Advent közeledtével mindig a különleges, egyedi, mégis egyszerű gyertyás ötletek után kutatok. A most bemutatásra kerülő adventi dekoráció érdekessége a gyertyás tégelyben rejlik, ami nem más, mint négy darab karácsonyi mintás csésze.

Erre a 4 csodára a Tradera nevezetű online aukciós oldalon találtam rá, ami kb. olyan Svédországban, mint Magyarországon a Vatera. Van itt minden, mint a zsibvásárban, de én általában a svéd különlegességek és antik tárgyak után kutatok. Néhány adventi dekoráció már körvonalazódott a fejemben, azokhoz kutattam kellékek után, így akadtam erre a 4 kis csészére.

A látszat ellenére ezek nem kávés, hanem úgynevezett glögg-ös csészék. A glögg a forralt borhoz hasonló, fűszeres ital, aminek van alkoholos és alkoholmentes verziója is. A glögg hagyományos svéd karácsonyi ital, melyet a tradicionális pepparkakorral, azaz a gyömbéres fűszeres keksszel, mazsolával és mandulával isznak (esznek).

Adventi dekorációhoz csészék

További különlegessége a 4 kis csészének, hogy egy híres és nagyon kedvelt svéd porcelángyár, a Rörstrand terméke, melynek gyökerei az 1720-es évekre nyúlnak vissza.

Az adventi dekorációmhoz kiszemelt csészék a 2007-es karácsonyi kollekciójuk egy része, ma már nincs is forgalomban, így igazi kuriózumnak számítanak.

Nos, egy kis svéd kultúrális kitekintés után rá is térhetünk a gyertyakészítésre. Tisztában vagyok azzal, hogy kicsi az esélye, hogy ugyanilyen csészéket tudsz beszerezni, de természetesen ez az adventi dekoráció más csészékkel is elkészíthető. Választhatsz kisebbet, nagyobbat, mintásat, vagy egyszínűt, újat, vagy régit, ez már ízlés dolga. A gyertya készítésének folyamatát mindez cseppet sem befolyásolja.

Gyertyaöntés előkészületek

Adventi dekoráció alapanyagok

Alapanyagok

 • Alacsony olvadáspontú repceviasz a poharas gyertyához, én kókuszos repcét használtam
 • Magas olvadáspontú repceviasz a csillagokhoz
 • Zöld folyékony festék (vagy olyan, ami a te csészédhez passzol)
 • Fekete folyékony festék (ha sötétíteni szeretnéd a színt)
 • Kanóc
 • Kanóctalp
 • Illatolaj – elhagyható
Adventi dekoráció eszközök

Eszközök

 • Dupla falú edény a viasz olvasztásához.
 • Szilikon csillagforma, vagy más karácsonyi motívum
 • Kanóctartó csipesz, vagy pálcika
 • Kavarókanál
 • Tűzhely
 • Hőlégfúvó
Pamut gyertyakanóc

Kanóc:

A kanócot az általad használt viaszhoz és a saját formád keresztmetszetéhez igazítsd. A helyes kanóc kiválasztása nagyon fontos, mert a legtöbb égési hibát a rossz kanócválasztás okozza.

Számolj azzal, hogy ha sok festék kerül a viaszba, akkor nem biztos, hogy ugyanazzal a kanóccal fog égni a gyertya, mint egy festékmentes változatban. Azt javaslom, hogy ilyenkor egy mérettel nagyobb kanócot is próbálj ki.

Folyékony gyertya színező anyagok

Festék:

Néhány gondolat a folyékony festékről. Minden viaszhoz nagyon passzol, de az alacsony olvadáspontú viaszok esetén ez a legjobb választás, hisz nem kell túlmelegíteni a viaszt ahhoz, hogy a festék tökéletesen elegyedjen.

Azt viszont tudni kell, hogy ez a festék szintetikus, vegyi úton előállított anyag, így aki a növényi viaszát nem szeretné vegyi anyaggal terhelni, az keressen valami természetes színezési alternatívát. A gyertyaszínező anyagokról egy komplett összefoglalót írtam, ahol mindez téma, érdemes elolvasni.

Hogyan készül a csészés gyertya az adventi dekorációhoz?

Viaszcsillagok készítése az adventi dekorációhoz

Mielőtt belekezdtem a gyertyakészítésbe, elkészítettem a kis viaszcsillagokat, amelyek a csészés gyertya tetejét fogják díszíteni. Mivel ezeknek már kész kell lenni, mire a viasz majdnem megszilárdul, ezért legjobb ezzel kezdeni.

A csillagokhoz magas olvadáspontú viaszt használok, mert keményebbek, könnyebben kiszedhetők sérülés nélkül a formából, mint a tégelyes gyertyához használt repceviasz. De ha neked nincs, azt a pár csillagot ugyanazzal a viasszal is öntheted, mint amit a tégelyhez használsz. Ebben az esetben légy türelmes, hagyd alaposan megkeményedni, mielőtt kiszeded a formából.

A csillagok elkészülte után jöhet a repceviasz olvasztása. 65-70 C foknál többre nem kell melegíteni, csak akkor, ha illatosítani is szeretnéd. Az illatolajat a kb. 80 C fokos viaszhoz öntsd hozzá, majd nagyon alaposan keverd össze.

A viasz színezése is ekkor történik. Fél kg viaszra számolva 30 csepp zöld és 20 csepp fekete festéket használtam. Ez természetesen az ízlésedtől, a színtől és a festék minőségétől is függ. Ha még nem tudod, hogy milyen színt szeretnél, akkor fokozatosan adagold a festéket a viaszhoz és végezz színpróbát sütőpapírra csepegtetve. Ha fakónak találod, használj több festéket.

Kanóc viaszozása

Amint elkészültem a viasz színezésével, a méretre vágott kanócokat a zöldre festett viaszba mártottam. Ez egyrészt a gyertyához passzoló színt ad neki, másrészt tartása lesz a megszilárdult viasztól és könnyebb lesz egyenesen tartani a pohárban.

További előnye még a viaszolt kanócnak, hogy egy ceruza segítségével fel lehet tekerni, ami látványossá teszi a gyertyán.

Kanóc rögzítése a csésze aljához

A viaszba mártott, majd megdermedt kanócokat a kanóctalpba kell fűzni. Kis fogóval össze is nyomhatod a kanóctalpat, ami megakadályozza, hogy a kanóc kiessen a talpból, de a saját használatra készült gyertyáknál én nem szoktam ezt alkalmazni.

Elegendő a kanócot a talp alá hajlítani és így rögzíteni a pohár aljára. Ezzel a módszerrel a talpat többször is újra lehet hasznosítani. A rögzítés történhet speciális ragasztós tappanccsal, de én csak egy kis viasszal szoktam ezt megtenni, ahogy a narancsgyertya készítésénél bemutattam. 

Kanóc középre igazítása

A kanócot egy nagyobb méretű ruhacsipesszel tartom középen. Mind a négy csészénél előkészítettem a kanócokat.

Amikor a viasz hőmérséklete öntési értékre csökken (ez nálam 44 fok volt), akkor öntés előtt a csészék külsejét elkezdtem felmelegíteni hőlégfúvóval. Azért nem a csésze belsejét, hogy a kanócról ne olvadjon le az összes viasz.

A meleg csészéket érdemes jól szigetelő anyagra állítani, mert ez nehezen vezeti ki a meleget a viaszból a csésze talpán keresztül. Én parafát szoktam használni.

Viasz öntése a csészébe

A fenti előkészületek után a felmelegített csészékbe öntöm a zöldre festett, kellőképpen lehűlt repceviaszt. Öntés után az esetlegesen elmozdult kanócokat a helyükre kell igazítani.

A növényi viaszok elég érzékenyek a hőmérséklet ingadozásra és a hidegre. Most, hogy itt az ősz és a lakásokat sem fűtjük túlságosan, előfordulhat, hogy a gyertya teteje megreped, vagy bőrösödik. Mindezt hőlégfúvóval lehet korrigálni, de csak addig, amíg a fehér csillagok nem kerülnek rá a tetejére.

Az is természetes jelenség, ha a sötétre színezett növényi viasz tetején fehér foltokat látsz, ez a viasz természetéből adódik.

Csillaggal díszített zöld csészés gyertya

Egy kis várakozás után látni fogod, hogy a gyertya teteje elkezd kocsonyásodni, szilárdulni. Ekkor még elég puha ahhoz, hogy a fehér csillagokkal dekoráld a tetejét. A csillagokat kissé bele kell nyomkodni a viaszba, így majd hűlés közben szépen egybeforr a gyertyával.

Ezzel el is készültél, a csészébe öntött repceviasz gyertyák már csak arra várnak, hogy felhasználd őket az adventi dekorációhoz. 

Az adventi dekoráció elkészítése. 

Adventi dekoráció csészés gyertya

Szükséged lesz valamilyen tálcára és karácsonyi kiegészítőkre. Én igazodtam a pohár eredeti funkciójához és stílusához, ezért fenyőágat, gyömbéres kekszet, fahéjat,  karácsonyi édességet tettem a gyertyáim köré.

Természetesen az adventi dekoráció stílusa attól függ, hogy milyen csészéket és milyen színeket használtál. A fenyőág, a toboz, a fahéj, a csillagánizs és a szárított narancskarikák tipikus karácsonyi dekorációs kellékek, így ezekkel nyugodtan kísérletezhetsz.

Ne feledd, a gyertya lángja nem veszélytelen. A biztonságos gyertyagyújtás szabályait mindig be kell tartani, hisz egy apró figyelmetlenség komoly problémát okozhat.

Remélem, sikerült beindítanom a fantáziádat és te is el fogsz készíteni egy adventi dekorációt csészébe öntött gyertyákkal. Szívesen válaszolok, ha valami kérdés felmerült benned.