményedik a virág, akkor egy átmelegített fém tűvel is át lehet lyukasztani, de az átszúrás a puha viaszban a legegyszerűbb.

Alapgyertya készítése repceviaszból

Kanóc elökészítése repceviasz gyertyához

Miután elkészült a virág, jöhet az alapgyertya tégelybe öntése. Ehhez melegítsd fel a viaszt kb. 80 fok környékére.

Addig, amíg a viasz melegszik, rögzítsd a kanócot a tégelybe. A méretre vágott kanócot bele szoktam dobni az olvadt viaszba, majd onnan kivéve a 2 ujjam között egyenesre húzom. Ezzel a kanóc egyrészt kap egy kis tartást, nem fog összecsuklani, másrészt a meggyújtása is könnyebb lesz. A kanóc középen tartását egy ruhacsipesz tökéletesen megoldja.

Repceviasz gyertya öntése

Miután a viasz felmelegedett, add hozzá az illatanyagot. Kavard össze őket alaposan, de lassan, hogy ne keletkezzenek benne levegőbuborékok.

A viasz öntése előtt a poharat melegítsd fel vagy egy hajszárítóval, vagy egy hőlégfúvóval, mert a hideg tégely nagyon hirtelen hűti le a viaszt, ami nem tesz jót neki.

A repceviasz öntési hőmérséklete 50 C környéke. A poharas illatgyertyák titka a lassú hűlés, ezért én még körbe is szoktam takargatni a poharakat, és zavartalanul hagyom őket másnapig.

Elkészült az illatos, virágos gyertya repceviaszból

Másnap vedd elő a repceviasz gyertyát, az elkészített virágot, és egy hajszárítót. Melegítsd meg a tégelyes gyertya tetejét úgy, hogy az kissé megolvadjon. Ez arra lesz jó, hogy a viaszvirág összeragadjon a tégelyes viasszal.

A kanócot fűzd át a viaszvirágon, igazítsd középre, és várj, míg összeragad a kissé megolvasztott tégelyes viasszal. Már csak a kanócot kell rövidebbre vágnod, és az illatos, virágos repceviasz gyertya el is készült.

Elkészült az illatos, virágos gyertya repceviaszból

Égés közben a virágos gyertya repceviaszból
Én egyből kettőt készítettem. Az egyiket magamnak, a másikat ajándékba. A színekkel, az illatokkal és a tégellyel alakíthatod a gyertyát egy adott ünnephez. Legyen az karácsony, születésnap, vagy anyák napja, az illatos, virágos gyertya repceviaszból egy tökéletes ajándék.

Ha elakadtál az illatos, virágos repceviasz gyertya készítése közben, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz bátran.